ADE: Martin Kohlstedt

Timos Krabben | 20 oktober 2017
party reports

Party: De Waalse Kerk
Locatie: , Amsterdam
Line-up: Martin Kohlstedt
Datum: Donderdag 19 oktober 2017

Het Amsterdam Dance Event staat voor bijzondere performances op bijzondere plekken. Dat bewijs is tijdens de tweede dag van ADE maar weer geleverd. In de Waalse Kerk was het de Duitse experimentele pianist Martin Kohlstedt die de wereld van klassiek verbond met het geluid van nu.

De tovenaar

Uniek in zijn soort, een jong natuurtalent. Kohlstedt is een pianist, componist en producer in één. Een live-act van Kohlstedt bijwonen is het ervaren van een kunstuiting in haar puurste vorm. De expressies op het gezicht van de jonge tovenaar zeggen genoeg: dit is zijn levenswerk. Het is ongelofelijk knap hoe Kohlstedt met zijn piano, synthesizer en eigen producties weet te experimenteren. Het verbinden van de wereld van klassiek met de moderne elektronische klanken van nu. Critici beweren wel eens dat dit onmogelijk is, maar dan hebben ze Kohlstedt nog niet gezien. Terwijl zijn rechterhand op de pianotoetsen dansen, wordt zijn linkerhand één met de synthesizer. Een onbegrensde oceaan aan mogelijkheden.

Halverwege de avond pakte Kohlstedt even de microfoon. ‘It’s a honour to stand here in this wonderful place, I have nothing say’. Martin Kohlstedt is iemand die niet spreekt met woorden. Hij is iemand die door één te worden met zijn muziek, zijn gevoel overbrengt op anderen. Op die manier weet hij mensen te raken.

Waalse klanken

Een beter decor dan de Waalse kerk was voor de live-act van Kohlstedt niet in te denken. De oude rooms-katholieke kapel heeft een perfecte akoestiek en dient vandaag de dag vaker als muziekpodium. Zuiver, helder en melancholisch zweeft de muziek door de kapel. Daarnaast kan de kerk symbolisch gezien worden als de klassieke helft van Kohlstedt, en ADE als zijn moderne elektronische andere helft. Het zou zonde zijn als we Martin Kohlstedt hier niet nog eens terug zouden zien.

Avant-garde

Martin Kohlstedt gaf ons tijdens ADE muziekles en liet ons horen en zien dat zijn kunst ontstaat wanneer scheidingslijnen verdwijnen, wanneer uit het niets nieuwe muziek wordt gecreëerd. Door ook nog eens geheel één te worden met zijn muziek en omgeving weet Martin Kohlstedt performances neer te zetten die als uitzonderlijke klasse bestempeld kunnen worden. Dit is Avant-garde.

9,3

Party report

ADE: Martin Kohlstedt 19 oktober 2017 - De Waalse Kerk - Amsterdam Report door Timos Krabben

Party Rapport

Sfeer
10
Muziek
9
Bar/horeca
9
Publiek
9
Aankleding
10
Bereikbaarheid
9
Aanbevolen voor jou:
Stage lopen bij de tofste muziekredactie van de Benelux...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws