Various - Vintagegrooves (Seamless)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Muziek met een tweede, derde... leven


Intro: Aan Rob Wood (van het Engelse magazine Jockey Slut) werd gevraagd een verzamelaar samen te stellen met tracks die de term "vintage" verdienen. Ach..we hebben zo langzamerhand alles al gehad, vintage kan er ook nog wel bij. Want vintage is het nieuwe toverwoord. Vooral in de modewereld zit je gebeiteld als je collectie het woord vintage draagt. Terwijl het eigenlijk niet veel meer is dan een chique woord voor tweedehands. In dit verband gebruiken we liever een andere, veel gebruikte definitie, namelijk die van onschatbare klassieker. Check de tracklist maar eens!

Tekst: Nico

Genre: Soul / pre-disco-funk-grooves
Bijzonderheden: Wood op de hoes van Vintagegrooves: "Songs that have left a lasting impression.". En zeg nou zelf, dat klinkt toch heel wat overtuigender dan tweedehands? Wood begint met een opmerkelijk nieuwe track, 'Turn off the lights' van Frank de Jojo feat. Terri Pace uit 2000. Een cover van Larry Young Fuel's supertrack uit 1978, maar wel zo'n funky cover dat je in een klap wordt teruggeslingerd in de tijd. De toon is gezet. Het feest kan beginnen. Wood zakt langzaam terug in de tijd. Nog een relatief nieuwe track is 'I want your love' van James Mason uit 1996, met z'n aanhoudend roffelende trommeltjes en pianogroove om zachtjes de hemel mee in te drijven. Met Grace Jones' 'Nipple to the Bottle' zitten we ineens in 1982 en wordt het pas echt menens. De zwarte glanzende souldiscopanter op haar hoogtepunt!


Aretha Franklin

Waar was disco geweest zonder First Choice?

Nog verder terug in de tijd met de Pointer Sisters van wie Wood het relatief onbekende, ingetogen maar soulvolle 'Don't it Drive You Crazy' koos. Uit 1981 stamt wellicht de bekendste plaat op deze verzamelaar, 'I Can't Go for That' van Hall & Oates, is het niet van het origineel dan wel van de plaat die De La Soul er jaren later om heen bouwde. Om ineens geconfronteerd te worden met de stem van Aretha Franklin die op 'Rock Steady' met succes en kippenvel op m'n lijf naar de sterren grijpt. En ze te pakken krijgt! De heavy, steady beats komen van Danny Krivit's re-edit. Niks mis mee. Haar stem alleen al doet wonderen. Om via Main Ingredient's 'Happiness is Just Around the Bend' bij nog zo'n soulmonster te komen. Philly soul in optima forma van First Choice. Waar was disco geweest zonder deze drie dames? Volgen nog Lyn Christopher's Take Me With You' uit 1973, het pure sex uitademende 'Revival' van Martine Girault uit 1992, Gwen McCrae's '90% of Me is You' om af te sluiten met een vreemde eend in de bijt: de zoetzappige rozengeur en maneschijn van Burt Bacharach's 'South American Getaway' uit 1969 van de Butch Cassidy soundtrack. Een beetje een teleurstellend eind van zo'n geweldige verzamelaar.
Hoogtepunt: Aretha Franklin, First Choice, Martine Girault
Dieptepunt: Burt had achterwege mogen blijven
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt, luister dan eens naar: Graaf eens diep in de platencollectie van je oudere broer of zus, of wellicht die van je ouders.
Oordeel: 8.5

Meer info en luisteren: Seamless Recordings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws