FFWD: het laatste woord, het laatste beeld

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Rotterdam beeft!


Er is al veel over de Rotterdamse dance parade geschreven in ons forum. De een vindt FFWD een gezellig topfeest waarbij iedereen welkom is, de ander te massaal en door de zeer uiteenlopende muziekstijlen een rommelige optocht. Feit is wel dat 400.000 (!!) danslustige mensen de Rotterdamse binnenstad afgelopen zaterdag wisten te vinden. En dit zonder noemenswaardige incidenten. Probeer dat maar eens na te doen.

Tekst: Marcel
Foto's: FF Erik, Jos, Arjan en Cassim


Feit is ook dat de organisatie het niet zo nauw heeft genomen met de decoratie van de trucks. Dat verdient meer toezicht. FFWD heeft - behalve het geincasseerde statersgeld - niets aan een '0900-seks-seks-seks-truck' met goedkope hardtrance. Nee, zo'n optocht verdient louter creatieve mensen, zoals de Pornstar-broers - die er met een Supersooker verpakt in een gigantische lul op los spoten in het publiek. Dan mag seks weer wel.

Het aansluitende festival verliep goed. Twee enorme tenten waren het domein van de hardstyle- en houseliefhebbers. Al was het geluid uit de hardstyle soms te nadrukkelijk aanwezig, ook in de minimal openlucht stage van Joachim en kornuiten was het goed vertoeven. Vooral John Tejada en Joris Voorn stalen daar de show. Dat deden Victor Coral, Hitmeister D en Brian S (tegelijkertijd) op de urbanstage met behulp van zes decks. Een groot feest der herkenning! Daar speelde zowel Robert Owens (met een meeslepend optreden, inclusief zijn eigen vocalen) als de Audio Bullys op in. Niet te moeilijk met de muziek, op dit festival draaide het gewoon om het feest. Vaak komt het draaien van diepe, onbekende platen dan niet tot zijn recht.

Verder top: Benny Rodrigues (vette skills! Deze dj groeit nog steeds) en Charles Siegling (idem) op het podiumpje van Silly Symphonies. Afsluitend hebben we met verbazing naar het publiek staat turen tijdens de sets van DJ Rob en MC Joe en aansluitend de Darkraver. Van Speedy J's Pullover tot 'Hardcore Vibes' van Dune, alle nummers sloegen in als een bom. Waarschijnlijk stonden er in de grootste festivaltent die er ooit is neergezet tijdens het piekuur twintigduizend mensen (maar pin ons hier niet op vast, we raakten namelijk de tel kwijt).

Bij de organisatie van een mega-evenement als FFWD komt veel kijken. Niet voor niets is in sommige steden zo'n productie maar moeilijk te realiseren. Denk aan Zoetermeer, waar dit jaar voor het laatst Sweet Vibes werd georganiseerd, omdat de helft van de bezoekers met elkaar op de vuist gaat. Denk ook aan Berlijn, waar het vooral aan goede sponsors ontbreekt. Wij mogen blij zijn dat het in Rotterdam wel kan. Veilig en voor een goede prijs. Ja, 17,50 voor het eindfeest is best veel geld, maar veel geld vragen Audio Bullys, Marshall Jefferson, Robert Owens, DJ Chuckie en alle internationale trance-dj's voor hun optredens ook. Dan wordt het toch een kwestie van vraag en aanbod. En tijdens FFWD zijn beiden altijd nog hoger dan de Euromast.

Door allerlei problemen met onze server is onze planning enigszins in de war geraakt. Daardoor presenteren we enigszins vertraagd ons (foto)verslag van FFWD. Onze excuses daarvoor.














Remko FFWD Dance Parade 2005 facts:
Waarom naar FFWD Dance Parade: De FFWD blijft een groot spektakel voor de stad Rotterdam. Met de Love Parade (van een paar jaar terug) in gedachten stelt het in Rotterdam niet zo veel voor. Maar ik ben toch altijd weer benieuwd welke organisaties er uit springen en of er nu dan eindelijk wel eens wat meer organisaties extra aandacht aan hun decor en publiek op de kar hebben besteed. Voor mij was het voor het eerst in jaren dat ik de FFWD vanaf de zijlijn heb meegemaakt ipv vanaf een truck.
Voor de hoeveelste keer: Alle edities ben ik geweest, hoe vaak is dat eigenlijk? Het bezoeken van het eindfeest ben ik 3 jaar geleden mee gestopt.
Van - tot: ik ben wat later de stad in gegaan en ben bij de Coolsingel pas aangesloten. Stukje meegeluisterd en -gelopen met de Sound Architecture truck waar Joachim "The Sky was Pink" draaide. Blijft mooie plaat, helemaal in het zonnetje! Toen een klein stukje de Erasmusbrug opgelopen zodat je de stoet vanaf de Coolsingel aan zag komen. Na de laatste truck naar Prachtig gegaan.
Gezien en/of gehoord: de tucks van Michel de Heij, Sound Achitecture, Back2School, Ex Pornstar, de vrouwen van De Geile Gids :-) en Hollywood waren het meest opzichtige. Oh ja, en een truck vol met stalen balken, was net een gevangenis en die stond propvol met alto's en er werd snoeiharde tekno gedraaid! Wel lachen om te zien.
Hoogtepunt: die randdebiel die compleet van de kaart het "hoogtepunt" op zocht door op de verkeerslichten onderaan de Erasmusbrug te klimmen. Terwijl hij slingerend over een 30 cm brede balk heen en weer liep lukte het hem zelfs nog om een sjekkie te draaien zonder te vallen! Waarschijnlijk weet hij alleen zelf niet meer dat hij daar gestaan heeft.
Dieptepunt: alle andere trucks die niet bij gezien/gehoord staan. Bijna geen decor, op hier en daar een verjaardagsslinger en een ballon na. Organisaties investeren wel in het meedoen aan de FFWD, maar zorgen in de meeste gevallen niet voor een mooie aankleding, dat snap ik niet.
Eten/drank: langs de route kon je bij de meeste kroegen bier in plastic glazen kopen. Ik weet nou niet of er nou op straat gedronken mocht worden of niet, dus af en toe even met een boogje om oom agent heen met je verse schuimkraagjes.
Sanitair: niet nodig gehad. Bij Prachtig was het redelijk geregeld met veel Dixies (als je je neus dichthield...)
Decors/entertainment op de wagens: in de meeste gevallen drama. Complimenten voor Ex Pornstar, De Heij en Hollywood.
Waar gestaan langs de route: Coolsingel en begin Erasmusbrug. Echt heel erg jammer dat de Witte de With uit de route is gehaald!
Wat mag beter: De route. Doordat het nu allemaal brede straten zijn geworden proberen de vrachtwagenchauffeurs de 3e versnelling te halen. Ik snap nu ook waarom het FFWD heet!
Mijn absolute FFWD Dance Parade 2005 gevoel: het feest bij Prachtig. Heerlijk in het zonnetje, goede muziek van Taras en gezellige mensen terwijl de stoet mensen over de brug gaat richting Zuid.
Oordeel: 6
Volgend jaar: Een paar jaar geleden zou ik mijn vakantie er nog voor verzetten, dat zou ik nu niet meer doen.




































FF Erik FFWD Dance Parade 2005 facts:
Waarom naar FFWD Dance Parade: Het blijft een hele belevenis in eigen stad
Voor de hoeveelste keer: Ik ben er vanaf de eerste keer in '96 bij geweest. Op een enkele keer na wegens vakantie of werk
Van - tot: 12.00 tot 17.30u.
Gezien en/of gehoord: De parade heb ik anderhalf keer voorbij zien komen omdat ik van de Binnenweg via de Witte de Withstraat een doorsteek maakte naar de Coolsingel. Alle trucks gezien dus. En wie gehoord? Ferry Corsten zag ik, Michel de Hey natuurlijk. Maar voor de rest zou ik niet weten wie er op de wagens stond
Hoogtepunt: Ik heb bij de FFWD geen enkel hoogtepunt gehad. Anderen gelukkig wel. Bij Prachtig vond ik het wel gaan. Over het eindfeest kan ik niet oordelen
Dieptepunt: De wagens (zie decors/entertainment) en het kortschedelig volk wat dit evenement helaas aantrekt. De organisatie sprak van een gezellige editie, maar ik heb zat ongezelligs gezien. Het lijkt wel of heel idioot, koekkiewaus en opgefokt Nederland voor 1 dag bij elkaar komt
Eten/drank: Eten? Ja, de gratis zakjes Dorito's die je naar je hoofd gegooid kreeg. De afgezette terrasjes langs de route deden goede zaken. Er reden ook drankwagens mee in de parade. Maar de meeste mensen namen het volgens mij zelf mee. Veel flesjes water en petflessen lichtbruine cola met hoogstwaarschijnlijk een flinke scheut van iets sterkers erbij
Sanitair: Er stonden urinoirs langs de route en ik heb ook gezien dat omwonenden zelf met karton aan het knutselen waren geweest. Ook zag ik agenten processen verbaal uitschrijven voor wildplassen
Decors/entertainment op de wagens: Bedroevend. Eigenlijk een schande voor partystad Rotterdam. Het lijkt wel of het elk jaar minder wordt. Als JMR Producties nou eens iemand aanneemt om streng maar rechtvaardig de boel te keuren voordat de stoet gaat rijden. Een soort FFWD-politie. De Ex Porn Star wagen was het mooist vooral door de over de top sexy uitstraling. Een steek onder water bij alle 'blote tieten karren'. Ook Hollywood zag er goed uit. Maar voor de rest? Iedereen in het wit of in een t-shirt van de club is geen styling. Een groep lukraak opgetrommelde mensen zorgt voor een onsamenhangend geheel. Veel verveelde 'figuranten' stonden te bellen of hingen als een natte krant aan de kar te bungelen. En witte ballonnen, wat pallets en een paar scheef vastgeknoopte banieren is geen decoratie. Ik heb zelfs, ja je gelooft het bijna niet, oranje crepe-papieren slingers gezien
Waar gestaan langs de route: Westersingel, Eendrachtsplein, Nieuwe Binnenweg, Coolsingel, Erasmusbrug
Wat mag beter: Ik heb gehoord dat er iets van 10.000 euro betaald moet worden om mee te mogen rijden. Als dat nou gewoon zo blijft maar je verplicht de deelnemer 2000 van die 10.000 te gebruiken voor de decoratie. Okee, dan krijgt de organisator minder geld maar het is wel in het belang van de Dance Parade. Alles eromheen (eindfeest, afterparty's, horeca) is leuk maar de optocht zelf is de essentie van de FFWD. Wees er dan ook zuinig op en zorg dat de kwaliteit van de karren weer hoger wordt
Mijn absolute FFWD Dance Parade 2005 gevoel: Op de trap bij Prachtig onder de Erasmusbrug deze een halve meter op en neer zien veren door de dansende menigte op het brugdek. Beetje spannend, wel mooi
Oordeel: Matig
Volgend jaar: Hoop ik dat er veel geleerd is van dit jaar en verwacht ik een stijlvollere Dance Parade



















Rotterdam Gabber met
een leeg batterijtje

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws