Zet het in je agenda! 21 januari is er een superbloedmaan

Ruben den Boer | 28 december 2018
nieuws

Superbloedmaan

Volgens NASA is het een van de mooiste shows in de ruimte: een superbloedmaan. Wij hebben weer geluk in Nederland, binnenkort is dit bijzonder natuurfenomeen namelijk weer te zien vanuit ons kikkerlandje. Zet de vroege ochtend van 21 januari dus in je agenda, want dan zal de superbloedmaan te zien zijn. 

We hebben in Nederland wel vaker te maken met een supermaan, dat is wanneer de maan het dichtst bij de aarde staat en daarom extra groot en fel lijkt. Een supermaan komt zo'n 3 keer per jaar voor.

LEES OOK: EDM in combinatie met ruimtevaart: vetter dan dit wordt het niet

Ook een bloedmaan hebben we wel eens gezien, maar dit is al een stuk zeldzamer. We spreken van een bloedmaan als de maan volledig verduisterd wordt. Tijdens een voleldige verduistering buigt alleen het rode licht om de aarde heen naar de maan, waardoor deze bloedrood kleurt.

Superbloedmaan

Het unieke van de show op 21 januari is dat de bloedmaan en de supermaan tegelijk plaatvinden en samen komen tot een superbloedmaan. Dit is enorm zeldzaam en is dan ook bijzonder om te zien. Als de lucht helder is, is de superbloedmaan van 03:36 tot 08:50 in de ochtend te zien op maandag 21 januari. Het hoogtepunt zal plaatsvinden rond 06:13. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws