A State of Trance 500

redactie | 20 april 2011
party reports

A State Of Trance: niet alleen een gemoedstoestand maar ook een van de populairste radioshows die de wereld kent op dancegebied. Armin van Buuren begon ermee in 2001 en zag zijn show uitgroeien van iets klein op ID&T Radio tot een wekelijks hoogtepuntje dat zijn weerga niet kent. Ruim 15 miljoen radioluisteraars uit 26 landen en via 30 radiostations, ongetwijfeld nog meer downloaders, bezoekers op de website uit meer dan 123 landen, een ongekend grote aanhang en een grote pijler in de carrière van menig dj. Na 10 jaar wekelijks uitzenden werd op 17 maart de 500ste uitzending uitgezonden.

Sinds episode 250 wordt elke 50ste aflevering gevierd met een feestje. Deze jaarlijkse viering begon klein in de Haagse Asta. Voor episode 300 en 350 werd ook iedere keer één feest gegeven. Sinds de 400ste editie zijn er meerdere feesten in verschillende landen.

Armin kreeg vorig jaar het plan in zijn hoofd de 500ste nog groter aan te pakken. Dit resulteerde in een worldwide celebration in vijf steden op vijf continenten: Johannesburg, Miami, Buenos Aires, Sydney, en in ons eigen Den Bosch. Afgelopen zaterdag vond 'onze' editie plaats, in de Brabanthallen. Tien uur lang konden meer dan 20.000 bezoekers genieten van vijf areas vol prachtig, echte trancenamen.

De aankomst bij de Hallen beloofde al veel goeds. Diverse groepen buitenlanders zaten met complete campingsets op de parkeerplaats te drinken en chillen tot het festijn zou beginnen. Om 9 uur gingen de deuren open en trapte Mat Zo af in de Blue area, feitelijk de main. Het liep al behoorlijk snel vol, niet gek gezien zijn heerlijke set. Deze jongeman draait ondanks zijn jonge leeftijd (21 jaar) al een jaar of 4 mee in het wereldje en gaat een gouden toekomst tegemoet.

In de Green area troffen we als eerste Ashley Wallbridge aan. Ook hij liet al meteen wat mooie plaatjes horen. Ondertussen werd via het videoscherm af en toe geschakeld naar Armin, die in een mobiele studio deze marathon-broadcast van 10 uur lang stond te presenteren. De sfeer zat er meteen goed in.

Na wat rondjes lopen en kijken bij Arty, bij Alex Morph, Arnej, en de dj-contest winnaars was de main inmiddels al goed vol, zo begreep ik van vrienden. Tijd om die kant op te gaan dus. Ik was gelukkig nog op tijd, veel anderen hebben de sets van Armin en Above & Beyond helaas moeten missen omdat de hal wegens te grote drukte niet toegankelijk was. Dit zal voor hen een grote teleurstelling geweest zijn. Of organisator Alda Events daadwerkelijk de optie had weet ik niet, maar misschien was het beter geweest de grootste hallen van de Brabanthallen te gebruiken.

Afijn, gelukkig mocht ik nog wel de main in. Markus Schulz stond hier zijn laatste kwartiertje te draaien. In zijn radioshows draait hij altijd vrij langzaam en zacht maar nu stond hij toch behoorlijk te knallen. De zaal ging ook goed los en was dus prima opgewarmd voor de volgende dj’s.

Na Markus Schulz mochten de helden van Above & Beyond laten horen waarom ze al jaren bij de top vijf van de wereld horen. Dat lukte hen uitstekend, al konden ze door het relatief vroege tijdstip niet echt de remmen los gooien. Naar mijn smaak draaiden ze iets te veel zweeftrance en lange modieuze stukken zonder enige beat.

Voor het publiek leek het allemaal weinig uit te maken, de sfeer was top! Dat kwam overigens ook door de goede interactie met het publiek. Jono en Paavo hadden hun laptop weer mee genomen en gebruikte die om boodschappen voor het publiek op de videoschermen te tonen. Zo werden ook wij uitvoerig bedankt voor onze aanwezigheid, de passie en special moments like these.

 

Deze zomer zullen Above & &Beyond gaan touren vanwege hun nieuwe album. Ze hosten onder andere stages op Tomorrowland en Dance Valley, zorg dat je ze niet mist!

Aansluitend op Above & &Beyond stond Armin zelf (de man waar het natuurlijk toch een beetje om draaide) op de planning. Van 02.00 tot 04.00 zou hij draaien. Omdat onder andere Aly en Fila en Sied van Riel ook op dit tijdstip draaiden werd het publiek met een fors dilemma geconfronteerd.

Ik besloot om te beginnen bij Armin en daarna wel verder te zien. De aanstaande vader werd groots aangekondigd met een prima show en flink wat vuurwerk. Iedereen had uitgekeken naar tocht een beetje het hoogtepunt van vijf weken ASOT 500 vieren en dat was te merken. Het was bomvol (helaas ook vrij warm), de sfeer zat erin en Armin werd haast aanbeden.

Zijn set was als vanouds heerlijk en gelukkig kwamen er ook een paar persoonlijke favorieten voorbij. Het was helaas verder niet allemaal rozengeur en maneschijn, ik heb weleens betere sets van hem gehoord.

Na een uur besloot ik te verkassen naar de Green area voor onze vrienden uit Egypte. Ik luister al jaren elke week naar Aly en Fila’s radioshow en ga menig feestje af, maar A&F staan er zelden. Nu dus eindelijk weer eens wel en ze stelden me niet teleur. De aankleding, lichtshow en sfeer vielen tegen maar hun muziek maakte eigenlijk alles goed. Met hun prachtige melodieuze platen, die haast een verhaal lijken te vertellen, wisten ze me een uur lang in vervoering te brengen. Wat een geweldige muziek!

   

Ook Aly en Fila zijn deze zomer wat vaker in de buurt (onder andere Electronic Family, Emporium en Tomorrowland) dus pak die kans als je kan.

Inmiddels was het tijd voor een rondje. Op de main trof ik Gareth Emery aan. Hij draaide zoals gewoonlijk weer lekker. Ook de lasers waren een lust voor het oog tijdens zijn set. Jammer was wel dat je echt behoorlijk achteraan moest staan om het goed te kunnen zien. De sfeer bij Gareth was wat matig, alleen helemaal midden vooraan ging het nog lekker los.

Bij John O’Callaghan was de sfeer beter, hier gingen de handen nog wel in de lucht. Zijn goede set was hier natuurlijk debet aan. Zo draaide hij onder andere “Sebastian Brandt – Ashes”, echt een pareltje.

Daniel Kandi heeft mijn al eens helemaal goed gemaakt dus ook daar nam ik een kijkje. De sfeer was hier helemaal op een dieptepunt, vrijwel iedereen stond stil. Snel dus maar terug naar midden vooraan bij Gareth Emery.

De afsluiting van deze editie van ASOT500 werd verzorgd door W&W, de Hollandse Wardt en Willem. Deze gasten zijn pas een paar jaar bezig, voor hen was het denk ik ook pas de eerste keer dat ze zo’n groot feest mochten afsluiten. Ondanks dit gebrek aan ervaringen deden ze het trouwens prima. Het tempo zat er lekker in, echt een prima knallende afsluiter.

   

Na afloop van de nacht overheersten er twee gevoelens. 1) de sfeer viel me toch wat tegen. Het was allemaal wat tam, men stond veel stil en de echte vibe was er iets te weinig. Het andere gevoel was er toch wel een van wow! Het is zo zeldzaam om de dj’s te zien die je hier achter elkaar kon horen draaien, de line-up was echt bijzonder. Zeker Aly & Fila en Above & Beyond zijn zeldzaamheidjes.

Het wow-gevoel was er ook omdat ik het fantastisch vond om deel uit te maken van ASOT500. Om deel uit te maken van een feest dat vijf weken duurt, vijf continenten bezoekt en symbool staat voor tien jaar lang fantastische muziek en een fantastische radioshow.

Meteen komt natuurlijk de vraag op hoe Armin dit ook nog wil, en gaat overtreffen. Volgens mij moet je dat niet eens willen. Hopelijk halen we die 1000ste editie wel, want A State Of Trance betekent enorm veel voor de trancescene. Daar mogen we Armin dankbaar voor zijn!

Reporter: Steven

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws