Gerd - High, Wide and Wonderful (LEA/News)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Bijna twee jaar na het prachtige album 'Gemini' van Sven van Hees, doet het Belgische label Life Enhancing Audio opnieuw een gooi naar ons vakantiegeld. En opnieuw met succes! Momenteel ligt het album 'High, Wide and Wonderful' van de Nederlander Gert-Jan Bijl, onder zijn pseudoniem Gerd, in de betere platenzaak. Het is een zwoel, ingetogen maar verdomd spannend downtempo album, dat naar onze bescheiden mening een belangrijke kandidaat is voor de titel 'zomeralbum 2001'!

Lounge heeft zijn magische klank verloren. Maar heerlijk relaxte downtempo muziek zal altijd blijven staan. En we zullen het ook altijd nodig hebben! Na lange nachten is er ook nog zoiets als een dag die gevuld moet worden. En niets is lekkerder dan even aangenaam achterover leunen, het liefst in het zonnetje, jezelf een drankje in(laten)schenken en het vermoeide lichaam en de suizende oren te laten strelen met de betoverende klanken die Gerd je voorschotelt op 'High, Wide and Wonderful'.

We ontkomen er gewoon niet aan om vergelijkingen te trekken met het nog steeds fraaie album 'Gemini' van de Belg Sven van Hees. In 1999 was Van Hees een van de eersten uit de lage landen die het loungegenre verblijdden met een compleet artiestenalbum. Allereerst maar het grote verschil tussen de twee albums. Hoe zwoel, tropisch en meeslepend 'Gemini' ook was, de geluiden werden voornamelijk uit een batterij apparatuur getoverd. Gert-Jan Bijl daarentegen dook de studio in met een groot aantal sessiemuzikanten en Le Sambassadeur, zijn partner in het onder deze naam opererende dj-collectief. Zijn muzikale uitstapjes naar rokerige jazzclubs en zwoele Zuid-Amerikaanse feesten klinken daardoor nog een stuk warmer en levendiger. Maar voor alle twee de albums geldt absoluut dat ze je met groot gemak uit de realiteit van alledag weten te rukken en je meenemen naar droomoorden!

Gert-Jan Bijl liet niets aan het toeval over. Paul Delgado op keyboards, Fred Verschoor op bass, Frans Friedrich op trompet, Rene Acda op saxofoon, Peter Ernest op de percussie en Gert-Jan zelf die de Fender Rhodes, synths, samplers en electronica voor zijn rekening nam. Een bonte verzameling muzikanten die in de studio ook nog versterking kreeg van Le Sambassadeur, Bijl's partner in het gelijknamige dj-collectief. Invloeden komen uit obscure jaren zeventig jazz en funk en originele Braziliaanse bossa nova, die voornamelijk werden aangeleverd door Le Sambassadeur, platenverzamelaar die in alle uithoeken van de wereld obscuur materiaal wist te halen en dat ter inspiratie in de studio draaide.

Het resultaat van deze intensieve sessies vind je op 'High, Wide and Wonderful' waaraan lange tijd is gewerkt en veel aandacht is besteed. De trage ritmes, de zweverige klanken, de zonnige melodieen. Alles klinkt even warm en uitnodigend. Rustig tikkende beats gaan hand in hand met zwoele Braziliaanse ritmes. Jazzy invloeden, voorzichtige uitstapjes richting funk en een grote dosis soul druipen uit je speakers. Fladderende zomerjurkjes, witte pakken, Bacardi! Je hoort, ziet, voelt en proeft het allemaal op het Zuid-Amerikaanse 'Clarao de Lua' waarop zangeres Nazare Perreira de vocalen voor haar rekening neemt. Beelden van een heel andere orde komen naar boven bij het sofporno getinte 'I Wanna Do Something Freaky To You'. Mijn blijkbaar verziekte geest levert wel erg gemakkelijk allerlei suggestieve beelden aan bij het zachte gekreun. En als de waanzinnig mooie klanken en blazers van afsluiter 'Suspect Orient' wegsterven, ben ik definitief vertrokken naar dromenland!

Dutch Champ: Gert-Jan Bijl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws