ADE: Q&A met Tiësto

Rick Francissen | 18 oktober 2013
events


Als je dance zegt, dan zeg je Tiësto. Tijs Verwest, beter bekend als dj Tiësto, was een van de eerste dj's die de wereld veroverde met zijn eigen muziek. Ooit begon de superster met het produceren van trance. Nu, vele jaren later, maakt hij vooral house en is hij ook niet vies van het draaien van andere muziekstijlen in zijn live sets. Is zijn liefde voor trance hiermee vervaagd, of is hij overgestapt omdat hij hier zijn creativiteit niet meer in kwijt kon? Hardwell stelde hem een aantal vragen die ons meer inzicht gaven in hoe Tiësto als persoon en als dj in het leven staat.

Tiësto in 2014

Hardwell bijt snel het spits af met een directe vraag: 'Iedereen in deze ruimte kent Tiësto en weet wat hij in het verleden heeft betekend voor de dance-muziek. Nu vraag ik me af wat jij gaat doen in 2014?' 'Momenteel ben ik bezig met een soloalbum.QAtiesto Ik heb in het verleden ook al veel albums gemaakt, waarvan veel mixcompilaties. Nu, na ruim vier jaar, is het weer tijd om met een eigen album te komen', zegt Tiësto zelfverzekerd.

'Het laatste album wat je maakte week nogal af van wat je eerder had gemaakt', gaat Hardwell verder. Dit album, 'Kaleidoscope', was Tiësto's eerste album wat erg afweek van trance. 'Wat kunnen we deze keer verwachten, weer een totale switch of borduurt dit verder op het laatste album wat je hebt uitgebracht?' Tiësto geeft aan dat hij open staat voor veel verschillende muziekgenres en dat je dus vanuit elke hoek een bepaalde invloed kan verwachten. 'In het album komen bijvoorbeeld indie-vocals voorbij, maar ook oude trancebeats zullen de revue passeren.'

Van trance tot house

Dit brengt de discussie gelijk op het volgende onderwerp, waar iedereen in de zaal toch een beetje op zat te wachten. 'Je bent van trance geswitched naar meer house-achtige muziek. Hoe komt dit en kijk je met een tevreden blik terug op wat je de afgelopen jaren hebt gedaan?' Het antwoordt maakt duidelijk dat Tiësto zijn passie en liefde voor trance na vele jaren heeft verloren. 'In 2007 kwam ik in aanraking met veel meer muziekstijlen. Ik wilde ook graag experimenteren met andere stijlen. Mashups en house-tracks fascineerden mij enorm op dat moment. Vanaf toen wist ik ik zeker dat ik niet meer in trance moest blijven hangen, maar dat ik mijn hart moest volgen naar de muziek waar ik wel liefde voor had.' Daarbij geeft de veteraan aan dat hij vaak nieuwe mensen ontmoet die hem ook inspireren om verder te kijken dan binnen zijn eigen grenzen. 'Ook vind ik het leuk om mijn muzikaliteit verder uit te breiden.'

 Persoonlijk contact

De mensen waarmee hij samenwerkt lopen uiteen van jonge, nog relatief onbekende, dj's zoals Martin Garrix, tot supersterren zoals Hardwell. 'Het leuke van deze verschillende mensen is dat ik hierdoor fit blijf en een frisse kijk op de dance-scene blijf houden'. Daarbij geeft hij aan dat samenwerkingen vaak resulteren in goede vriendschappelijke relaties.djaldlfajkef6 'Dit is echt iets wat je nodig hebt in ons vak omdat je vaak alleen op reis bent of in de studio zit.

'Als superster heb je toch altijd contact met je enorme groep fans via social media en ander kanalen?', luidt de volgende vraag van Hardwell. Hoewel hij zelf ook weet dat dit geen voldoening geeft aan de aandacht die je nodig hebt, vraagt hij ook nog verder naar het belang van social media vanuit Tiësto zijn standpunt. 'Social media is het allerbelangrijkste op dit moment. Ik hou daarbij zelf ook van twitteren. Af en toe post mijn management wel eens wat, maar over het algemeen wil ik persoonlijk contact onderhouden met mijn fans.'

Voorlopig nog niet klaar

Tot slot vraagt Hardwell naar de motivatie van zijn voorbeeld om nog steeds volop in de dance-scene aanwezig te zijn. 'Zolang ik liefde heb voor muziek, ongeacht welk genre, zal ik altijd bezig blijven met dit werk. De switch naar andere muziekstijlen maakt dit voor mij heel erg makkelijk, omdat ik op deze manier altijd mijn creativiteit kwijt kan. Daarbij is het toch wel verslavend om duizenden mensen los te laten gaan op wat je zelf doet', vertelt Tiësto vol passie.

Dat er nog toekomst is voor een van de oudste en bekendste dj's ter wereld is dus wel duidelijk. Op wat voor manier we hem in de toekomst zullen zien is nog onbekend, want zoals Tiësto zelf al aangeeft is hij bereid alle kanten op te gaan in de muziekwereld, zolang hij er maar liefde en passie voor heeft.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws