Je eerste eerste huis kopen na je studententijd

Partyscene Redactie | 18 maart 2020
nieuws

Als je studententijd is afgelopen gaat er een hoop veranderen. Het wordt tijd voor een serieuze baan, en daarnaast wil je natuurlijk overstappen van je studentenkamer naar een echte woning. Of misschien is het zelfs de eerste keer dat je überhaupt op jezelf gaat wonen. Eén ding is zeker: er zijn een hoop dingen die je moet doen. Wij vertellen je waar je op moet letten en wat je moet regelen als je op zoek gaat naar je nieuwe woning.

Hypotheek berekenen

Voordat je naar huizen gaat kijken, is het verstandig om je hypotheek te berekenen, je weet dan precies in welke prijscategorie je kunt kijken. Doe dit altijd van te voren, veel studenten hebben namelijk geen idee hoeveel ze kunnen lenen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt natuurlijk zelf op internet een berekening maken, het nadeel is alleen dat deze berekening niet heel nauwkeurig is. De kans is dus groot dat je daadwerkelijke hypotheek een stuk hoger of lager is. Als je een goede berekening wil laten maken kun je naar een hypotheekadviseur gaan. Niet alleen zal hij je hypotheek berekenen, hij kan je ook helpen om je complete financiële situatie inzichtelijk te maken. Zo weet je namelijk precies hoe je er voor staat. Vooral voor studenten die hun eerste huis gaan kopen is dit erg handig.

Woning zoeken

Als je weet hoeveel je kunt lenen, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een leuk huis, dit is waarschijnlijk hetgeen waar je als student zo lang naar uit hebt gekeken. Je kunt je oriënteren op een website zoals Funda, en vervolgens een bezichtiging inplannen. Dit is hét moment om er achter te komen of het huis echt bij je past. Ook kun je kijken of er niks mis is met de woning. Stel van te voren een lijstje op met vragen die je kan stellen, dan weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet. Het kan namelijk best lastig zijn als student, het is immers je eerste huis. Neem eventueel zelfs iemand mee om alles te checken. Let wel op dat je niet te snel een keuze maakt, ga eerst bij meerdere woningen kijken zodat je een duidelijk beeld hebt van wat er allemaal te krijgen is.

Check de WOZ-waarde van je nieuwe woning

Een te hoge of te lage WOZ-waarde kan negatieve gevolgen hebben. Het kan namelijk zijn dat je hierdoor te veel betaald, dit wil je voorkomen, helemaal als je net uit je studententijd komt. Dit komt onder andere doordat er verschillende belastingen zijn die worden bepaald aan de hand van de hoogte van de WOZ-waarde. Het is dus goed om dit te checken, klopt het niet? Maak dan WOZ bezwaar, dat doe je als volgt.

  • Vraag het WOZ-waarderapport op.
  • Onderbouw waarom de berekening fout is.
  • Dien dit in bij de gemeente.
  • De gemeente zal een uitspraak doen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws