Produceren? Inspiratieloos? Niet meer nadat je dit hebt gelezen!

Rick Francissen | 10 juli 2016
algemeen

Vijf tips voor de producer met weinig of geen inspiratie

Het werk als een producer is een perfecte manier om al je creativiteit en passie kwijt te kunnen zonder dat je rekening hoeft te houden met andere mensen. De track die je aan het maken bent is namelijk jouw creatieve werkstuk.  

Het opdoen van inspiratie voor het creatieve proces kan een struikelblok zijn. Daarbij wil je natuurlijk met de track die je gemaakt hebt zoveel mogelijk mensen in de juiste doelgroep bereiken. Voor deze hindernissen hebben wij vijf apps op een rij gezet die je hulp kunnen bieden.  

MusicNotes 

Het creatieve proces wordt bij iedereen op een andere manier aangewakkerd. Misschien krijg jij de beste ideeën als je even een rondje buiten loopt, boodschappen doet in de supermarkt of in het midden van de nacht wakker wordt met een fantastische melodie.  

Voor iedereen die zijn inspiratie uit andere muziek haalt is MusicNotes een topprogramma. Melodieën van verschillende instrumenten, vocalen en baslijnen van een groot aantal artiesten zijn via MusicNotes te downloaden tegen een kleine prijs in de vorm van digitale bladmuziek.  

Is je muzikale inspiratie dus even zoek, dan is MusicNotes misschien wel een redder in nood voor jou. 

SoundCloud 

Een aanvulling op MusicNotes is een app die waarschijnlijk al bij jou bekend is. Toch kunnen we je deze gigantische online bibliotheek aan muziek niet voorbij laten gaan. Daarnaast is SoundCloud ook een goed medium om je eigen muziek openbaar te stellen aan de creatieve muziekwereld.  

Met toegang tot zeker miljoenen tracks is dit programma ook en inspiratiebron van goud. Een groot voordeel van SoundCloud ten opzichte van andere muziekprogramma's zoals Spotify of Deezer is dat er ook muziek te vinden en te uploaden is wat nog niet officieel is uitgebracht bij een muzieklabel. 

Voor het promoten van je eigen muziek is SoundCloud dus ook een fantastische app. Bouw je eigen netwerk op door andere producers en artiesten te volgen, te reageren op tracks die jou inspireren en volg groepen om zo up-to-date te blijven van alles waar jij je verbonden mee voelt. Het kunnen delen van je eigen muziek in de groepen die je volgt is daarbij een handige tool die je muziek snel bekend maakt onder de doelgroep die je voor ogen hebt. Je krijgt hier ook nog feedback op je tracks als je een actieve groep gevonden hebt.  

Canva 

Om je doelgroep effectief te bereiken is het als artiest belangrijk deze op de juiste manier aan te spreken. Naast de muziek die je maakt moet het artwork rondom je tracks aansluiten bij de smaak die je doelgroep heeft. Het inhuren van een graphic artist is als beginnend producer erg duur. Canva geeft je de mogelijkheid om gratis het artwork zelf vorm te geven.  

Het bewerken van een afbeelding wordt door Canva ondersteund door verschillende tools. Beschik je niet over de afbeeldingen die jij vind passen bij je doelgroep, dan is er een gigantische database van stockfoto's die je tegen een kleine vergoeding van één dollar per stuk aan kunt schaffen. Voor de intensieve gebruiker biedt Canva ook een maandelijks abonnement aan dat je de mogelijkheid geeft om je eigen voorkeuren op te slaan.  

Sonicbids  

Sonicbids helpt jou als producer om je doelgroep te vergroten en overzicht te houden in het contact dat je met hen onderhoudt. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om met promotors samen te werken en je eigen perskit samen te stellen.  

Sonicbids heeft zichzelf als tussenpartij tussen muzikanten en promotors ingesteld. De app regelt dat je zichtbaar wordt voor promotors, doordat jij in hun database van artiesten terecht komt. Verder verbindt Sonicbids jouw social mediakanalen en krijg je hier een duidelijk overzicht van in de vorm van statistieken.  

 

TopSpin 

Neem jij graag alle touwtjes zelf in handen en heb je al een doelgroep opgebouwd, dan kun je met TopSpin overal mee uit de voeten.  

Het programma geeft je de mogelijkheid om je eigen tracks, optredens en zelfs merchandise te verkopen en te promoten onder je eigen fans. Tegelijkertijd kun je exclusieve kortingen aanbieden en deze via Facebook, Instagram of je eigen website delen.  

TopSpin biedt de zelfstandige creatieveling de mogelijkheid zelf alles tot in de puntjes uit te werken via één platform. Na een gratis proefperiode kun je tegen een vaste vergoeding per maand gebruik maken van deze uitgebreide service.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws