Rockit Open Air @ Maarsseveense Plassen, 30 juli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Is er wel behoefte aan een nieuw festival?


Eigenlijk was de moed ons gedurende de week al naar de schoenen gezonken. Rockit Open Air stond aan de vooravond haar premiere te beleven, maar de weersvoorspellingen waren slecht. Een nieuw festival met, op een tent na, alleen maar open air podiums en dan zeventig procent kans op regen. Dat beloofde niet veel goeds. Maar wat schetste onze verbazing zaterdagochtend? Het zonnetje scheen en de temperatuur was aangenaam. Het enthouasiasme was gewekt en vroeg werd er afgereisd naar de Maarsseveense Plassen om uit te zoeken of er uberhaupt nog wel behoefte is aan een nieuw festival.

Tekst & foto's: Frank




Eenmaal aangekomen bij het terrein, lijkt het met de bezoekersaantallen niet tegen te vallen. Veel mensen hebben tot het laatste moment gewacht met het kopen van een kaartje, want voor de kassa's staat om kwart over een al een flinke rij. Terwijl we het terrein op lopen, bekruipt ons het oude Extrema-gevoel. Een mooie grasweide met strand aan het water. Her en der kraampjes, schommels en klimrekken. Middenin het water een eiland waar de mainstage - Island of Innovators - zich bevindt. Verder staan rondom het water verschillende outdoor stages en een grote partytent gepositioneerd. Het ziet er erg relaxed en ontspannen uit.



Organisator FCA Music die net als op het Free Your Mind Festival samenwerkt met Xcess Events en Hagen events heeft verschillende Nederlandse organisaties uitgenodigd om de verschillende podia te hosten. Er is een Welcome to the Future stage, een Motion stage en zelfs het Amsterdamse DJ cafe TWSTD heeft haar eigen podium op het terrein. Daarnaast is er natuurlijk een Rockit podium, een stage voor Loosefit en presenteert de nieuwe organisatie Syntecno zich in de enige tent van het festival.



Voor een debuterend festival is dit echter wel een beetje teveel van het goede. Niet de gehoopte 10.000, maar ongeveer de helft zal vandaag op Rockit afkomen. De meeste podia moeten het daardoor stellen met weinig of geen publiek. De podia van Motion, Loosefit en TWSTD lijken op het eerste gezicht zelfs overbodig, want hier hebben wij bijna geen mensen gezien, behalve pas later op de dag, en bij het optreden van Alexander Kowalski op het Motion-podium. Tja, als er enkele kilometers verderop een festival als Supernatural wordt georganiseerd, waarom wordt er dan in hemelsnaam een podium als Loosefit geplaatst? Voor zwarte muziekstijlen als funk, soul en disco komen de bezoekers hier vandaag niet, maar een paar kilometer verderop.



Of het moet de electronische funk zijn van bijvoorbeeld Derrick May op het zogenaamde Island of Innovators. Daar is het in ieder geval wel de hele dag druk bevolkt. Dit 'eilandje' is van begin tot eind het drukst bezocht en dat kan ook niet anders met zo'n goede line-up. Roog en Erick E zorgen 's middags met hun zelfverzonnen Housequake-sound al voor veel dansende mensen. Deze lijn wordt doorgezet door Layo & Buswacka!, die een strakke techhouse-performance neerzetten waarin eigen werk en producties van andere house en technoproudcers voorbijkomen. Benny Rodrigues draait overigens de gloednieuwe Joris Voorn (Benny R. Live edit) remix van 'French Kiss', een semi-kutclassic dus. Afsluiter Derrick May brengt met zijn atmosferische, hypnotiserende soundscapes aan het begin van zijn set de menigte in extase. Zijn optreden wordt verder gekenmerkt door veel soulvolle technoplaten, maar echt los zal het niet gaan, aangezien het tempo laag gehouden wordt door de meester uit Detroit.




Ook het Rockit/Xcess podium is heel de dag druk bevolkt. 's Middags is het genieten van sterke sets van Bart Skils en Don Diablo en 's avonds klinken keiharde beats van Christian Varela en Billy Nasty. Deze heren blijken elkaar gevonden te hebben want 's nachts zullen ze onaangekondigd weer samen achter de draaitafels in de Utechtse Poema plaatsnemen.




In de Syntecno tent begint het heel rustig en de mensen die er binnen zijn, worden door een tamelijk ongeinspireerde set van Ricky Rivaro naar buiten gejaagd. De overige dj's hebben meer succes en weten het in deze tent gezellig druk te houden. De Amsterdamse dj Marnix, Loveparty's eigen Sandeep en vooral Lucien Foort zetten goede sets neer.

Waar ook fijne, elektronische geluiden vandaan komen, is de stage van Quazar-producer Gert van Veen en zijn kompaan Olaf Boswijk, ofwel het podium met de naam Welcome to the Future. Vooral Trentemoller (fraaie, melodieuze house), maar zeker ook the Youngsters (spetterende en energieke live techno/electro) en Miss Yeti (straffe technobeats) zijn in vandaag bloedvorm.




Een nieuw festival aan de Maarsseveense Plassen is als de eerste vrijpartij met die bloedmooie vrouw waar je al jaren over droomt. De locatie is echt wonderschoon en met Rockit Open Air heeft de organisatie een nieuw en prima festival in handen, die de komende jaren wel uit zal breiden. Zoals bij elke vuurdoop waren er wel een groot aantal kinderziektes te bespeuren, zoals teveel en te kleine podia, te weinig aankleding en problemen met de techniek. Maar dat heeft eigenlijk ook wel weer zijn charme.



Frank Rockit Open Air Festival facts:

Waarom naar Rockit Open Air: Altijd leuk om naar een nieuw festival te gaan. De line-up en de bijzondere locatie aan het water spraken ook aan.
Gezien en gehoord: Erick E & Roog (Housequake), The Youngsters, Bart Skils, Alexander Kowalski, Sandeep, 100% Isis, Benny Rodrigues, Derick May, Layo & Bushwacka
Hoogtepunt: Onverwachts: het ideale festivalweer!
Dieptepunt: De lege plekken bij sommige stages
Eten: Uitgebreide keuze, redelijke prijzen, en geen aparte food muntjes!
Drankprijzen: Biertje/Fris 2,-, Smirnoff 6,-





Sanitair: Drie toiletgroepen, 50 cent per plas.
Decors/entertainment: De locatie was een decor op zich, vooral het speeleiland in het water en de schommels en klimrekken spraken veel mensen aan. Verder kon je je hand laten lezen, masseuses waren aanwezig, en je kon meedoen met de zandkastelen wedstrijd. Leuk!
Geschat aantal bezoekers: 5.000
Wat mag beter: Meer overdekte stages ivm kans op neerslag
Mijn absolute Rockit Open Air 2005 gevoel: Vanaf de eerste verdieping op 't speeleiland het hele festival in de zon zien liggen, en de mensen beneden op het eiland los zien gaan!
Oordeel: Geslaagd nieuwkomer in festivalland, met leuke line-up, toplocatie, en dito festivalweer.
Volgend jaar weer? Zeker!




Sander Rockit Open Air Festival facts:

Waarom naar Rockit Open Air: In de eerste plaats omdat ik er moest draaien en in de tweede plaats omdat een eerste editie van een festival eigenlijk altijd de leukste is. Een nieuwe locatie is altijd spannend.
Gezien en gehoord: Erick E & Roog (Housequake), Ricky Rivaro, Marnix, Lucien Foort, Benny Rodrigues, Derrick May, Edwin Bazen, Layo & Bushwacka! en 100% Isis.
Hoogtepunt: Tijdens mijn set liep de Syntecno-tent lekker vol en werd er flink gejuicht. Een beter hoogtepunt kan ik mij niet voorstellen!
Dieptepunt: Dat het optreden na anderhalf uur weer voorbij was :)
Eten: ruimschoots aanwezig, betaalbaar en van goede kwaliteit!
Drankprijzen: De gangbare drankjes allemaal voor twee euro. Mixjes waren wel veel (te) duurder.



Sanitair: Veel te weinig, een paar blokken met een paar wc's is niet genoeg voor een paar duizend man. Dat kan veel beter volgend jaar.
Decors/entertainment: Decor was erg karig, maar de locatie was zo mooi dat maar weinig mensen erom maalden. Entertainment was ruimschoots aanwezig. Van een trommelband tot zandkastelenwedstrijd en van schommels en klimrekken tot allerlei kraampjes (waar je zelfs je schoenen kon omruilen voor slippers!)
Geschat aantal bezoekers: 5000 - 6000
Wat mag beter: Minder podia maar dan wel grotere met beter geluid.
Mijn absolute Rockit Open Air 2005 gevoel: Terwijl ik mijn derde plaat draaide, kwamen er van alle kanten groepen juichende mensen de tent binnenrennen. Mooier kan niet!
Oordeel: Prima kick-off van een nieuw festival. Heerlijk relaxte dag met veel goede dj's.
Volgend jaar weer? Zeker weten!






Rockit Open Air

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws