KPN Security waarschuwt voor shockerend en traumatisch beeldmateriaal op Telegram

Partyscene Redactie | 28 juli 2021
algemeen

Chatdienst ‘laagdrempelig alternatief voor dark web’

Telegram wordt sinds de uitbraak van de coronacrisis steeds vaker misbruikt als platform voor criminele activiteiten met een diversiteit aan zedencontent. Met één klik op de knop is er toegang tot zeer shockerend en traumatisch beeldmateriaal, dat gemakkelijk op een device gedownload wordt en kan leiden tot strafrechtelijke consequenties. De populaire chatdienst dreigt daardoor een soort laagdrempelig alternatief voor het dark web te worden. Dat concludeert KPN Security naar aanleiding van een diepgravend onderzoek. KPN Security heeft de conclusies van het onderzoek gedeeld met Telegram en verantwoordelijke instanties in binnen- en buitenland.

KPN Security heeft over een periode van 90 dagen naar 106 kanalen gekeken waar een verontrustende hoeveelheid publiekelijk toegankelijke illegale content en activiteiten aangeboden worden. In makkelijk toegankelijke groepen werd content gevonden die voorheen alleen via het dark web te vinden was. Daarnaast constateert KPN Security ook een nieuwe vorm van sextortion die in opkomst is: dating sextortion. Bij deze vorm van afpersing maken criminelen seksafspraken met hun slachtoffers, die vervolgens zonder medeweten gefilmd worden. De foto’s en filmpjes worden naderhand op Telegram gedeeld.

Laagdrempelig

Eén van de oorzaken van de sterke groei van dergelijke activiteiten op Telegram is volgens KPN Security het laagdrempelige karakter. Gebruikers kunnen zich naast het voeren van één-op-één-gesprekken eenvoudig organiseren in groepen en daar content delen. Veel van die groepen kennen geen toegangscontrole. Telegram-gebruikers kunnen bovendien hun identiteit eenvoudig verbergen. Voor een account is enkel het downloaden van de app en het opgeven van een telefoonnummer voldoende, wat cybercriminelen moeilijk traceerbaar maakt.

Strafbaar feit 

Naast de zorg van het laagdrempelig karakter waardoor cybercriminelen makkelijk gebruik kunnen maken van de chatdienst, wil KPN Security ook waarschuwen voor nieuwsgierige ogen van gebruikers. Blootgesteld worden aan de makkelijk toegankelijke zedencontent kan niet alleen trauma’s opleveren, maar is ook strafbaar. Telegram downloadt automatisch de content van een groep op het device van de gebruiker. De gebruiker heeft hierdoor strafbare content op zijn device, waar consequenties zoals boetes en celstraf aan kunnen hangen. 

Actie noodzakelijk

Volgens KPN Security is actie hoogst noodzakelijk en zij heeft de onderzoekresultaten overhandigd aan de verantwoordelijke instanties in binnen- en buitenland. Daarnaast adviseert het slachtoffers om altijd aangifte te doen. Het gaat om een ernstig strafbaar feit, en stelt de politie in staat om effectieve opsporing te doen dankzij zoveel mogelijk informatie. Iedere aangifte kan cruciale informatie bevatten die uiteindelijk kan leiden naar de daders.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws