Global Underground @ Danny Tenaglia (Boxed)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

De serie staat bekend en het concept natuurlijk ook. Het geluid op de Global Underground serie heeft de laatste jaren de wereld veroverd. En dat wil men met deze dubbele mix cd's maar al te graag aangeven. Hong Kong tot Tel Aviv en Sydney tot (recent) Amsterdam werden geconfronteerd met een vibe die men progressive noemt. Dj's als John Digweed, Darren Emerson en Anthony Pappa gingen Danny Tenaglia voor, die alweer het zeventiende deel mocht compileren.

"A breathtaking landscape of dirty soul, finger clicking techno, wild african grooves and sleazy house", geeft Engelands grootste muziekjournalist Dom Philips op de achterkant van het (welbekende) fraaie hoesje aan. Elke keer siert er wel een catchy en verkooptechnische recensie op de bijzonder mooie boekwerken van deze cd's. Met het gezicht van de albums zit het wel goed en die wordt gelukkig vergezeld van goede muziek.

Dat Danny Tenaglia voor de tweede keer werd gevraagd door Global Underground, was geen toeval meer te noemen. Hij is op het moment een van de meest gewaardeerde jocks van onze aardbol. Onlangs heeft Tenaglia het in Engeland zelfs tot 's werelds beste dj geschopt. Een felbegeerde Ericcson Muzik Award siert zijn schoorsteenmantel. En niet alleen vanwege het feit dat men hem verkoos tot beste dj, want hij mocht er nog een aan toevoegen voor de beste remix. Zijn bewerking van 'Camera's Ready, Prepare To Flash' van Green Velvet werd benoemd tot beste remix van het afgelopen jaar (vloervullers november).

Dat velen dit album als progressive-house beschouwen is alleen maar om het beestje een naampje te geven. Nee, een excellente mengeling van zwoele deephouse, swingende garage en energieke techno geeft toch een beter beeld als je deze muziek goed wilt beschrijven. Tenaglia opent op cd 1 erg aangenaam met de eerste drie tracks, waarin Afrikaanse percussie en samba's worden ondersteund door diepe bassen. Vervolgens bouwt de New Yorker steeds geleidelijker op en het tempo wordt verhoog. Op cd 2 begint Danny met een track van 9 minuten die louter wonderschone sounds herbergt, waarop het housegeweld losbreekt met tracks als Dominica van F2 en Junk Funk van Vegas Soul. Dat geweld blijkt niet te stoppen te zijn, want de link naar techno wordt op de laatste zeven tracks gelegd. En zeker op het laatste nummer Live 1999 van Devilfish, waarop dreunende bassen en weergaloze strings voor een energiek einde zorgen.

Dit is een album waar je zeker de tijd voor moet nemen, want een cheesy compilatie is het zeker niet! GU deel 17 is een reis door het nachtleven van Londen, die net zoals in het echt, behoorlijk heftig is!

Luisteren naar Global Underground @ Danny Tenaglia

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws