EXIT Festival - dag 1

Céline | 9 juli 2016
blogs

EXIT Festival

Het weekend is eigenlijk officieel nog niet begonnen, maar toch zitten wij al op een donderdagochtend om 07.00u ’s morgens in het vliegtuig. Waarom? Wij zijn onderweg naar het grootste festival van de Balkan, namelijk EXIT Festival!

EXIT Festival is een jaarlijks terugkerend evenement dat meestal in het tweede weekend van juli plaatsvindt. Het festival duurt maar liefst 4 dagen en wordt gehouden in een 18-eeuws fort aan de oever van de Donau in de Servische stad Novi Sad. Het fort bestaat uit klinkerpaden, tunnels, smalle steegjes en mooie binnenplaatsjes. Voor de echte danceliefhebbers onder ons is een bezoekje aan EXIT Festival een grote must. De setting van de dance arena schijnt zo bijzonder te zijn dat menig artiest EXIT hoog op zijn verlanglijstje heeft staan.

EXIT Festival begon in het jaar 2000 als een honderd dagen durend studentenprotest tegen de toenmalige president Slobodan Milosevic. Nu, vele jaren later is het evenement uitgegroeid tot een groots festival met in 2015 zo’n 190.000 bezoekers. Tot op de dag van vandaag is sociaal activisme een belangrijke drijfveer voor de organisatie van EXIT. In 2013 won het EXIT Festival de European Festival Award voor ‘Best Major Festival’. Dit is de meest prestigieuze prijs die een Europees festival kan winnen. 

En mocht je nu na 4 dagen feesten nog steeds niet compleet gesloopt zijn, dan kun je altijd nog door naar Montenegro om het Sea Dance Festival een paar dagen te gaan bijwonen. Tezamen wordt dit het EXIT Adventure genoemd.

 

Day 1

Na een toch wel wat vermoeiende reis met veel vertraging en een tussenlanding in Zurich zijn we dan eindelijk aangekomen op Belgrado Airport. We worden opgepikt door een taxichauffeur die ons naar het hotel brengt. Eenmaal ingecheckt staat onze host Nikola al klaar in de lobby om ons wegwijs te maken door de stad en op het festivalterrein.

Al snel merk ik positief verrast te zijn door de vriendelijkheid van de locals. In het centrum van Novi Sad heerst een gemoedelijk sfeertje en het is een genot om door de smalle straatjes met winkeltjes en restaurantjes te struinen. Na een klein uurtje lopen komen we aan bij het fort en melden ons bij de persbalie.

Op het festivalterrein is het veel klimmen, klauteren en goed uitkijken waar je loopt. We gaan richting de overweldigende Mainstage en daar is het DRUK. De menigte verzamelt zich op 1 en hetzelfde punt voor de officiële opening van het festival met een overweldigende vuurwerkshow gevolgd door een sensationeel optreden van Ellie Golding.

We lopen door naar de Dance Arena, want hier zijn we toch uiteindelijk voor gekomen. Kris Kross Amsterdam maakt plaats op de stage. De intro gaat gepaard met sterke invloeden vanuit de Urban scene gecombineerd met uptempo beats vanuit de jaren 90. De Nederlandse broertjes Huisman lijken volledig in hun element en ook MC Yuki gaat compleet uit zijn plaat.

Inmiddels is er door de intense drukte een area stop gekomen. Men maakt zich klaar voor toch wel 1 van de hoofdacts van EXIT Festival dit jaar. Het Belgische duo Dimitri Vegas en Like Mike nemen plaats achter de decks. Je zou denken dat we inmiddels toch wel wat gewend zijn, maar wij kregen kippenvel tot de max. De menigte werd 1 harmonieus geheel, de visuals waren grandioos met grote vuurkanonnen en kilo’s confetti fladderde door de lucht. Staande in de arena geeft je het gevoel alsof je je bevindt in een warm nest met allen 1 en dezelfde liefde, EDM!

Het was een lange dag met veel indrukken die ons nog lang zullen bijblijven. Wat we vandaag hebben gezien is slechts een fractie van het totaal, maar het is toch echt de hoogste tijd om ons terug te trekken in ons hotel en een paar uurtjes bij te slapen. Gelukkig hebben we nog 3 dagen te gaan al vraag ik me af of dit genoeg zal zijn om alle 30 stages te kunnen bewonderen. We gaan het beleven..

Dag 2
Lees hier hoe Céline de tweede dag van Exit Festival beleefde. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws