Squarepusher - Ultravisitor (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Squarepusher in het licht van de dag


Intro: Squarepusher, de koning van de drill 'n bass, is niet de minste jongen in het elektronische speelveld. Een persoonlijkheid die in het verleden vooral van zich liet horen door obsessief geprogrammeerde beats. Op zijn nieuwste werk bij Warp Records, Ultravisitor, gaat Jenkinson een andere kant op en laat vooral zichzelf zien en horen.

Tekst: Menno

Genre: jazz meets drill 'n bass?
Bijzonderheden: Op de hoes kijken we recht in de lege blik van Jenkinson. Gefotografeerd in saai daglicht toont hij zichzelf aan de luisteraars. Een zeer ongewone hoes, zeker in de echelons van de elektronica waar Squarepusher zich bevindt, en waarschijnlijk een mooie metafoor voor de muzikale richting op Ultravisitor. Wat ten eerste aan dit album opvalt is de lengte. Meer dan 80 minuten lang worden we in de greep gehouden van Squarepusher; wat iets teveel van het goede lijkt te zijn.
Jenkinson, een niet onverdienstelijk drummer en basgitarist, treedt naar voren als live-muzikant middels een keur aan geslaagde (en minder geslaagde) solo's op de drums en basgitaar. Squarepusher is nu niet alleen maar de in zijn kelder opgesloten beatprogrammerende autist, maar ook het bleke kereltje dat graag een instrumentje speelt en een band wil hebben met zijn publiek. En dat levert een aantal prachtige muziekstukken op vol improvisatie en sprankelende melodie. Ook jazz neem een grote rol in op het album. Dit neemt niet weg dat Ultravisitor een aantal zwakke momenten kent. Sommige solo's duren te lang of leiden tot niets, op andere plekken is het album erg moeilijk luisterbaar en op weer andere momenten klinkt de boel een tikkeltje gedateerd ('District Line II' en 'Menelec'). Maar zelfs met deze tekortkomingen is het bewonderenswaardig wat Squarepusher hier onderneemt. Een moeilijk, persoonlijk album dat op sommige momenten tekortschiet, maar uiteindelijk een artiest laat zien dat zijn talenten op succesvolle wijzen aanwendt.
Hoogtepunt: C-Town Smash en Ultravisitor (en vele andere tracks)
Dieptepunt: District Line II, Menelec
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Squarepusher - Music Is Rotten One Note, en, what the heck, luister Big Loada en Hard Normal Daddy ook maar eens.
Oordeel: 8

Meer info: Squarepusher

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws