Party report: Free Festival: The Original [zondag 6 juli 2014]

Jooshua Franssen | 15 juli 2014
party reports


thumb-free-festivalWatFree Festival: The Original
Wanneer: Zondag 6 juli
Waar: Atlantisstrand, Almere
Line-up: o.a. André Galluzzi, Joran van Pol, Dimitri, The Flexican & MC Sef, The Partysquad, Irwan, Lady Bee, Outsiders & Steve Sweet, Quintino, Sandro Silva, Vato
Tickets: Gratis óf  'Guarantee ticket' voor 17,50 euro (incl. 4 consumpties)
Reporter: Dena Nijsten

Wat wil je nou eigenlijk het allerliefste als feestganger na een festivaldag op de zaterdag? Juist! Op zondag weer een feest bezoeken. Zo gezegd, zo gedaan én zo gegaan, want gelukkig zorgt Free Festival daar deze, nog wat bewolkte, zondag voor.

Omdat het mijn allereerste bezoekje aan dit festival wordt, heb ik wat voorkennis opgedaan bij een aantal vaste klanten (lees: de vriendengroep) die inmiddels al helemaal verkocht zijn aan dit festival. De gevarieerde line-up, verdeeld over drie stages en de gezellige sfeer moet zorgen voor leuke praatjes met verschillende 'soorten' mensen en vooral voor heerlijke dansjes. Niet geheel onbelangrijk is het om te vermelden dat de toegang tot dit festival geheel gratis is en de line-up hiervoor kwalitatief veel goeds biedt; helemaal top dus!

Omdat we niks willen missen, zijn we uiteraard op tijd aanwezig en reizen we al vroeg in de middag af naar Atlantisstrand in Almere. En omdat wij vrouwen nu niet bepaald bekend staan om ons uitstekende navigatievermogen, ben ik erg blij dat op de autoweg richting Almere de borden 'Free Festival' ons fijntjes begeleiden naar het parkeerterrein. Het feest kan beginnen!

Diversiteit en gezelligheid

Het eerste wat opviel was de grote diversiteit in zowel bezoekers als muziek. Vanuit de rij bij de ingang hoorde we direct de eclectische beats die Motiv op dat moment aan het draaien was en waar later op de dag o.a. The Flexican, Dyna en The Partysquad voor een feestje zouden zorgen. Op dit festival zijn werkelijke alle stijlen te vinden: techno, house, eclectic en hardstyle. Terwijl ik mijn ogen ondertussen te kost gaf aan het festivalterrein, verbaasde ik mij over de diverse leeftijden en accenten die te horen waren. Free Festival trekt niet alleen bezoekers uit de omstreken van Almere, maar heeft inmiddels allang naam gemaakt in steden als Amsterdam, Haarlem of 'verdere' provincies als Zuid-Holland en Noord-Brabant.

'Regen of zonneschijn, dit feestje is altijd fijn!'

Hopende op de uitspraak 'na regen komt zonneschijn' bleek dit helaas dit jaar toch uit. Door de regen werd de drukte redelijk verlaat en bleef de enorme drukte van vorig jaar een beetje uit. Maar wat is het voordeel hiervan? Meer ruimte om te dansen, en daar hebben wij natuurlijk geen problemen mee! Bovendien was de organisatie vastberaden om dit feestje niet in het water te laten vallen en waren zij goed voorbereid op de verwachte plensbuien. Voor de techno-liefhebbers, is buiten een grote tent geplaatst waaronder het prima vertoeven was.

Op het moment dat een bui dreigde te zorgen voor kletsnatte kleren, verplaatste de bezoekers de gezelligheid en heerlijke dansjes gewoon (al dansend) van de open air stage naar 'open-air-onder-de-tent'. De muziek was hier nog prima te horen, waardoor we vrolijk verder konden gaan op een lekkere deephouse-set van de internationale Tim Green en later genoten van André Galluzzi. Voor de echte die-hards werden poncho's uitgedeeld achter de barren, waardoor er tevens buiten verder werd gedanst. Ach, geef ze eens ongelijk: zo'n poncho-party heeft ook wel iets toch?

Wij worden kampioen

Nadat we doorgingen van de techno-stage naar de house-stage raakte we direct verzeild in een sitdown. Het was natuurlijk de dag na de zenuwslopende wedstrijd Nederland – Costa Rica en dit wilde MC Ambush niet zomaar aan zich voorbij laten gaan: deze overwinning moest gevierd worden. Samen met DJ's Glowinthedark zorgde zij voor een sitdown en een compleet losgaand publiek dat van links naar rechts bleef springen gedurende hun set. De sfeer zat er goed in! Om toch nog even de zomerse temperaturen te verzorgen zorgde Leroy Styles vervolgens voor een aantal heerlijke latin beats bij deze stage.

Surprise surprise

Ondertussen was het bijna tijd om te eten en op onze weg hierheen werden we bijna omver gebeukt door het losgaande hakkende publiek op de hardstyle van o.a. Darkraver en de jarige Outsiders die een back-to-back-setje aan het draaien waren in een kleinere tent in het midden van het terrein. De DJ's die hier draaide waren echter niet direct te vinden op de line-up, waardoor het voor sommige bezoekers een erg prettige verassing bleek. Ik durf te zeggen dat de sfeer er bij deze stage het beste in zat, want letterlijk iedereen die hier stond was niet stil te houden en ging he-le-maal los.

Knallende afsluiting

Om dit geknal nog verder door te trekken was het bijna tijd voor de afsluitende acts van het festival. Naar mate het einde van de avond naderde werden de beats overal steeds harder. Joran van der Pol sloot de open air stage af met een prima portie techno en Quintino verzorgde perfecte house tijdens de afsluiting van de house-stage.

Ondertussen besloten Darkraver en Outsiders om de hardstyle van de kleine tent buiten heel even door te trekken naar de grote eclectic tent binnen. Dit week wederom af van de originele aangekondigde line-up, maar het publiek vond het helemaal prima!

Prijzen

Omdat Free Festival natuurlijk geen (of in ieder geval niet al te veel) geld verdient op de entree van de bezoekers, was het te verwachten dat de dranken hierom iets duurder zouden zijn. Dit vermoeden werd bevestigd, want je betaalde voor 4 muntjes 11 euro. De doorsnee prijs op festivals is ongeveer 2,50 euro per muntje, waardoor dit iets boven gemiddeld ligt. Voor frisdrank betaalde men 1 muntje en een flesje water koste 2 muntjes. Voor de liefhebbers van mixdranken of cocktails onder ons werden 3 muntjes gerekend. Bier en wijn was 1,5 muntje.

Daarnaast heeft de organisatie vooraf aangeraden om online tickets te halen voor het vervoer richting het festival (parkeerticket of pendelbus). Hiermee kon tot 5 euro worden bespaard. De toiletten waren overigens wel gratis.

Conclusie

Free Festival heeft wederom weten in te spelen op de vele variërende behoefte van het zo diverse publiek. Voor een gratis festival is dit zeker een aanrader. Ze hebben gezorgd voor toppers binnen de line-up van elke stijl en stage, waardoor overal heerlijk gedanst kon worden. Ze hebben er van het begin tot het einde een succesvol feest van weten te maken voor de aanwezige bezoekers.

Het enige dat dit feestje nog mooier zou kunnen maken is een kleine eindshow, zodat men redelijk voorbereid is op het einde van het festival. Maar ach, eigenlijk heb ik niks te klagen gehad. Als je écht van special effects houdt is dit wellicht niet het perfecte feestje voor jou, maar waar het ontbrak aan showelementen, vullen ze het aan met de line-up. We moeten er uiteraard wel rekening mee houden dat het een gratis feestje is en ook hopelijk zal blijven.

Pluspunten

  • Gratis entree
  • Terrein goed bereikbaar
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet al te groot, waardoor het makkelijk is om van stage naar stage te lopen
  • Variatie in eten en drinken
  • Lockers goed geregeld

Minpunten

  • De weergoden waren dit jaar niet goed gestemd
  • Te weinig prullenbakken op het terrein
  • Geen eindshow/special effect
  • Toiletpapier niet vaak genoeg aangevuld

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws