Legendz presents David Guetta

redactie | 5 oktober 2011
party reports

Als echte festivalliefhebber kom ik al jaren op tal van festivals en evenementen. Door deze jaren heen heb dan ook verschillende DJ's en artiesten gezien. Al zijn er toch altijd bepaalde DJ's die je om welke reden dan ook ooit misloopt. Dit was voor mij onder meer bij David Guetta van toepassing. Hij heeft al een paar jaar achter elkaar op het Belgische Tomorrowland gedraaid, waar ik ook al die jaren ben geweest. Maar eerlijk gezegd ben ik nog nooit bij zijn set wezen kijken. Gewoonweg omdat er op het zelfde moment, in een andere area of in een andere tent, een DJ draaide die mij iets meer aansprak. Ik hou hoofdzakelijk ook het meest van Trance muziek. Dus bij de Tomorrowland editie van deze zomer, stond ik te genieten van Markus Schulz, terwijl op mainstage David Guetta zijn beats liet horen. Maar na het zien van de aftermovie, zag het er toch zeker uit als een groot spektakel. Iets wat ik eigenlijk toch wel een keer mee wou maken.

Vrijdag 30 september leek me hiervoor de perfecte gelegenheid. Op deze avond stond David Guetta samen met een aantal, voor mij volledig onbekende DJ's, op een festival in Nandrin nabij Luik.

Juist omdat ik zelf in echte tranceliefhebber ben, kan ik over de muziek die er vanavond gedraaid werd eigenlijk maar weinig zeggen. Althans het is voor mij moeilijk te zeggen of de DJ's naar hun kunnen, goed of slecht gedraaid hebben. Ik heb ze tenslotte nog nooit eerder gezien. Wat ik wel kan zeggen van dit feest, is dat het een feest was dat ik eigenlijk nog nooit heb meegemaakt op deze manier.
Wat ik hiermee eigenlijk bedoel, is dat zowel de muziekopbouw, en de manier goede mensen hierop reageerde, naar mijn idee vrij raar overkwam. David Guetta, die uiteraard de headliner van deze avond was, was dan ook de enige DJ waar de mens voor kwamen. Van 20:00 uur tot en met 24:00 uur liep de tent langzaam maar zeker vol met Guetta fans. Het zien van dansende mensen was overigens een unicum. Als ik tijdens deze uren, in deze grote tent met een capaciteit van ongeveer 15.000 man, 10 mensen heb zien dansen dan is dat denk ik al veel. Echt waar, dit kwam voor mij heel erg graag over. Zoiets zie je tenslotte zelfde op een Trance feest.

guetta

Sorry dat ik dit zo moet zeggen, maar naar mijn gevoel komt het gewoon door de Fransen en Wallonische mensen. In mijn optiek zijn deze mensen vrij stijf, stug en daardoor ook vrij saai. Want juist de mensen die ik zag dansen, en ze hier juist op aansprak, bleken geen van alle Fransen mensen te zijn. Het waren de Nederlanders, de Vlamingen, de Duitsers, Polen en zelfs Mexicanen die hier hun dance moves lieten zien. Maar de Fransen stonden stil, met de handen over elkaar of in de zakken. Dit stugge gevoel was in de VIP ruimte nog sterker te voelen. Hier was het feest nog verder uitgestorven dan een rotte vis. Eerlijk waar, er zat hier helemaal geen leven in het publiek. Ik zag niemand met een lach op zijn gezicht, of ook maar iets wat daarop leek. Maar wat ik wel zag, en wat ik tevens ook erg raar vond, is dat er veel mannen waren die hier in een driedelig pak op dit feest aanwezig waren. Dat geeft voor mij al aan dat dit geen muziekliefhebbers, dan wel festivalliefhebbers zijn. Dat soort mensen gaan tenslotte niet een de driedelig pak op stap.

Toen er een of ander raar en kaal, op het monopoly-mannetje lijkende ober op me afkwam, om mijn drank bestelling op te nemen, was voor mij de maat vol. Dit is niet de manier dat ik kan en wil feesten. En dit zijn zeker niet de VIP's waar ik me bij thuis voel.

Eenmaal terug tussen het gewone publiek werd het steeds drukker naarmate het dichter bij middernacht kwam. David Guetta begon uiteraard weer 10 min fashionably late. Toen hij eenmaal begon veranderde het rustige publiek in een uitbundige menigte, maar ook dit had in mijn ogen nog steeds zijn beperkingen. David draaide wat dat betreft precies wat ik van hem verwacht had. Hij draaide hitjes van zichzelf, en hitjes van andere bekende producers. Dit is tenslotte de kracht van David Guetta. Mijn eerste echte ervaring met deze DJ, was daarmee op zich helemaal geen verkeerde. Ook al is het niet 100% mijn muziekstijl, ik heb toch wel erg genoten van deze avond, en ook dat is dus wederom die kracht van David Guetta. Want juist door zijn muziekkeuze weet hij een enorm groot publiek te bereiken. Dat is tenslotte ook logisch als je uitsluitend hitjes draait, maar die herkenning in de muziekstijl is juist wel het mooiste aan zijn set. Elke plaat herken je al aan de allereerste beat. En of je de plaat nu mooi vind of niet, zodra je al die duizenden mensen op dat zelfde moment van herkenning, uit hun dak ziet gaan, omdat de heer Guetta weer een lekker plaat opgezet heeft, dan ga je gewoon van zelf mee.

guetta

Als je zijn set vergelijkt met die van de voorgaande DJ's was het werk van zijn voorgangers ook echt bagger. Daar had ik regelmatig het idee dat ze platen van een half uur lang op hadden gezet. Ik hoorde tenslotte maar een of twee keer per uur een ander soort beats en baslijn. De rest van het geluid wat deze mannen ten gehore brachten was voor mijn oren een en al hetzelfde. Hierin maakt David Guetta toch wel degelijk een grote onderscheid. Zoals ik al zei, heb ik er onverwacht toch erg van genoten. Ik heb 3 uur lang staan dansen en springen, staan genieten en staan lachen. Iets wat ik tussen die arrogante en neerbuigende mensen in het VIP vak echt niet voor elkaar had gekregen.

Maar ja, dit is volgens mij gewoon het standaardgedrag van elke Fransman. Dit enigszins arrogante gedrag is ook aan David Guetta zelf te merken. Elke echte muziekliefhebber weet tenslotte wel hoe eigenaardig David Guetta zich de afgelopen jaren heeft opstelt tegenover zijn collega DJ's, en wat voor rare kutstreken hij ooit uithaalt. Maar dat even terzijde, vind ik het ook jammer en vreemd dat een DJ uit de top 10 van de wereld zijn fans in zijn eigen taal aanspreekt in plaats van in het Engels. Dit is tenslotte iets wat de overige 9 jongens uit de bovenzijde van die zelfde lijst, nooit in hun hoofd zullen halen. Zeker niet wanneer je voor 15.000 man staat draaien. Want in dat geval is de kans dat er fans van over de grens bij zitten, toch vrij aannemelijk.

Ondanks deze kleine puntjes wat ik gewoonweg jammer vond, was het een enorm goed feest. Blijkbaar was de tent waar het gehouden was de grootste ter wereld. Het was in ieder geval de grootste die ik ooit gezien had. Binnen dit geheel was een grandioos podium neergezet met een verbluffende licht en LED show. Hij kwam hierbij zelfs redelijk dicht in de buurt van de lichtshow die Deadmau5 bij zijn grote shows gebruikt. Organisatorisch gezien merkte ik toch dat men hier en daar wat steekjes had laten vallen. Voor het grootste deel van publiek zal de niet eens opgevallen zijn, maar backstage was het wel degelijk te merken.

guetta

Al met al hadden we hier eigenlijk helemaal niks te klagen. Ook al kwam het helaas niet tot de legendarische taferelen wat ik in de Tomorrowland aftermovie zag, taferelen met enorm uitbundige fans, het was zeker een aangenaam feest waar ik samen met een aantal gezellige raad-van-11 vrienden van het kunnen genieten. Dus wie weet, zijn we volgend jaar gewoon weer met z'n allen aanwezig om er een leuke nacht van te maken.

Verslag + Foto's: Dominic Wetzer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws