Balaton Express: een ongelofelijke reis naar Balaton Sound festival

Anna Zhuravel | 7 juli 2017
party reports

Party: Balaton Express
Locatie: Antwerpen, Zamardi
Datum: Maandag 3 juli 2017

Sta je dan, midden op het station Brussel Midi in afwachting van misschien de meest feesteljke reis in je leven: een treinreis naar Balaton Sound Festival in Hongarije. Feestgangers die ervoor gekozen hebben om met de trein naar deze party-bestemming te gaan, hangen hier en daar midden op het station. Sommige zitten al aardig comfortabel in hun campingstoelen. Iedereen is helemaal klaar voor het feestje wat vandaag al mag beginnen.

Knusse trein

Iets na één uur s’middags komt de Balaton Express aan. Met al hun uitrustig haasten de voornamelijk hele jonge reizigers naar hun wagons. De trein wat hun helemaal naar Hongarije moet brengen wordt al jaren niet meer gebruikt.  Speciaal voor deze reis word een uitzondering gemaakt en dat heeft ook wat: lekker met z’n allen proppen in een ouderwetse trein.  Zes mensen per couchette en daarmee heel weinig been- en bagageruimte: lekker knus!

Na passen en meten is iedereen gesetteld en mag de officiele pre-party beginnen. Mensen haasten zich om voor twee euro per stuk genoeg consumptiemuntjes te scoren en vervolgens door te gaan naar de feestelijke barwagon. Deze is aardig versierd en voorzien van voldoende drank en een feest-dj die de reizigers ruim 24 uur moet vermaken met een eclectische mix van grote dans- en pophits uit alle tijden. Van Backstreet Boys tot Nicky Minaj, alle populaire platen komen aan bod en worden luid meegezongen.

Bar vs Bistro

In een barwagon is er plek voor max. 140 mensen. Een grote beveiliger zorgt voor een goede doorstroom van bezoekers en vol is vol. Wie niet past, maakt een feestje in een eigen couchette. Velen hebben sowieso een aardig vooraad alcohol mee. Het duurt niet lang en de hele trein klinkt naar muziek in alle soorten en stijlen.

Door warm weer en beperkte sanitaire voorzieningen ruikt het al een paar uur na vertrek aardig muf naar mix van zweet, alcohol en vieze wc’s. Roken in de trein is niet toegestaan, maar sommige feestgangers trekken zich hier weinig van aan. Ze zijn bereid om een geldboete te riskeren, al wordt deze waarschijnlijk toch niet uigedeeld.

Wie een pre-party rustig wil starten, hangt in de bistrowagen rond.  Daar kun je terecht voor bier, fris, koffie, thee en verschillende kleine hapjes en broodjes. Dit jaar is de scheiding tussen bar- en bistrowagen voor het eerst en het bevalt de reizigers  prima. In een bistrowagen zitten mensen in groepjes min of meer rustig te chillen. Speelkaarten die aan het begin van de reis in iedere couchette werden uitgedeeld, vallen hier in smaak.

Opgeruimd staat netjes

Mensen van de reisorganisatie doen hun uiterste best om de trein schoon te houden. Bij iedere couchette en in de bistro en barwagen hangen vuilniszakken. In de eerste reisuren wordt er nog netjes gebruik van gemaakt maar naarmate de hoeveelheid drankconsumpties per persoon stijgt, laten de feestgangers steeds meer troep liggen.

In de tussentijd passeert de Balaton Express die bepaald geen sneltrein is, mooie landschappen van Belgie en Duitsland. De uitzichten zijn fantastisch en zijn het beste te bewonderen uit de grote ramen van de bistrowagen. Af en toe wordt op sommige stations een rookstop ingelast. De passagiers stromen dan massaal naar buiten. Ook voor de niet-rokers is het lekker om na uren in de inmiddels muffe trein een frisse neus te halen.

Nachtje doorhalen

Alhoewel men zich tussen tien uur 's avonds en zeven uur 's ochtends stil moet houden, vinden de meeste reizigers het heel lastig. Tot een uur of twee 's nachts wordt gezongen, geschreeuwd en op de muren gebonkt. Wil je in Balaton Express rustig kunnen slapen, zorg dan wel voor een paar goede oorstoppers anders wordt het helemaal niks.

Tegen een uur of drie 's nachts zijn de meeste lawaaimakers alsnog uitgeschakeld of opgesloten in de barwagon waar het feestje de hele nacht doorgaat. Om een uur of half negen in de ochtend komen de eerste feestzombies in de bistrowagen tevoorschijn. Sommige zoeken daar verkoeling om verder door te slapen, andere willen gewoon hun ochtend beginnen met een hotdog of een bakje aangemaakte noodlesoep.

Er komt wel een einde aan

Eindelijk is het einde van deze ongelofelijke reis in zicht en iedereen is er ook echt aan toe. Na meer dan een dag in de trein stinkt alles en iedereen. De vijf dagen van het festival zijn waarschijnlijk echt nodig om Balaton Express weer schoon te maken voor de reis terug.

Met een vetraging van meer dan een uur komt de feesttrein eindelijk in Zamardi aan: place to be voor Balaton Sound Festival 2017. Ineens wakker en enthousisast verlaten mensen hun wagons. Sommige nemen voor twintig euro een taxibusje voor max zes personen. Andere kiezen ervoor of zijn door beperkte hoeveelheid aan taxi's gedwongen om een kilometer of twee te lopen, in de hitte en met alle bagage en kampeeruitrusting.

Netjes in de rij

Eenmaal bij ingang van de camping is de ongelofelijke reis nog niet voorbij. Eerst moet iedereen in de rij om campingvouchers om te wisselen en eventueel de move-in bandjes te kopen voor zeven euro per stuk. Alleen met deze bandjes kun je het campingterrein één dag eerder op. Dan is er nog een hele grote rij met een beperkte controle van spullen. Balaton Sound kent geen frames. Alle baggage en campinguitrusting wordt door de beveiligers met een korreltje zout handmatig gecontroleerd, maar ook dat neemt veel tijd in beslag.

Iedereen wil zo snel mogelijk het campingterrein op. Wie eerst komt wie eerst maalt voor de beste tentplekken onder de bomen, niet te ver van de sanitaire voorzieningen en de hoofduitgang richting festival. De dag voor Balaton Sound is er nog weinig open op de camping, maar na beperkt aanbod aan eten en drinken in de trein is iedereen al lang blij met alle pasta- en pizzahapjes. Het enige nadeel is dat het opwaarderen van een festivalcard heel lang duurt.  Voor alle net gearriveerde bezoekers zijn er slechts twee opwaardeerloketten geopend en de medewerkers schieten niet op. Het is best warm en na een dag onderweg te zijn geweest is het lastig om geduldig te blijven.

Feestje?

Tegen de avonduurtjes zijn de meeste treinreizigers gesetteld.  Feestgangers kruipen hun tenten uit en zoeken het prachtige Balatonmeer op. Of ze gaan op zoek naar meer eten, drinken en vermaak. Sommige bouwen een eigen feestje naast hun tent. Andere bij dekarretjes met eten en drinken die wel geopend zijn.  Een groep van hele enthousiaste mensen houdt met een eigen speaker een soort van après-ski party aan het meer. Toch zijn er ook party people die een andere keuze maken en op tijd naar bed gaan.  Zo kunnen ze uitgerust en wel beginnen aan de vijfdaagse dansmarathon wat inmiddels al heel dichtbij is!

6.8

Party report

Balaton Express: een ongelofelijke reis naar Balaton Sound festival 3 juli 2017 - Balaton Express - Zamardi Report door Anna Zhuravel

Party Rapport

Sfeer
8
Muziek
7
Bar/horeca
6
Publiek
6
Aankleding
6
Bereikbaarheid
8

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws