15 Years Djax Up Beats mixed by Miss Djax (Djax Up)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Ode aan een fenomeen...


Intro: Het is 11 juli 1998. We bevinden ons in een immense stoet feestende mensen. Op het geluid van beukende beats, die de vele dj's vanaf honderden versierde trucks op het publiek afvuren, dansen bezoekers uit alle delen van de wereld. We zijn natuurlijk op de grootse dansoptocht ter wereld: de Love Parade in Berlijn. Honderden trucks met dj's, dansers en danseressen versieren het centrum van een stad die ironisch genoeg ooit een grensplaats was tussen vrijheid en onderdrukking. Er is 1 praalwagen die boven alles en iedereen uitsteekt, een truck die tevens poll position aan de start mag verschijnen: een rood/zilveren raket met 20.000 watt technogeweld aan boord. En bovendien met een speciale ruimtevaarder: Saskia Slegers, beter bekend als Miss Djax.

Tekst: Marcel

Genre: Acidhouse en techno
Bijzonderheden: Miss Djax is in '94 de eerste Nederlandse afgevaardigde op de Love Parade. Vier jaar lang siert haar truck de legendarische dansoptocht, met als hoogtepunt het jaar '98 als ze als eerste over de Kurfurstendam mag rijden. Niet voor niets, in Duitsland is de uit Eindhoven afkomstige dj/producer/labelmanager immens populair. In '92 wordt ze bij onze oosterburen verkozen tot 's werelds beste dj. Dat heeft ze vooral te danken aan haar indrukwekkende performance tijdens het toonaangevende Mayday-event in Berlijn, een jaar eerder. In '94 krijgt haar label Djax-Up-Beats de titel label van het jaar, eveneens in Duitsland.
Maar ook de Nederlandse muziekmarkt laat de stoere verschijning niet ongemoeid. Als Slegers in Chicago en Detroit in aanraking komt met de muziek van producers als Dj Rush, Mike Dearborn, Steve Poindexter, Robert Armani, Joey Beltram, dj Skull, Claude Young en Felix Da Housecat, besluit ze hun rauwe acidhouseplaten via Djax-Up-Beats in ons koude kikkerlandje uit te brengen. Nog bekender wordt ze met het inlijven van bands als Osdorp Posse, ABC en Spookrijders. Daarmee staat ze aan de basis van een nieuw fenomeen in de Nederlandse muziekmarkt: de Nederhop. Twee 'Silver Star Awards' ('97 & '98) voor haar label, een 'Veer Award' ('99) voor bewezen diensten in de Nederlandse muziekindustrie, een eigen stripverhaal: Welcome to the Future en een heus Djax-boek: The Power Of The Underground, bewijzen dat we het hier hebben over een waar fenomeen. Een pittige tante die al die jaren fier overeind is gebleven in een mannenwereld.



De raket van Miss Djax op poll position, tijdens de Love Parade van '98

Een maandje geleden verscheen het jubileumalbum 15 Years Djax-Up-Beats, uiteraard samengesteld en gemixt door eigenaresse Miss Djax. Natuurlijk is het een historisch overzicht geworden met vele Djax-Up-dijenkletsers van al die artiesten die Saskia Slegers begin jaren '90 in Chicago en Detroit heeft ontmoet en nooit meer heeft losgelaten. 24 tijdloze tracks vol snelle acidhouse en stevige techno, naadloos aan elkaar gemixt. Weliswaar muziek die hedendaags vrijwel niet meer wordt uitgebracht, maar wel de eigenzinnige sound van Miss Djax die je deze zomer waarschijnlijk op vele festivals kan gaan bewonderen. Wil je daar een voorproefje op? Trek dan een sprintje naar de dichtstbijzijnde platenboer. Met 15 Years Djax-Up-Beats haal je niet alleen een stukje dance-historie in huis, met de aanschaf van dit album breng je een eerbetoon aan een vrouw die ons als eerste heeft leren luisteren naar de grondleggers van acidhouse en techno uit Amerika.
Hoogtepunt: Edge of Motion - Set Up 707. Een ware acid-explosie!
Dieptepunt: Geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Waar voor je geld. Ook vanwege een extra boekje in de cd-hoes met een speciale stripaflevering van Welcome to the Future.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Spit tijdens de verschillende platenbeurzen maar in de backcatalogus van Djax-Up-Beats. Op goed geluk, zullen we maar zeggen.
Oordeel: 8,5

Meer info: Miss Djax

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws