Uitslag dance-enquete D66 bekend

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Veel respons op D66-Dance enqueteBoris van der Ham (D66) zet zich in voor de Nederlandse dance

Eind juni 2004 kwam D66 met het Manifest Dance'66. Daarin pleitte de partij voor een positieve benadering van de Dance-cultuur. D66-Kamerlid Boris van der Ham: "Dance is de meest populaire jongerencultuur van het moment. Maar terwijl Dance-goeroe DJ Tiesto de Olympische Spelen opent in Athene, wordt er in Nederland nog steeds met een vies gezicht over Dance gesproken. Dat is fout. Het wordt tijd dat de politiek Dance serieus gaat nemen. Er gebeurt zoveel moois."

In Dance'66 staan een aantal voorstellen om de gemeenten en de nationale overheden beter te laten samenwerken met Dance-organisatoren om de evenementen nog leuker te maken. Van der Ham: "Door dommigheid sluiten openbaar vervoer nog steeds slecht aan op evenementen, er is ook vaak sprake van tegenstrijdige regelgeving. Daar moet wat aan worden gedaan."

Van der Ham stelt ook dat op het gebied van gezondheid er een paar dingen moeten worden afgesproken: "Gratis water kan helpen om ongelukken op feesten te voorkomen. Het is zo simpel. Laten we dat nou gewoon eens regelen."

Van der Ham is deze zomer in Londen geweest om zich te laten informeren over 'Safer Clubbing' een initiatief van de de overheid en de Dance-organisatoren. Van der Ham: "Een prachtig voorbeeld, dat we meteen moeten invoeren in Nederland."

UITSLAG ENQUETE

Hieronder de uitslag van de Dance-enquete gehouden onder meer dan 1400 dance-liefhebbers op websites en tijdens evenementen. Opvallend is hoevaak Dance-evenementen worden bezocht (43% elke maand); opvallend ook de populairiteit van openlucht festivals (24%); ook wordt duidelijk dat het dance-publiek zich over het algemeen zeer veilig voelt (60%); Dance-publiek is zeer internationaal gericht (40% bezoekt buitenlandse festivals); Het D66-plan om gratis water te vertrekken heeft de steun van 80% van de Dance-liefhebbers; Ook opvallend is dat 73% van het publiek vindt dat niet de organisator van een feest, maar de bezoeker van het feest verantwoordelijk is voor het bezit van (illegale) drugs op een feest; Ook vindt 82% van de ondervraagden het verstandig om het testen van XTC bij feesten weer in te voeren om gezondheidsrisico's te verminderen, iets wat D66 diverse keren heeft bepleit;

Uit de reacties op de enquetes blijkt ook dat veel Dance-liefhebbers de prijs van de Dance-evenementen veel te hoog vinden. Ook denken veel deelnemers dat enerzijds de feesten steeds grootser en massaler worden, en tegelijkertijd er steeds meer kleine, alternatieve feesten zullen komen.


Hoe vaak bezoek je dance-evenementen?
Meer dan eens per week: 2,5%
Elke week: 10,0%
Elke 2 weken: 15,8%
Eens per maand: 42,8%
Elk half jaar: 21,5%
Eens per jaar: 4,7%
Nooit: 2,7%

Waar hou je het meeste van? Van dance in een bestaande disco, in een stadion/pakhuis of in de openlucht?
Disco: 7,2%
Stadion: 19,8%
Open lucht: 23,7%
Maakt me niet uit: 49,3%

Voel je je veilig op een dance-event?
Altijd: 59,8%
Meestal: 35,5%
Soms Niet: 3,7%
Nooit: 1,0%

Ga je wel eens naar het buitenland voor dance-evenementen?
Ja: 39,7%
Nee: 60,3%

Vind je dat er gratis water aanwezig moet zijn om uitdroging te voorkomen bij een dance-event?
Ja: 80,1%
Nee: 13,5%
Weet niet: 6,5%

Als bij een feest drugs verboden zijn, en een bezoeker toch drugs meeneemt, wie is dan verantwoordelijk?
organisator: 2,6%
Bezoeker: 73,1%
Beiden: 24,2%

Wat denk je van het testen van (XTC) pillen op houseparties?
Slecht: 5,9%
Verstandig: 81,7%
Onzinnig: 12,4%

Heb je wel eens problemen gehad met de aansluiting van openbaar vervoer en een dance event?
Ja: 63,8%
Nee: 36,2%

D66
Boris van der Ham

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws