Earth @ Melkweg - Amsterdam, 13 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

"Bedankt voor het lachen en graag tot ziens"

Wie denkt dat er op het gebied van Progressive nog maar weinig te beleven valt, heeft het mis! Dat bleek maar weer eens uit de maandelijkse Earth-avond in de Melkweg, vorige week vrijdag. Dit keer weer met twee zalen waar als hoofdacts de Amerikaan Chris Fortier en onze Nederlandse helden Laidback Luke vs. Benny Rodrigues stonden geprogrammeerd. Een opvallende combinatie en juist dat onverwachtse past perfect bij een muziekstroming die staat voor vernieuwing.

Tekst en foto's: Ian

In de Max had het vaste Earth publiek zijn stek gevonden en liet zich met een rustige set opwarmen door het Belgische talent Benoit. Earth-organisator en resident Per nam het vervolgens over. Als DJ stelt hij op de Earth-avonden nooit teleur. Meteen schroefde hij het tempo omhoog, waardoor de zaal volstroomde. Het intieme gevoel onder de aanwezigen werd versterkt doordat de zaal aan beide kanten was versmald wegens een verbouwing. Per kreeg het publiek goed mee en zorgde al vroeg op de avond voor een vrolijke en intieme stemming. Grote ventilatoren brachten extra verkoeling in de nog altijd te warme grote zaal.


Opvallend waren de visuals die de VJ's Nog Harder op de schermen projecteerden. Schaars geklede dames, sommige zelfs gewapend, keken de bezoekers dreigend aan. Een aparte gewaarwording. Het paste in ieder geval goed bij de soms diepe duistere klanken die de zaal vulden.


Chris Fortier, die onlangs nog een dubbel cd uitbracht op het befaamde Bedrock label, was aan de beurt en trapte af met Pako's 'Western Approaches'. De Amerikaan is eigenaar van het progressive label Fade. Verder reist hij als DJ de hele wereld over en is een succesvol producer en remixer (o.a. voor Delerium). Het begin van zijn set verliep rustiger dan het slot van zijn voorganger. Even inkomen dus. Eenmaal op gang komend, ging Fortier soms flink de diepte in met slechts af en toe een korte break. Natuurlijk kwam ook zijn eigen 'Losing Wait' langs. Rond vier uur kakte de boel wat in. Of dat nu kwam door het tijdstip of door 'Two Months Off' van Underworld, dat op dat moment werd gedraaid, werd niet duidelijk. In de oude zaal kwam deze kraker zelfs tweemaal langs en werd daar juist enthousiast ontvangen.

Vroeger op de avond draaiden in de eerst nog wat rustige oude zaal Benny Rodrigues en Laidback Luke beiden solo, voordat hun magische samenspel begon. Dat ze dit al eerder hadden gedaan, was goed te zien. Ze waren perfect op elkaar ingespeeld en hadden de grootste lol. Dit resulteerde in vliegensvlugge mixacties, soms vergezeld van live ingesproken samples, verrassende overgangen van bijvoorbeeld stevige techno naar groovy club en vooral een vrolijke zaal. Even na vijven begon Benny zijn live ingesproken sample "Bedankt voor het lachen en graag tot ziens!" door de plaat te 'loopen'. De hint was duidelijk, een zeer vermakelijke avond was nu echt ten einde gekomen.

Earth is er weer op dierendag, vrijdag 4 oktober. De Dj's die avond? Andy Jarrod, Jerry, Oliver Lieb, San en Per

Earth

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws