Volgens de wetenschap word je vrolijk van deze 5 nummers

Ivo Mollemans | 9 januari 2017
algemeen

Muziek kan je in veel verschillende stemmingen brengen: van vrolijk tot verdrietig en alles ertussenin. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander, maar er zijn wel een aantal feel good-nummers waarvan iedereen vrolijk wordt. De reden dat mensen bepaalde gevoelens kunnen krijgen bij muziek komt volgens een studie van het Montreal Neurological Institute and Hospital door het vrijkomen van Dopamine, een neurotransmitter in de hersenen die verantwoordelijk is voor plezierige gevoelens.

Studie

Sommige momenten dat dopamine vrijkomt zorgen ook voor fysieke verschijnselen zoals veranderingen in hartslag, ademhalen en temperatuur. Deze veranderingen kunnen dus ook gebeuren als je muziek luistert. Soms merk je ze zelf, maar vrijwel de meeste mensen denken dat deze fysieke verschijnselen horen bij de emotie die je op dat moment voelt en linken het dus niet aan de oorzaak die zorgt voor die bepaalde emoties.

LEES OOK: Hoe groot is de kans dat jouw liefje vreemdgaat?

Tijdens de studie werden technieken gebruikt waarbij het mogelijk is om de veranderingen in dopamine te meten. Deze veranderingen werden gemeten terwijl de persoon muziek te horen kreeg. Het was de eerste keer dat geconstateerd werd dat muziek zo’n grote invloed kan hebben op het dopaminegehalte in het lichaam.

De 5 nummers in kwestie

Er waren 5 nummers waarbij de onderzoekers goed zagen dat de muziek een effect had op de persoon. Uiteindelijk bracht deze muziek een positief, emotioneel antwoord. De 5 nummers die de grootste invloed hadden staan hieronder:

1 "Clair de Lune" – Debussy

2 "Adagio for Strings" – Barber

3 "Piano Sonata No. 17 in D Minor ("The Tempest")" – Beethoven

4 "First Breath After Coma" -- Explosions in the Sky

5 "Adagio for Strings" -- Tiesto

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws