Keyifland @ Now & Wow - Rdam, 28 mei

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports


What the fuck is Keyifland?


Keyifland is voor de meeste clubbers nog vrij onbekend. De naam wordt misschien weleens gelezen op de driehoeksborden in de stad maar daar blijft het vaak bij. Wat moet je je eigenlijk voorstellen bij een Turkse danceparty? Wie komen er en welke muziek wordt er gedraaid? Wat dragen de bezoekers voor kleding? Gaat het net zo los als ergens anders, of misschien nog wel losser? Op vrijdag 28 mei was het thema Who the fuck is Keyifland? Een betere vraag is: What the fuck is Keyifland?

Tekst en foto's: FF Erik


In januari 2002 vatten Rotterdammers Ali Kabakyer en Oguz Erure het plan op om verandering te brengen in het aanbod van Turkse dansfeesten. Uit onvrede over het aanbod destijds en met het idee dat zij het beter konden. De party's werden voorheen o.a. in Nighttown, de oude Now & Wow en in Calypso gehouden. En nu dus in de pas geopende Graansilo. Erg dapper van deze twee jongens - beiden rond de 25 jaar - om hun banen op te zeggen en dit avontuur aan te gaan. Zij zijn er binnen twee jaar in geslaagd om een sjieker en hipper concept voor Turkse feesten te maken. Uit heel Nederland en zelfs Belgie en Duitsland komt men op hun feesten af. Afgelopen vrijdagnacht werd duidelijk wat de kracht van de formule is.




De eerste indruk aan het begin van de nacht tijdens de klassenavondfase (iedereen langs de kant, een paar meisjes dansen wat onwennig) was een wedstrijdje: wie kijkt er het stoerst en staat er het coolst bij. Aha, de mediterrane man ten voeten uit. Maar bij het minste of geringste ('pardon' bij het per ongeluk botsen of 'mag ik een foto maken?') vielen zij uit deze rol en was er een vriendelijk gesprek, een hand op je schouder of een begrijpend knikje. Keyif = relax toch? Daarom ook. Vooral met een positieve instelling en een fotocamera wordt het ijs snel gebroken. De reporter werd gedurende de nacht telkens in het Turks gevraagd waar de foto's voor waren. Ehhh sorry?!?


Ondanks... of beter gezegd...dankzij de specifieke sfeer trekt Keyifland zo'n 20% niet-Turkse bezoekers. Ali Kabakyer zou dit percentage zelfs wel hoger willen zien. Er heerst op dit feest gastvrijheid en je voelt je absoluut geen indringer wanneer je in de verste verte geen bloed hebt uit het Land van Tarkan en Sertap. Twee jonge Marokkaanse meiden uit de provincie Gelderland komen speciaal voor Keyifland hierheen. Waarom dan een Turks feestje? Volgens hen omdat Marokkaanse jongens in tegenstelling tot de mannen hier de combinatie drank&dames minder goed kunnen verhapstukken. Dan verliezen ze de controle en worden ze ondeugend.


Keyifland betekend vrij vertaald Relaxland. Een goede naam voor dit feest. Maar wat een overweldigende testosterongolf van stoere jongens, ferme knapen met exotische dames die in stijl deze heren het hoofd op hol weten te brengen. En wat een schoonheden! Kijken mag, praten ook maar aankomen niet. Dat is eigenlijk ook veel leuker. Iedereen speelt het sierlijke spel der verleiding maar het Bal wordt netjes verlaten zonder goedkope vertoningen. Nee, mocht je als man een oogje hebben op een mooie dame, dan zul je veel tijd moeten investeren. En wat is daar mis mee? Dan weet je in ieder geval dat het menens is en dat het niet slechts om dat ene ding gaat... Deze opwinding is juist wel prettig. Je verveelt je geen minuut.


Deze duidelijkheid is toch best handig. Vrouwen zijn mooi en de mannen maken ze het hof. Klaar. In onze overgeemancipeerde visie weet niemand meer hoe het moet. Stapt hij op haar af? Of stapt zij op hem af? En is zij dan te bazig of is hij dan een watje? Komt hij als eerste dan is hij te macho en komt zij gelijk dan is ze te makkelijk. Nee, het valt allemaal niet mee in.


dj Gok-E

dj Silence

dj Ozkan

dj Ozkan

Maar denk nou niet dat deze party's bestaan uit traditioneel denkende figuren en lijken op een truttige jaren '50 dansavond. Integendeel. Op Keyifland komen hedendaagse liefhebbers van feesten. Het ging er aardig tekeer! Wat er door de drie dj's gedraaid werd, bleek bij navraag R&B en Turkse pop te zijn. Het ging erin als baklava, om maar eens een flauwe vergelijking te maken. De drie dj's Gok-E, Silence en Ozkan bespeelden het publiek met Turkse hits. Soms ook gewoon met bekende nummers die je op de radio hoort. Veel teksten werden meegeblerd zodat menigeen de dag erna hartstikke schor moet zijn geweest. Tussendoor waren er optredens van eigen dansers en ingehuurde performers, fraai beschilderd door Udo Filon (voormalig Europees en Nederlands kampioen bodypainten), live-muzikanten en een soort circusacts met twee steltlopers, acrobaten en een sportieve dame. De muziek was opzwepend orientaals met een internationale beat. En af en toe ook met een stevige Rotterdamse sound. Hoe kan het ook anders met zoveel jongelui die hier geboren en getogen zijn. Sommige dj's vertrekken in de zomer voor een paar maanden richting de toeristenplaatsen aan de Turkse kust om daar te draaien. Maar hun roots liggen net zozeer hier in de Maasstad als bijvoorbeeld in de trendy metropool Istanbul, het Parijs van het Oosten, of in de badplaatsen Side, Bodrum of Izmir.




Twee dagen later op het Dunya Festival in het Park bij de Euromast vond er in het RD Podiumcafe een discussie plaats over het muticulturele party-aanbod in Rotterdam. Ali Kabakyer vertelde dat een zeer populaire Turkse rockband door een gesubsidieerde collega-organisatie ooit slechts 200 bezoekers had gehad. Met enige trots wist hij te melden dat er vrijdag ongesubsidieerd 1700 bezoekers bij Keyifland waren en dat hij, met die subsidie graag een dergelijke band zou boeken en hiermee misschien de Now & Wow wel helemaal vol zou kunnen krijgen. Dat zou best kunnen lukken door de bekendheid en het goede imago van zijn organisatie. De technische mogelijkheden hiervoor zijn aanwezig in de Now & Wow, dus wellicht dat dit gaat gebeuren. Hierdoor zullen ongetwijfeld (nog meer) Now & Wow-wers op Keyifland komen kijken en Keyiflanders een keer naar een Now & Wow-avond gaan. De 'zalenverhuurder' werkt graag mee aan dit soort kruisbestuivingen. Zij streven immers naar een ultieme melting-pot waar plezier, muziek, dans, cultuur, liefde en passie elke grens zal doen vervagen.


Hoofdsponsor Motorola stelt elke Keyifland twee gloednieuwe mobieltjes ter beschikking om kado te doen aan de Leukste Dame en Leukste Heer. De jury had unaniem voor de opgewekte Nazli en Aygan gekozen (zie foto). Een extra reden om er mooi uit te zien en lekker los te gaan.


winnaars Nazli & Aygan

Maar wat is nou de meerwaarde van dit feest op deze plaats? Dat jonge mensen met een Turkse achtergrond hier heerlijk mee kunnen zingen in hun moerstaal. En dat je, mocht je een Turkse vriend/vriendin willen ontmoeten, hier wel heel dicht bij het vuur zit. Maar de grootste redenen waarom Keyifland zo leuk is, zijn de eigenheid en de ontspannen, mediterrane en frisse manier van plezier maken. Door deze ambiance en de broeierigheid heeft men het gevoel in een hippe club in miljoenenstad Istanbul te staan.
Dat is dus de kracht van de formule. Een party alsof je 2600 kilometer verderop bent. Voor iedereen die eens een leuke belevenis wil en al het geijkte zat is, is het sympathieke Keyifland een goed alternatief. Voor een nacht het gevoel van een spannende stapavond tijdens een verre vakantie. En wie wil dat nou niet?

Op vrijdag 18 juni is er weer een Keyifland in Now & Wow.
Met de titel: Yasamanin Asilzamani

Keyifland
Now & Wow

Meer foto's van Keyifland zijn te zien op: b-sweet , dj Gok-E en Turkse Evenementen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws