Beanfield - Seek (Compost)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

De stem als geheim wapen



Intro: Het duo Beanfield bestaat tegenwoordig uit man van het eerste uur Jan Krause en nieuw lid Michael Mettke, die onder andere ook al meespeelde bij het Truby Trio. Ruim drie jaar na de split van het originele team, zijn er weer wat tekenen van leven. Afvallige Tobias Meggle koos voor een solocarriere, zijn binnenkort officieel te verschijnen cd, onder de noemer Sandboy, bespreken we zeer binnenkort op deze site! Maar nu eerst de nieuwe Beanfield.

Tekst: John

Genre: Licht melancholische broken beats.
Bijzonderheden: Natuurlijk is er wel het een en ander veranderd na die jaren van stilte. Het originele geluid was er volgens eigen info eentje geinspireerd door Braziliaanse jazz, Afrobeat, fusion en funk. Terugluisterend klinkt het echter toch meer als een nogal saaie opeenstapeling van flauwe electronica en technogeluiden, en spacey nummers met inderdaad zo hier en daar wel een beetje funk en zeker wat latinritmes. Uitzondering was in ieder geval de door Bajka gezongen clubhit 'The Season'. Na het revolutionaire(?) idee niet meer te sampelen, maar alles zelf in te spelen kwam er vanzelfsprekend een overgang naar een organischer geluid, en hee, wat past daar dan beter bij dan het oudste instrument ter wereld, juist, de stem! En zo gebeurde het dat deze plaat ineens zeven vocale en nog maar vier instrumentale nummers telde.



Meer info Beanfield: Compost

Voor de gevoelige noot vroegen ze Ernesto, die met zijn smachtende stem inderdaad je open haard spontaan doet ontvlammen. De verfijnde muziek hierbij combineert ook nog eens perfect het geluid van traditioneel klinkende instrumentatie met modern technisch vernuft. Met zijn echt heerlijke stem siert hij ballads 'Chosen' en de volgende single 'Close to you', dansplaat 'Someone like you' en Looove-song 'Kiss'. Ook Bajka is van de partij. Zij doet het percussiegedragen nummer 'Tides', (op single uit, met Carl Craig remix) en het swingende 'Home'. De laatste vocale bijdrage is van Marzenka. Haar rol beperkt zich echter tot het met een zeer beperkt vocabulaire ophitsen van het zweterige nummer 'Welcome'. Blijven nog de vier instrumentale tracks. Het jazzy 'Mr.Park' en het nogal freestyle-jazzfunky 'Vertigo' missen helaas de sfeer die de rest van het album wel heeft. 'Cargo' en '15 & 8' hebben die sfeer wel, dus ook hier toch nog 50% voltreffer.
Hoogtepunt: De vier met Ernesto.
Dieptepunt: Niets is slecht, er staan wel twee wat minder boeiende instrumentaaltjes op.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, negen keer raak uit elf pogingen is geen slechte score.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Kijk eens op de site van Compost records, tips genoeg daar. Meer dan genoeg.
Oordeel: 8-

De komende week het interview dat we met Jan Krause en Michael Mettke van Beanfield hadden!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws