Blijdorp Winter Festival

Rick Francissen | 5 december 2016
party reports

Party: Blijdorp Winter Festival
Locatie: Van Nelle Fabriek, Rotterdam
Line-up: Adam Port, Benny Rodrigues, Tom Trago, Nino & Frankie, Acid Arab, Da'ud, De Likt, Moody Mehran, Jeff Solo, Chezz, Jetti en nog veel meer
Datum: Zaterdag 3 december 2016

Van Nelle Fabriek

Met al een aantal zomer edities van het Blijdorp Festival die succesvol zijn verlopen was het voor de organisatie tijd om verder uit te breiden met een winterfestival. En als je dan toch uitbreidt, doe het dan goed. Dat moet iedereen gedacht hebben toen de monumentale Van Nelle Fabriek in Rotterdam als locatie bekend gemaakt werd. Met daarbij een line-up die daarbij ook nog eens erg aantrekkelijk was, gingen we vol enthousiasme door de winterse kou naar de eerste editie van het Blijdorp Winter Festival.

De Van Nelle Fabriek     

De Van Nelle Fabriek is een bijzonder mooi en goed functionerend gebouw. Ooit werd de fabriek gebruikt om tabak en koffie te verpakken en distribueren. Nu staat het gebouw als monument op de werelderfgoed lijst van UNESCO door de prachtige architectuur. Daarbij heeft het gebouw veel kantoorruimte beschikbaar voor verschillende bedrijven of zelfstandigen. Een interessante locatie dus, maar hoe ziet dit eruit in de vorm van een festival?

Het begon in ieder geval goed, toen we al lopend over het terrein van de Van Nelle Fabriek liepen en het geluid dat door de muren heen dreunde enthousiaste gezichten om ons heen creëerde. De rij voor de entree, muntjes en kluisjes duurden zoals bij ieder festival net even iets langer dan dat je zou willen, maar eenmaal binnen was het tijd om te genieten.

Vier verschillende area’s

De mainstage van het festival bestond uit een van de grote loodsen van de fabriek. Met behulp van verlichting heeft de organisatie deze ruimte wat sfeer weten te geven. Direct werd door de subtiele decoratie de nadruk vooral op de muziek moest liggen. Het geluid was dan ook optimaal afgestemd. Organisatoren Nino & Frankie draaiden de boel warm toen wij binnen kwamen lopen waarna Dennis Sulta de draaitafels mocht overnemen. Deze Brit verbaasde met zijn mix tussen uk-house, disco en alles wat hiertussen te plaatsen valt.

Blijdorp Winter Festival

Bij een winter festival weet je dat er koude situaties onvermijdelijk zijn. De organisatie had daarom twee zogenaamde iglo stages buiten neergezet waar je onder een witte koepel kon genieten van muziek die verzorgd werd door Yardbird en BAR. Vooral de Yardbird iglo was erg populair en wist zich met mixes van populaire (oude) hits in een house jasje iedereen binnen te houden.

Helaas waren de iglo’s te klein, gezien de populariteit. Daarbij was het door de heersende kou ook niet ideaal om naast de iglo te staan om alsnog mee te genieten van de muziek. Dit gold ook voor de mensen die hun eten wilden bestellen. Alle eetkraampjes bevonden zich namelijk in de buitenruimte, waar ook de iglo’s zich bevonden.

Na een hapje eten en de iglo’s te hebben gecheckt voelden we ons toch geroepen om ook de laatste area van het festival te checken. Deze zaal was als enige echt iconisch voor de locatie zelf. De fabrieksramen en pilaren gaven de ruimte heel veel sfeer. Het geluid was, misschien wel hierdoor, echter erg slecht. Uiteraard waren wij niet de enige die dit op viel, want er was nagenoeg niemand in deze zaal te vinden gedurende heel de dag. Alleen Acid Arab wist met hun indrukwekkende live-performance een redelijk aantal fans op te trommelen.

1 uur langer door

Het mag duidelijk zijn dat door te kleine iglo’s en het slechte geluid in de tweede binnen zaal veel mensen genoodzaakt waren om bij de mainstage te blijven. De sfeer zat er dan ook erg goed in. Zeker toen Gerd en Serge back-to-back gingen draaien werd de sfeer optimaal. Zij wisten hun set erg goed op te bouwen en lieten na een lange dag vrij rustige muziek ook wat hardere tracks horen. Het publiek leek dit wel te waarderen. Ook Benny Rodrigues die samen met Tom Trago als laatste op de timetable stond had door dat er best wel wat stevige track gedraaid mochten worden. Hier kregen Tom Trago en hij zeker bevestiging voor toen zij de Len Faki edit van Wide Open draaide. Kreten van enthousiasme vulde de zaal toen deze iconische melodie van oorspronkelijk DJ Hyperative de zaal vulde.

Al bij de opening van de set van Benny Rodrigues en Tom Trago werd na het afsluiten van de iglo’s bekend gemaakt dat het festival niet tot 1, maar tot 2 uur door zou gaan. En aangezien de mainstage nog erg vol stond was dit een erg positief bericht.

Mainstage maakt het goed

De eerste winter editie van het Blijdorp Festival is absoluut geslaagd. Voor een vervolg zijn er absoluut verbeterpunten, waarvan aandacht voor de andere area’s met stip bovenaan staat. Afwisselen tussen stages was nu namelijk niet ideaal. Ook was het jammer dat een bijzondere locatie als de Van Nelle Fabriek niet goed tot zijn recht kwam. Het feest had net zo goed in een havenloods kunnen plaatsvinden. Gelukkig kreeg de winterse sfeer goed vorm door iglo’s, kerstbomen en een Jägerbar met flessen Jägermeister in een blok ijs. Het geluid en de dj-sets bij de mainstage maakte daarbij ook heel veel goed!

8

Party report

Blijdorp Winter Festival 3 december 2016 - Blijdorp Winter Festival - Rotterdam Report door Rick Francissen
  • Pluspunten
  • 1 uur langer door
  • Muziek bouwde goed op
  • Geluid mainstage optimaal afgestemd
  • Minpunten
  • Slecht geluid 2e zaal
  • Te koud buiten/te kleine iglo's
  • Van Nelle Fabriek kwam niet tot zijn recht als locatie

Party Rapport

Sfeer
9
Muziek
7
Bar/horeca
8
Publiek
8
Aankleding
8
Bereikbaarheid
8
Aanbevolen voor jou:
De pareltjes van GOGO Jongerenreizen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws