Transistor @ 013, Tilburg - 28 nov

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Technische mankementen belemmeren Jeff Mills


De Amerikaan Jeff Mills is twee keer per jaar in Nederland voor een minitour. Zijn laatste tour door ons land was in april van dit jaar. Afgelopen weekend was de meester weer in Nederland voor drie optredens. Vrijdag was hij op de technoavond Transistor in de Tilburgse 013.

Tekst: Iddo
Foto's: Hein


Veel mensen staan versteld van het aantrekkelijke programma dat Transistor te bieden heeft. Vrijwel iedere maand draaien er dj's met een indrukwekkende CV. Vorig maand was Joey Beltram te gast, en begin dit jaar draaide de schuchtere Robert Hood in de Brabantse poptempel. Het moge duidelijk zijn dat de organisatie een voorliefde heeft voor muziek uit Detroit. Uiteraard mag Jeff Mills dan niet ontbreken.


De avond start met resident dj Noes. Hij mixt op prima wijze beukende technoplaten aan elkaar. Zodoende is de dansvloer snel gevuld. Opvallend is dat de gehele zaal gereserveerd is voor het bezoek van Jeff Mills. Tijdens andere edities van Transistor wil het wel eens zo zijn dat de zaal verkleind wordt door opgehangen doeken. Maar door een uitverkocht huis is dat vanavond niet nodig.


Voordat de meester uit Detroit aan zijn klus begint, krijgen we de gelegenheid om te genieten van Joris Voorn. Jammer genoeg is zijn optreden wat saai, en dat hadden we niet verwacht van deze talentvolle dj/producer. We horen fraaie melodieen, maar vloeiende overgangen ontbreken, waardoor zijn performance wat rommelig is. Ondanks dit laat Voorn fraaie Kanzleramt-invloeden horen in zijn set, en dat is positief. Tijd voor een samenwerking met Alexander Kowalski?


Om een uur is het tijd voor de grootheid uit Detroit. Deze minitour staat in het teken van zijn aankomende DVD-release met bijbehorende mix-cd. Het is de bedoeling dat beelden van de DVD aan het begin van de set getoond worden, maar door technische problemen gaat dit niet lukken. En daar is Jeff Mills zichtbaar geiriteerd over. Gelukkig zijn er de draaitafels waar wel mee te werken valt. Zijn set begint met knallende beats en de nodige percussie. Jammer genoeg loopt niet alles gelijk en daar is een verklaring voor. De monitor heeft mankementen en dan is het voor een dj lastig werken. Gelukkig is Jeff Mills vakkundig genoeg om er nog iets van te maken. Met schitterende platen zorgt hij kippenvel.


Doodzonde dat de organisatie niets aan deze mankementen heeft kunnen doen. De set van Mills was niet verkeerd, maar de puntjes op de I ontbraken, zoals het achterwege blijven van de drumcomputer.

De volgende editie van Transistor is vrijdag 12 december. Gasten dan zijn James Ruskin, Johannes Heil, La-Di-Da en resident dj Noes

Meer info:
Axis
013

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws