#FlashbackFriday: A Fierce Ruling Houseclassic

Bart Remmers | 17 juni 2016
algemeen

Het succes van 'Rubb it In' en verder

Natuurlijk is Nederland niet het eerste land waar house op de kaart is gezet. Toch bracht ons land  begin jaren negentig al enkele houseclassics voort...​ ​Lang voordat Armin van Buuren en Tiësto eind jaren negentig internationaal doorbraken met trance, zetten Nederlandse producers ons land al op de house- en technokaart. Speedy J, Quazar, LA Style, Jaydee en de Top 40-hits van 2 Unlimited... Ja, de nineties waren echt fantastisch als dance-liefhebber! En dan was er ook nog Fierce Ruling Diva!

​Die laatste act is bij sommigen niet eens zo bekend. Toch is het duo verantwoordelijk voor een van de beste housesingles van de vroege jaren negentig: 'Rubb it In' (1991). Enter een lekker basale rave-deun, een stem als een zwarte klok en presto: een klassieker was geboren. Volgens velen is het een typische iT of RoXY-track, maar de invloed op de dansvloer reikt veel verder dan deze iets te gemakkelijke stempel.

Flamman & Abraxas

​​Niet zo vreemd: de mannen achter Fierce Rulling Diva zijn de Nederlander Jeroen Flamman en de Amerikaanse Hollander Jeff Porter (Abraxas). Naast 'Rubb it In' brachten ze andere top tunes als 'Wipped Kream', 'You Gotta Believe' en 'Atomic Slide' ('Rise Up & Work NYC') uit op hun label Lower East Side Records. De nummers scoorden niet alleen hier, maar werden vaak ook grote clubhits in de UK en zelfs in de VS.

​Check hun vetste track maar eens: nog steeds is 'Rubb it In' een ontzettend vet dansvloermonster. En heb je daarna nog niet genoeg van Fierce Ruling Diva? In dezelfde periode bracht het duo 'Allemaal, Allemaal' uit. Een even grappig als dope housenummer met Nederlandstalige (!) vocalen en een maffe Blondie-sample.

Party Animals

O ja: het gebruikte Blondie-nummer is 'Atomic'. Jaren later gecoverd door de Party Animals. En wie zat er achter dat collectief? Juist: Flamman & Abraxas. De twee scoorden midden jaren negentig als een tierelier met de happy hardcore-hits van de cartoon-gabbers. Denk aan 'Have you ever been mellow?', 'Aquarius' en 'Hava Naguila'. Ook hadden ze top 40-succes onder eigen naam (onder meer met 'Good to Go' en LL Cool J goes happy hardcore-hit 'I Need Love'). 

'​E-mail to Berlin'

​Smetje op hun oeuvre? Tsja. In 1999 werkten ze samen met Jan Rot aan het legendarisch slechte ''E-mail to Berlin' voor de Amsterdamse tweelingzusjes en Eurovisie Songfestival-hoop Double Date. De finale van het liedjesfestival werd het absoluut niet, maar het nummer is 17 jaar later absolute cult. Wij zetten toch liever 'Rubb it In' nog eens op...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws