Rechtbank in Amerika beslist: 'IP-adres bewijst identiteit downloader niet'

Thomas Keulemans | 29 juni 2016
algemeen

Rechtbank in Amerika beslist: 'IP-adres bewijst identiteit downloader niet'

Als jij vroeger wel eens gebruik hebt gemaakt van downloadsites als Napster, Limewire of een of andere torrent-site, dan is de discussie rondom auteursrechten je vast niet vreemd. Deze  zogenaamde torrent-diensten wonnen aan het begin van dit millennium in razendsnel tempo terrein, omdat je ineens mp3's en films gratis (en illegaal) kon downloaden. Napster was de eerste wereldwijd gebruikte 'peer-to-peer' muziekdeelservice en het veranderde de manier waarop mensen (vooral jongeren) het internet gebruikten.

Voor het eerst

Een Amerikaanse rechtbank in Oregon heeft nu een vrij bijzondere uitspraak gedaan rondom de hele auteursrechten-discussie. De rechtbank oordeelde dat een aan een illegale download verbonden IP-adres onvoldoende bewijs is om de identiteit van een gebruiker vast te stellen. Het is voor het eerst dat deze conclusie wordt getrokken en de uitspraak kan dus verregaande consequenties hebben. De uitspraak zou wel eens paal en perk kunnen gaan stellen aan de alsmaar aanhoudende aanklachten tegen individuele downloaders, waardoor het Amerikaanse rechtssysteem overbelast dreigde te raken.

LEES OOK: Pirate Bay-oprichter wil muzieklabels aanklagen wegens laster

Er werden twee aanklachten ingediend in deze zaak, namelijk door de makers van de film 'The Cobbler' met Adam Sandler. Zowel directe als indirecte auteursrechteninbreuk achtte de rechtbank niet bewezen. Voor een aanklacht wegens indirecte auteursrechteninbreuk volstaat het normaal gesproken om aannemelijk te maken dat een verdachte de overtreder is. Maar in dit geval is de verdachte, Thomas Gonzales, uitbater van een verzorgingstehuis! Daardoor zouden meerdere mensen gebruik kunnen maken van het internet via dat IP-adres. Ook de filmmakers moesten dat in de rechtszaal wel toegeven.

'De eiser heeft geen specifieke feiten overlegd die Gonzales aan de overtreding verbinden. Hoewel het mogelijk is dat de abonnee ook de persoon is die de film downloadde, is het ook mogelijk dat een familielid, een andere inwoner of een onbekend persoon verantwoordelijk is voor de inbreuk,

aldus de rechter.

Gok

Dat Gonzales ook de daadwerkelijke overtreder zou zijn is slechts een gok volgens de rechter. Ook een poging van de aanklager om Gonzales hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de overtredingen via zijn internetverbinding, werd door de rechter afgewezen. In dit geval betrof de aanklacht dus een film, maar voor muziekbestanden gelden uiteraard de zelfde 'rules and regulations'. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws