Koop - Waltz For Koop Alternative Takes (JCR)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Jazz on!


Intro: Met hun debuutalbum Waltz for Koop verbaasde Oscar Simonsson en Magnus Zingmark uit Zweden de hele nu-jazz scene. Twee jonge gasten die met een hang naar de traditionele jazz een opmerkelijk fris en tegelijkertijd ook lekker ouderwets album samenstelden. Zoals tegenwoordig gebruikelijk moest het album door de mengtafel. De traditionele jazz verdwijnt naar de achtergrond en de dansvloer wordt opgezocht. Met een opmerkelijk overtuigend resultaat!

Tekst: Nico

Genre: Zweedse nu-jazz in de (dance)mix
Bijzonderheden: Het gebeurt niet vaak dat een remixalbum daadwerkelijk nog iets toevoegt aan het origineel. Zeker als het origineel als zo sterk en overtuigend is als het debuutalbum van Koop; Waltz For Koop. Maar de trukendoos die hier wordt opengetrokken komt op een aantal momenten aan als een ferme klap in je gezicht. Neem de drum n bass mix die DJ Patife maakte van de track 'Waltz For Koop'. De vocalen van Cecilia Stalin bleven intact, en lijken wel op het lijf geschreven van deze stevig stappende drum n bass mix. De hallucinerende zang, opzwepende groove, stuwende baslijnen en de soepel rollende ritmes. Patife begrijpt het helemaal. Ook Carlito (James Mitton-Wade) pompt de boel behoorlijk op en verbouwt de fleurige bigband achtige traditionele jazz van 'Summer Sun' tot een al even stevige drum n bass mix, die desondanks alle fleurigheid, en de wonderschone vocalen van de jonge Yukimi Nagano behoudt. Ook op 'Bright Nights' zingt Nagano de sterren van de hemel, en als je daar Rima voor een Techno Chimp Dub Mix op loslaat, en ook nog eens Agent K uit Londen de bas opnieuw laat bespelen, zet je echt iedere dansvloer in vuur en vlam! En wie de doffe bonkende beats van Dorfmeister vs Madrid de Los Austrias, op 'Relaxin At Club F****n kan weerstaan, zit toch echt op de verkeerde site. Het Weense gelegenheidsgezelschap voegt naast de dwingende beats, een upright bas en vibrafoon toe en prikkelt alle zintuigen. En dat geldt voor alle remixen. De twinkelende mix van Zweed Mikael Nordgren, de Zuid-Amerikaanse soundtrack jazz van Italo bassaboy Nicola Conte of de haast monsterlijke baslijnen en forse klappen van 2 Banks of 4. Missie geslaagd!
Hoogtepunt: De eerste tot de laatste seconde
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader! Niet alleen een prestatie van formaat van alle knoppendraaiers, maar zeker ook van Koop die hun tijdloze muziek zodanig maakte dat je er ook nog eens alle kanten mee op kan, zonder dat het ook maar ergens geforceerd overkomt.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: The Underwolves Under Your Sky Remixes en de Victor Davies Remixes; beiden ook behoorlijk geslaagde remixcompilaties van sterke originelen. En heb je Waltz For Koop nog niet, gelijk meenemen dan.
Oordeel: 9

Meer info & luisteren naar: Koop / Compost Records

Waltz For Koop Alternative Takes is verkrijgbaar vanaf 24 september

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws