Bazar Curieux @ Maassilo, Rdam

Partyscene Redactie | 19 september 2007
party reports

Mooi visitekaartje van cultureel Rotterdam

Draaitafels sturen over het algemeen de muziek aan. Maar in de kelder van de Maassilo was er tijdens de afgelopen Bazar Curieux een andere toepassing gevonden. Beatnologic (Jonas Vorwerk) had de installatie bedacht voor de kelder die hij samen met andere Tictoc-leden had ingevuld. Een hele reeks lichtsnoeren was over de ruimte gespannen en de rode lichten konden met een computerprogramma worden aangedreven. Het computerprogramma was aan een draaitafel gekoppeld, zodat er als het ware met het licht scratches konden worden uitgevoerd. 

Tekst: JRN

DJ Git Hyper gaf tijdens het concert van een van de headliners Duvelduvel op zijn beurt een 'ouderwets' lesje turntablism. De Rotterdamse hiphopgroep had zich degelijk voorbereid op het optreden tijdens Bazar Curieux. Stiliste Isis Vaandrager had de kleding van de groep samengesteld en zo kwam Supahdupa op in een aapkleurige bontjas met in zijn kielzog Duvel en wat back-up rappers, allen in matching kleding. Blijkbaar besefte de groep dat er wel uitgepakt moest worden, aangezien ze niet echt een goede live-reputatie heeft opgebouwd. Op plaat zijn de beats meeslepend duister, of zoals op de nieuwe plaat voorzien van opweBazar Curieux 2007: rapper meets crowdkkende oldschoolinvloeden, maar live komt dat niet altijd over door de stijve presentatie. Hype-man Supahdupa probeert er altijd wat van te maken, en ook nu kwam zoals altijd vrij energiek, maar vooral ook de doorgaans stoïcijnse Duvel was beweeglijker en spraakzamer dan gewoonlijk. Daaromheen zwerfden wat rappers en Git Hyper vervulde zijn rol als dj met verve.

Bazar Curieux is altijd strak georganiseerd. Het was dan ook jammer om te constateren dat het concert van de Rotterdamse zangeres Ntjamrosie, dat eigenlijk net na Duvelduvel in de kelder zou plaatsvinden, vertraging had opgelopen. De mensen stonden klaar en dansten op de opwarmende bekende hits tot het zweet hen uitbrak in de hete kelder, maar de tijd tikte weg en de aanvang van Opgezwolle lonkte. Velen van hen vertrokken naar boven, ook om de broeierige basement te ontvluchten, waar de Now-zaal al volgepakt stond en verwachtingsvol was. 

Een of ander vermoedelijk neefje betrad het podium en introduceerde Op-ge-zwolle. Waar voorheen vrienden en thans concullega's Duvelduvel hun best voor moeten doen, lijkt Opgezwolle naturel af te gaan: meteen een zaal op zijn kop zetten. Voornamelijk Bazar Curieux 2007: ook soulvolveroorzaakt door de krachtige beats van Delic, maar ook door de ervaring van rappers Sticks en Rico. Beiden gezegend met een vloeiende flow blazen ze de teksten van hun eigenlijk best wel veel bekende nummers de zaal in. Voor het podium ontstaat een pit waar ook de dames zich niet onbetuigd laten. 

Na het optreden van Opgezwolle liep de zaal opmerkelijk genoeg vlug leeg. De bezoekers waren vooral voor de Zwollenaren gekomen. Ze misten zo het debuut van Sinden op Nederlandse bodem. De Londenaar gooide meteen zijn remix van Organ Donor van DJ Shadow er in, maar waar de Now-zaal net uitpuilde, stonden er slechts enkele liefhebbers voor het podium. Een ander overgebleven deel stond bij Joost van Bellen en weer een andere kleine groepje had de intieme kelder verkozen. De muziek ging van hiphop naar uiteindelijk de keuze van oudgediende Spacemaker. De lichtsneren werkten nog steeds en het had mooi geweest als ze voor de gelegenheid de kleur rose aan hadden kunnen nemen tijdens zijn set, want er kwam een aantal tracks langs dat niet zou misstaan in de Gay-Palace.

De line-up van Motel Mozaique en het daaraan gelieerde Bazar Curieux is altijd breed en kwalitatief hoogstaand. Waarom naar Bazar Curieux: De line-up van Motel Mozaique en het daaraan gelieerde Bazar Curieux is altijd breed en kwalitatief hoogstaand. MM en BC staan daarom tegenwoordig met een dikke marker onderstreept in de agenda van muziekliefhebbers in Rotterdam. Daarom zijn er altijd veel bekenden die 'toevallig' ook aanwezig zijn. Dat is ook een reden om te gaan, natuurlijk.

Gezien/gehoord: dj-sets van Julstar, Beatnologic, Von Rippendael, Spacemaker, Sinden en Joost van Bellen. Optredens van Duvelduvel en Opgezwolle, de opkomende zangeres met invloeden uit soul, spacefunk en Afrikaanse muziek Ntjamrosie helaas moeten missen.

Beste set: Zonder dollen: Opgezwolle

Hoogtepunt: Dat Bazar Curieux wederom succesvol was. Hoewel wellicht niet zo curieus dit jaar, blijft het knap dat er telkens zo'n kwalitatief hoogstaande avond is samen gesteld. Bazar een mooi visitekaartje van cultureel Rotterdam.

Minpunt: de vertraging die Ntjamrosie ondervond en dat de Maassilo na het optreden van Opgezwolle vrij snel leegliep.

Volgend jaar: weer. En tot die tijd organiseert Motel Mozaique-partner Live at Nighttown het concert van Underworld in wederom de Maassilo, maar ook concerten van CocoRosie en Lucinda Williams in Off_Corso.

Meer foto’s van Bazar Curieux 2007

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws