Party report: GRAND [vrijdag 6 februari 2015]

Anna Zhuravel | 9 februari 2015
party reports


Wat: GRAND
Wanneer: vrijdag 6 februari 2014
Waar: Koninklijk theater CARRÉ, Amsterdam
Line-up: Roog, Fedde Le Grand
Reporter: Anna Zhuravel

Fedde Le Grand goes GRAND en hoe! Zes dagen achter elkaar draait hij in het Amsterdamse Koninklijke theater CARRÉ de lekkerste beats aangevuld met de beste entertainment. Entourage, akoestiek, performance, muzikale invulling… alles klopt precies tijdens deze spectaculaire showreeks. Als je nog een kaartje kunt scoren, dan is het zeker de moeite waard!

GRAND is een project van Fedde Le Grand in samenwerking met RTL Live Entertainment. Het oorspronkelijke idee komt van Sjoerd van Schooten namens RTL en Fedde zelf. Aanvankelijk werden er twee shows aangekondigd, maar dat werden er al snel vier en later vijf. Nog maar een paar weken geleden werd de show van morgenavond (dinsdag 10 februari) aangekondigd. Uiteindelijk is GRAND dus van twee naar in totaal zes shows gegaan.

feddegrand2

Nieuwe ervaring

Om halfnegen ‘s avonds is CARRÉ al zo goed als vol. De grote ronde manege van het voormalig circusgebouw is omgetoverd tot een dansvloer. Honderden mensen swingen zich warm op de fijne house-beats van dj Roog. Hij staat midden op het podium in de spierwitte dj-booth. Op de achtergrond is het toneelgordijn van het prachtige rode velours. Wat zich daarachter verschuilt, blijft nog een klein uurtje geheim.

De zes GRAND-shows betekenen zowel voor Fedde Le Grand als voor CARRÉ een nieuwe ervaring. Voor het eerst wordt het beroemde theater omgetoverd tot een echte clublocatie. Voor het eerst maakt de wereldwijd populaire dj een waar toneelstuk van zijn optreden.

Ondanks deze bijzondere transformatie houdt CARRÉ zich nog altijd aan de goede oude tradities. Het programma valt binnen de regulieren theatertijden: van acht uur ‘s avonds tot middernacht. Net als iedere andere avond worden de bezoekers door nette portiers en beleefde beveiligers verwelkomd en voorzien van een vriendelijke garderobe- en barservice.

Veel belangstelling

De belangstelling voor meneer Le Grand is groot. Aanstaande dinsdag is er zelfs een extra show ingelast om iedereen een kans te geven om erbij te zijn. Dit is natuurlijk een veel betere oplossing dan het creëren van een onmogelijke drukte door een last-minute verkoop van extra kaarten.

Zowel de dansvloer als de vip-zone blijven vrijdagavond goed gevuld. De vips zitten in de loges van CARRÉ en beschikken naast het beste uitzicht ook over de relaxte zitplaatsen en onbeperkt drankjes en hapjes. Onder de welgestelde dansliefhebbers, die 130 euro over hebben voor extra comfort, zijn ook muzikale collega’s van Fedde, tv-persoonlijkheden, radio-dj’s en andere meer en minder bekende Nederlanders van de partij.

Met de gemiddelde leeftijd rond de dertig hebben de meeste bezoekers zich aangepast aan de bijzondere feestlocatie. Mooie pakken, nette overhemden en chique cocktailjurken tekenen het verschil tussen de GRAND-show en menig regulier sneakerfeest. Het belooft een luxe party te worden, doorgaans een groot gemis in het uitgaanscircuit. Het publiek weet zich ook vier uur lang netjes te gedragen. Deze avond zijn muziek en show veel belangrijker dan overmatig alcoholgebruik. Slechts een paar keer vliegen plastic bierglazen op de dansvloer de lucht in.

Muziek, dans en kunst met elkaar verweven

Om 21:30 uur is het eindelijk zover. Na de mooie afsluiting met ‘Runaway’ van Galantis neemt dj Roog afscheid van het publiek. Het toneelgordijn gaat langzaam open en op het grote lcd-scherm daarachter verschijnt een reeks videobeelden van de openslaande deuren. Het gehele podium is eindelijk in zicht, met een paar muzikanten, een zanger, een ballerina en natuurlijk ‘GRAND’ in grote blokletters daarop. Een paar tellen later krijgt dj Fedde Le Grand een warm welkom. Netjes gekleed in een zwart overhemd zakt hij in zijn dj-booth van het plafond naar het podium.

Fedde neemt de muzikale estafette van Roog over en opent zijn set met vergelijkbare house-platen zoals ‘Sweets’ van Fox Stevenson en ‘Step Back’ van Chocolate Puma. Vlak daarna knalt hij meteen zijn eigen hit ‘Where We Belong’ in. Deze wordt live meegezongen door Danny White en meegedanst door de nachtwacht: een flinke groep dansers die aan het begin van het nummer het beroemde meesterwerk van Rembrandt uitbeelden en zich vervolgens in de energieke club-act transformeren.

Eclectische Grand-stijl

Tijdens de meer dan twee uur lang durende set komt muzikale diversiteit van Fedde uitgebreid aan bod. Zijn eigen hits zoals ‘Twisted’ en ‘Sparks’ combineert hij met de populaire meezingplaten als ‘I Need Your Love’ van Calvin Harris en ‘Heroes’ van Alesso. Tussendoor mixt hij nog wat klassiekers in. Denk daarbij aan ‘Get Your Freak On’ van Missy Elliot, ‘Sweet Dreams’ van Eurythmics of Michael Jackson’s ‘Billy Jean’. De laatste wordt aangevuld met een passende dans-show in de King of Pop- stijl. De grote zilveren disco-bal zakt naar beneden en het podium wordt verlicht in vrolijke roze en paarse tinten.

Fedde bouwt zijn set rustig op, maar naarmate de tijd vordert, worden de beats steeds steviger. Tegen een uur of elf is het tijd voor de dansvloerknallers als ‘Typhoon’ van Julian Calor en ‘Raise Your Hands Up’ van Ummet Ozcan, uiteraard afgewisseld met de melodieuze breaks uit tracks als Coldplay’s ‘Sky Full of Stars’, ‘Fix Me’ van Swanky Tunes en ‘Save the World’ van Swedish House Mafia. Met zijn energieke draaistijl krijgt Fedde het publiek helemaal los. Zawdi MC, ook gehuld in een zwarte smoking, helpt hem een handje mee.

Laatste uur extra spannend

‘Kijk uit dat je niet achterover valt’, waarschuwt de beveiliger één van de vip-gasten.  De zorgzame meneer pakt wat lege drankbekers op en wijst richting de bovenste ring van het CARRÉ. Daar staan een paar dames in sexy engelenpakjes. Uit de speakers klinkt ‘Angel of Light’ van PeterSas, uiteraard gedraaid door Fedde Le Grand. De dj heeft zich ondertussen op een mysterieuze wijze verplaatst van  het hoofdpodium naar een dj-booth recht tegenover: in het midden van de bovenste ring.

De engelenshow wordt opgevolgd door een trapeze-act: een eerbetoon aan het circusverleden van CARRÉ. Daarna wordt het weer donker. Slechts tientallen knipperende rode lichtjes zijn te zien op de bovenste ring. Fedde’s support-act voert een glowstick-dans uit en als de dansers de lichtgevende accessoires beu zijn, gooien ze de staven naar het publiek. Op sommige hoofden komen ze best hard aan, maar dat zit de GRAND-euforie niet in de weg.

Grand finale

Na een paar mooie video-installaties van dansende silhouetten komt Fedde terug op het hoofdpodium. Zijn nette zwarte overhemd heeft hij inmiddels ingeruild voor een zwart t-shirt.  Met nog een paar dansvloerknallers zoals ‘Heads Will Roll’ van Yeah Yeah Yeahs maakt de dj zijn publiek extra blij.  Een kwartier later komt deze spectaculaire avond ten einde met de laatste boost van confetti, co-2 en het vuurwerk. Fedde draait zijn grote hit ‘So Much Love’, vergezeld door de danseressen in glitterbikini’s en sexy pakjes. Een massa van hartvormige ballonnen valt vanaf het plafond de zaal in.

Als kers op de taart heeft de meester-dj nog één verrassing voor zijn fans. Niels Geusebroek komt het podium op om de nieuwe plaat ‘Falling’ van hem en Fedde live mee te zingen. Met geweldige akoestiek van CARRÉ klinkt het duo perfect. Hierna verschijnt de gehele GRAND-crew om van het dankbare vrijdagavondpubliek afscheid te nemen.

Stipt om middernacht gaat het licht weer aan en stromen de gehoorzame bezoekers de zaal uit richting de garderobes. Er wordt lovend nagepraat over de GRAND show, die net maar niet voorgoed is afgelopen. Fedde heeft nog vier avonden te gaan. Wie weet, is deze grandioze stap van één van de beste Nederlandse dj’s slechts het begin van iets nieuws voor CARRÉ, Fedde zelf en misschien wel de hele edm-scene.

Plus

  • Mooie locatie
  • Goede service
  • Goede muziek
  • Perfect geluid
  • Leuke sfeer

Min

  • Duur parkeren

Bekijk hier de foto's

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws