Planet Rose 8 Years On! Special @ Doornroosje, Nijmegen

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Voor de special van de maand Januari stond eigenlijk de Red Planet DJ Namowan geboekt. Helaas moest deze afzeggen, maar gelukkig was er een vervanger uit de Underground Resistance stal gevonden om zijn taak over te nemen. DJ Buzz Goree zou de Detroit geluiden naar Nijmegen komen brengen. Naast hem was een helft van de Space DJ's geboekt, Jamie Bissmire.

Tekst en foto's:Stamp

Om het publiek alvast de kans te geven de armen en benen op te warmen stond DJ Hansz al vroeg op de avond achter de draaitafels. Hansz brengt platen uit op het Highlandbeats label en het sublabel Body:Art:Form. Hij is een van de resident van Doornroosje en een bekende in de Nijmeegse technoscene. Normaal gesproken verwacht je van de eerste DJ van de avond een rustige set. Deze keer was het anders, Hansz had de beuk er al vroeg stevig inzitten. Dit resulteerde in een volle zaal met veel dansende mensen.






Om half twee was het de beurt aan de man uit Detroit. Buzz Goree (met petje op en stoer Red Planet shirtje aan). Hij sloeg even een hele andere richting in dan zijn voorganger. Zijn set begon heel erg housy. Toen hij 'The Bomb!' van de Bucketheads draaide zag je toch enkele verbaasde gezichten. Langzaam werd er wat meer naar de Detroit sound toegewerkt en toen de Red Planet classic 'Stardancer' voorbij kwam was het feest! Vanaf toen kwam er een prachtige mix op gang. Mixtechnisch gezien werden er nogal wat (grove) fouten gemaakt. Daartegenover stonden soms briljante mixes en een uitmuntende platenkeuze. Heel veel klassiekers en veel onbekende sterke Detroit producties en hier en daar een techno hitje. Typische Detroit snares en claps, hectische ritmen, harde beats en soulvolle strings maakte het tot een genot voor de oren.





Jamie Bissmire is een van de drijvende krachten achter de dubtechno formatie Bandulu. Maar de meeste mensen kennen hem als de wederhelft van Ben Long, samen de Space DJ's. Hij gooide het roer drastisch om. Na een uur en driekwartier Detroit techno kwam nu de harde loopy platen op de decks. Waar de mixtechniek van Buzz Goree nog te wensen over liet wist Bissmire een verbluffend staaltje van draaitafel en mengpaneel controle te vertonen. Veel scratches, beats tegen elkaar in laten lopen, front- en backspins en absurde combinaties hiervan deden bij menigeen de mond openvallen van verbazing. Helaas was de subtiliteit in de muziek wel volkomen zoek. Maar door de zeer dynamische mixen bleef de set boeien tot het einde.

Het 8 Years On! gebeuren is afgelopen, maar natuurlijk gaat Planet Rose door. Voor de volgende special is niemand minder dan James Ruskin (Blueprint) uitgenodigd. Hij zal worden ondersteund door de Poolse live-act Jacek Sienkiewicz (Cocoon), en Nederlands techno talent Stefan de Wit (Underground Beats).





Planet Rose

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws