Deze momenten uit Spinal Tap zijn daadwerkelijk gebeurd

Ivo Mollemans | 20 februari 2017
algemeen

De mockumentary Spinal Tap gaat over de fictieve band Spinal Tap en alle dingen die zij als band zijnde meemaken. Het is gefilmd in de vorm van een documentaire. Spinal Tap kwam uit in 1984 en met behulp van interviews die gedurende de film gehouden worden komt de kijker steeds meer te weten over de band. Een aantal gebeurtenissen uit de film zijn echter niet verzonnen, maar gebaseerd op dingen die echt gebeurd zijn.

LEES OOK: Club The Dome Arnhem failliet

Echte momenten uit Spinal Tap

1: Vast raken in de stage

In 1997 had de legendarische band U2 ongeveer hetzelfde probleem als Spinal Tap dat in 1984 al had. U2 zou uit een gigantische citroen moeten komen, maar helaas ging die niet open. Onderstaande scene uit Spinal Tap portretteert zo’n zelfde soort probleem.

2: Backstage verdwalen

Sommige gebouwen zijn nou eenmaal gigantisch groot en dus is het soms niet moeilijk om te verdwalen. Toch lukte het Mark Hoppus van Blink-182 tijdens een van hun concerten. Tijdens het nummer ‘If You Find Yourself Caught In Love’ vertrok hij elke keer naar achter om vervolgens op een andere plek het zingen weer op te pakken. Helaas kon hij tijdens het concert in het Sydney Opera House de weg niet meer terug vinden.

3: Foute maten voor podiumobjecten

Bij hedendaagse concerten spelen visuele aspecten meer mee dan ze vroeger deden, maar ook vroeger werden er showelementen toegevoegd om het optreden extra interessant te maken. Black Sabbath had eens het geniale idee om een namaak versie van Stonehenge te bestellen van 15ft, maar helaas waren de maten niet goed doorgegeven waardoor deze 15 meter groot was geworden. Hierdoor was het ding te groot om op het podium te zetten. Dit voorval inspireerde de makers van Spinal Tap om in plaats van een te groot object een te klein object te gebruiken en dat werd een 18 inch hoge versie van Stonehenge.

4: Volledig zware album artwork

Dit is niet zozeer een voorval, maar eerder een voorbode voor wat zou komen. Als cover voor een nieuw album had iemand het geniale idee om deze volledig zwart te maken. Iets wat later Metallica en Jay-Z ook zouden uitvoeren.

5: Een album in twee woorden beoordelen

Het album ‘Shark Sandwich’ van Spinal Tap werd in de volgende woorden beoordeeld: ‘Shit Sandwich’. Misschien wel de kortste review ooit en een album van Def Leppard in 2006 zou op ongeveer dezelfde manier beoordeeld worden door NME. Zij hielden het echter nog korter en kwamen alleen uit op het woord ‘Nah!’.

6: Arrogante behoeften

Veel artiesten leveren van tevoren een rider aan bij de organisator waarop de benodigdheden staan voor zowel het optreden als alles wat ze backstage willen hebben. Zo wil Christina Aguilera dat haar hete drankjes nooit kouder zijn dan 175F en haar vitamine C tabletten moeten geleverd worden in de vorm van Flintstone karakters. Gitarist Nigel Tufnell wist het ook bont te maken toen hij begon te klagen over klein broodjes.

7: Betere versterkers

Technologie staat niet stil en toen Spinal Tap gemaakt werd was de hoogste stand op menig versterker nummertje 10. Toch wilde Spinal Tap het anders doen en dus hadden zij een speciale versterker die tot de 11 doorging.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws