Balaton Sound Dag 2

Anna Zhuravel | 17 juli 2017
party reports

Party: Balaton Sound
Locatie: Balatonmeer, Hongarije, Balaton
Line-up: Galantis & Axwell /\ Ingrosso, Tiesto, Blasterjaxx e.a.
Datum: Donderdag 6 juli 2017

Ochtendzon in Zamardi valt niet mee. Vanaf een uur of halfnegen verandert de tent in een gratis sauna. Ben je tegen die tijd nog in coma dan slaap je wel door de warmte heen. De meeste tentbewoners kunnen het niet aan. Ze kruipen stukje bij beetje naar buiten richting de matjes, luchtbedden, stoelen en overige lig-, zit- en hanggelegenheden in de schaduw. De echte ochtendmensen zijn al op het strand te vinden: daar kun je ook prima bijslapen.

Nieuwkomers

De meeste campingbewoners zijn al gesetteld en hebben een dagje feest achter de rug. Toch komen er ook op de dag twee nieuwe mensen bij. Naast overheersend Vlaams klinkt steeds vaker Duits op de camping. Ook bij deze buren valt Balaton Sound in smaak.

De nieuwkomers zijn gedoemd tot campingplekken achterin. Voorste en beste plaatsen zijn al lang bezet. Aan het begin van de camping staan tenten zowat op elkaar. Op het strand wordt het ook steeds drukker. Het stukje naast de camping blijft populair vanwege een restaurantje met voedsel, drank en gratis oplaadmogelijkheden voor mobiele telefoons.

Hoewel de bediening van het restaurant niet bijzonder behulpzaam en gastvrij is, smaakt hun cappuccino toch beter dan op de camping. Het is ook goedkoper. De meeste run is op biertjes en burgers. Vele feestgangers beginnen hun ochtend gezond met gebakken ei en een smoothie of verse jus d’orange, maar om een uur of tien-elf stappen ze over op bier met alle gevolgen van dien aan het einde van de avond.

Beach body’s

Vele reviews omschrijven Balaton Sound als feest voor het oog vanwege overvloed aan fitte mensen in badkleding. Tijdens deze editie viel het best mee… of tegen, net hoe je dat bekijkt. Natuurlijk liepen hier en daar echte beach boys en strakke meisjes rond, maar de meeste beach body’s van Balaton Sound 2017 volgden principe ‘take your body and bring it to the beach’. Als je het met zelfvertrouwen doet, merkt niemand daar iets van.

De meesten hebben dit zelfvertrouwen wel, soms iets te veel. Een bijzonder populaire zwembroeken in fluorescerend oranje kleur en badpakken in varkensroos nude sieren melkwitte en vaak wat mollige lichamen niet echt. Maar met deze items ben je wel helemaal hip.

De lokale bevolking, vooral vrouwen, nemen strandlooks wat serieuzer. Meer zon, meer fitness, leukere zwemkleding vaak in combinatie met volledige make-up en liters siliconen laten Hongaarse dames meteen opvallen. Ook de jonge heren zijn over het algemeen een stuk fitter dan toeristen. Wat oudere Hongaarse mannen zijn daarentegen helemaal niet om aan te zien.

Hoofdprogramma met Galantis & Axwell /\ Ingrosso

Terwijl de grote menigte nog binnen en buiten het festival terrein op het strand hangt, start om vier uur het hoofdprogramma. Hongaarse dj Stereo Palma zorgt voor een lekkere eclectische warm-up mix van populaire radio-hits, house en hiphop. Op dit tijdstip is het buiten nog bloedheet. Toch dansen al genoeg mensen stofwolken bij het podium los.

Ook Zweden zet het feestje goed door. Zowel Galantis als daaropvolgende Axwell & Ingrosso stellen niet teleur. Allebei de duo’s houden het bij hun signature sound, waarin ze zowel eigen hits als populaire producties van hun collega’s verwerken. Galantis drummen live bij. Naarmate de avond vordert gaat steeds meer confetti, co-2 en vuurwerk los om de optredens van deze topartiesten nog spectaculairder te maken.

Grote pauzes en EDM-einde met Tiesto

Tussen de dj-sets op de mainstage wordt telkens een halfuur pauze ingelast. Dat is best jammer. Ben je net lekker aan het dansen, houdt het ineens op. Tijdens de volgende set moet je weer helemaal in beweging komen. Deze pauzes staan niet aangegeven op de tijdschema’s. Vele bezoekers raken teleurgesteld. Ze denken ruim twee uur naar hun favoriete artiesten te gaan luisteren, terwijl het feitelijk met geluk een uurtje of anderhalf wordt.

Aan het einde van de dag twee is het veel drukker bij de mainstage dan de dag daarvoor. Alle dancefans staan te popelen om de afsluiter te zien, niemand minder dan Tiesto. De meest toegewijde fans hebben tattoos met zijn naam en logo op de armen of zelfs over de hele rug.  

Tijdens zijn set weet Tiesto zonder moeite iedereen aan het dansen te houden. Uiteraard draait hij meerdere van zijn grote hits zoals ‘Lethal Industry’, ‘ Red Lights’ & ‘Secrets’, maar hij houdt amper contact met het publiek. Ook mist zijn optreden een unieke inslag: het had zomaar een standaard set van iedere grote EDM-artiest kunnen zijn. Niet dat de feestgangers daar last van hebben. Ze zijn sowieso onder de indruk van zijn naam en onder de invloed van alcohol. Dat in combinatie met schitterend vuurwerk aan het einde van de set maken deze avond voor hen onvergetelijk.  

Afterparties naar iedere smaak

Wie bij de mainstage nog niet genoeg heeft gehad kan vrolijk doorgaan bij andere podia. De meeste Belgische buren gaan naar de Jaeger Area. Daar staan totaal onverwachts en onaangekondigd elektronische helden van hun eigen bodem Oscar & The Wolf. Totaal andere muziek dan bij de mainstage, lekker zweverig en melodieus.

Degene die behoefte hebben aan meer power kunnen het prima vinden in de tent van Party Area met knoeiharde beats van dj Timmy Trumpet opgevolgd door Blasterjaxx. Voor een stukje rustigere house kun je terecht bij Heineken Beach met John Digweed achter de draaitafels of naar de psychedelisch versierde Elrow area met deep- en tech-house van dj Toni Varga. Daarnaast klinkt bij iedere grotere bar ook nog eigen muziek in alle stijlen. Ideaal voor mensen die van kleinschalig, knus en gezellig feestje houden.

De laatste optie voor een afterparty is gewoon wat lekkers naar binnen werken en je tent induiken tijdens de frisse nachtuurtjes voor de goede rust. Uiteraard werd deze optie minst gekozen. Slapen doe je thuis en daar zijn wij nog lang niet.

7.3

Party report

Balaton Sound Dag 2 6 juli 2017 - Balaton Sound - Balaton Report door Anna Zhuravel

Party Rapport

Sfeer
8
Muziek
8
Bar/horeca
7
Publiek
7
Aankleding
6
Bereikbaarheid
8

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws