Dit zijn de meest indrukwekkende stages van 2016

Ivo Mollemans | 9 januari 2017
events

Stagedesign speelt een steeds grotere rol bij liveshows en niet alleen de muziek, maar ook de visuele aspecten moeten de bezoekers imponeren. Organisatoren van festivals en shows trekken van alles uit de kast om maar met een zo groot mogelijke en technisch vernuftige stage aan te komen. Toch zijn er altijd een aantal ontwerpen die nog steeds weten op te vallen tussen alle gigantische mainstages van festivals en dat zijn voornamelijk de podia die gebruikt worden bij solo shows en tours.

De beste stages van 2016

Eric Prydz – EPIC 4.0

Ongetwijfeld een van de meest spraakmakende ontwerpen van het laatste jaar en Eric is nog lang niet klaar met de verbeteringen van zijn liveshow. EPIC staat voor ‘Eric Prydz In Concert’ en de show doet zijn naam eer aan. Er is zeker geen tekort aan lasers en andere visuele effecten zoals Led schermen en zelfs hologrammen worden ingezet om de show zo episch mogelijk te maken.

Kanye West – Saint Pablo Tour

Een andere kandidaat op deze lijst is geen dj, maar een rapper. Kanye West heeft met zijn album ‘The Life Of Pablo’ een hoop succes behaald en uiteraard moet daar ook een tour bij worden gestart. Die tour begon goed, maar werd verkort omdat Kanye alle drukte te veel werd. Toch zijn de shows die hij heeft gedaan wel een waar succes geweest en dat kan ook niet anders. Op een zwevend platform ging hij de hele zaal rond en dat zorgde voor een hoop spektakel.

Flume – Infinity Cube

De stage van Flume werd voor het eerste in gebruik genomen tijdens Coachella en sindsdien hebben fans er geen afscheid van kunnen nemen. Flume is zeker niet de enige met een kubus als vorm, maar wel de enige die omringd wordt door kubussen tijdens het optreden. Die kubussen geven licht op maat van de muziek en hierdoor wordt het optreden meteen vele malen indrukwekkender. De vele lichten die gebruikt zijn liegen er niet om  en de manier waarop het podium is opgebouwd zorgt ervoor dat Flume in het podium staat in plaats van erop.

Chance The Rapper – Magnificent Coloring World Tour

Een andere rapper met een stage waar je ‘u’ tegen zegt is Chance The Rapper. Zoals de naam al zegt maakt dit ontwerp veel gebruik van kleur wat perfect past bij de euforische sfeer van zijn nieuwe muziek. Tijdens de show komen er zelfs een aantal felgekleurde mechanische poppen voorbij die een heus koor voorstellen. De tour werd zelfs gehost door een pop genaamd Carlos die was ingesproken door de comedian Big Fella Davis.

Drake – Summer Sixteen Tour

Het zijn niet alleen dance festivals die met vette stages aankomen. Ook in de hip hop scene weten ze wel raad met een goed podium. Drake pakte flink uit bij zijn Summer Sixteen Tour met onder andere een zwevende kooi vanwaar uit hij het nummer ‘Hold On We’re Going Home’ uitvoerde. Ook op special effects werd niet bespaard en de pyrotechnics waren door de hele arena te voelen. Het meest indrukkwekkende zijn nog wel de vele bollen die aan het plafond waren bevestigd en licht gaven en meebewogen op de muziek.

Excision – The Paradox

Voor iedereen die dubstep luistert is het een droom om deze stage in actie mee te maken. Met de 3-dimensionale visuals, lasers en het zieke geluidssysteem is het niet gek dat je als bezoeker niet heelhuids thuiskomt van een Paradox show. Inmiddels maakt Excision gebruik van de derde versie van de stage. De voorkant van de stage bestaat uit LED schermen die plat zijn, maar door de visuele effecten lijken deze allerlei vormen aan te nemen waardoor het soms zelfs lijkt alsof het hele gevaarte beweegt.

The Chainsmokers – Red Rocks (Mount Turnip)

Ook The Chainsmokers weten wel hoe een vet podium eruitziet. Ze lieten deze stage voor het eerst zien bij Coachella, maar voor hun optreden bij het Red Rocks amfitheater kwamen ze met een nog grotere versie aanzetten. De stage heet ‘Mount Turnip’ en doet zijn naam eer aan aangezien de stage erg groot is. Ook deze stage zit helemaal onder de LED schermen en de visuele effecten die daarbij meegeleverd worden zijn om van te genieten.

Deadmau5 – The Cube 2.0

Als er een podium is dat zeker niet mag ontbreken op deze lijst dan is het wel The Cube 2.0 van deadmau5. Hij gebruikt dit design al langer, maar met de komst van zijn laatste album is ook de stage opnieuw onder handen genomen en vele malen groter geworden. Delen van het podium kunnen zelfs bewegen op maat van de muziek en ook de visuals voor deze show zijn geweldig in elkaar gezet. In totaal kostte de stage zo’n 2 miljoen dollar om te ontwikkelen, maar dat is voor deadmau5 geen probleem.

Jack Ü – Macintosh

Ook dit podium werd gebruikt voor een optreden op Coachella en een paar andere shows. Zoals de naam al zegt is het ontwerp een computer uit de jaren 90. Op het beeldscherm worden verschillende beelden weergegeven in een stijl die direct uit de jaren 90 lijkt te komen.

Pretty Lights – An Episodic Festival

De setup van Pretty Lights moet niet per se iets voorstellen, maar bestaat uit een hop losse componenten zoals LED schermen, lasers, moving heads en wat niet. Overal waar je kijkt hangt wel iets dat licht geeft en het meest opzienbarende zijn nog wel de lasers die aan beide kanten van de stage zijn bevestigd en in horizontale lijnen schijnen. Hierdoor ontstaat er een soort muur van lasers voor het podium en dat geeft een erg vet effect.

ZHU – Neon City

De stage van ZHU is een stuk simpeler dan de andere stages van deze lijst, maar wel een van de meest iconische. Het ontwerp is simpel: het logo van ZHU waarin alle instrumenten staan en van waaruit ZHU alles controleert. Achter ZHU zijn een hoop lampen opgesteld waardoor een magische sfeer kan worden neergezet in elke zaal.

Flosstradamus – HDYFEST

Dit trap duo heeft onlangs aangegeven uit elkaar te gaan, maar ze hebben wel een van de meest aparte en zieke stagedesigns ooit aan de wereld gegeven. Hun podium is een heel bouwwerk waarover de artiesten kunnen lopen en er is zelfs een ladder waarmee de heren omhoog en omlaag kunnen. Het podium bestaat uit twee verdiepingen en de dj booth staat niet in het midden, maar juist aan de rechterkant van de stage.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws