Misja Helsloot

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Nadat in '98 de eerste editie uit de 'In Trance We Trust'-reeks verscheen, is de carierre van samensteller Misja Helsoot in een stroomversnelling geraakt. Eerst brak hij door in Noorwegen, later volgden meer landen waaronder uiteraard ook Nederland. Vier jaar later is de Rotterdammer op meerdere facetten binnen de dancescene actief. Hij is labelmanager van zijn eigen muziekmaatschappij Gesture Music, websitebouwer van muziekrelatieve ondernemingen, dj en ook producer. Zijn geplande release wordt nu al grijs gedraaid door Paul van Dyk en dj gigs op Extrema, Dance Valley en Lovefields zijn eerder regel dan uitzondering. Reden temeer om dit ambitieuze muziekdier eens te uit te lichten op Love2Party.

Misja Helsloot afgelopen zaterdag tijdens Extrema

Tekst: Marcel

Onlangs verscheen het zevende deel van de serie In Trance We Trust. In navolging van deel 1 gemixt door Misja Helsloot. Met een enerverende mix tracht de Rotterdammer zijn visie op het trance-geluid te geven. Met tracks en remixen van onder andere Roland K, Tiesto, Humate en Airwave koppelt hij het diepere, naar progressive neigende werk met melodieuzere platen. Maar wie denkt dat dit hetgeen is wat Misja altijd draait, heeft het mis. Zo blijkt uit het gesprek dat wij onlangs met hem hadden.

L2P: Je nieuwe cd is een editie uit de In Trance We Trust-reeks. Vanwaar het vertrouwen in deze muziekstroming?

Misja: "Tja dat is meteen een lastige vraag. Ik heb eigenlijk geen vertrouwen in trance alleen, maar in dance over het algemeen. Mensen die me wat langer kennen als dj weten dat ik wel breder ben dan trance alleen. Een voorbeeld hiervan is de CD Forbidden Paradise 11 waarop ik eigenlijk heb neergezet wat ik zelf echt draai. Begrijp me niet verkeerd hier, ik sta volledig achter de CD In Trance We Trust, alleen het is een deel van de muziek die ik tijdens mijn sets gebruik."

L2P: Er verschijnen de laatste maanden zoveel mixcompilaties in het trance-genre. Waarin onderscheidt de jouwe zich van de rest?

Misja: "In dit geval denk ik het concept van de cd. De serie geeft verschillende dj's de kans om hun kijk op 1 muzieksoort te geven. En op die manier laten zien dat je ook verschillende soorten trance hebt."

L2P: Je bent als dj doorgebroken in Scandinavie. Hoe is dat gekomen? Kun je daar een verklaring voor geven?

Misja: "Daar is echt 1 hele simpele verklaring voor. In 1998 mixte ik de CD In Trance We Trust 001. Zoals bekend kwam die cd uit op Black Hole, het label van Tiesto. Hij was op dat moment al de held in Noorwegen. Toen mijn cd daar uitkwam, werd die massaal gekocht puur omdat het op Black Hole uitkwam en dus, voor de mensen daar, vanzelfsprekend goed was. Tja, en als een cd goed verkoopt, stijgt vanzelf de vraag naar de dj achter de cd. Op dat moment kwamen de boeking dus eigenlijk vanzelf."


L2P: Waar liggen de roots van Misja Helsoot?

Misja: "Heel mijn jeugd heb ik eigenlijk doorgebracht in Ridderkerk, op de rand van de grens met Rotterdam. Een vriend van me was dj en werkte destijds samen met Harry Lemon (Lemon8) in een locale discotheek. Zelf was ik toen nog niet geinteresseerd in het
dj-vak maar later toen ik toch een keer probeerde ben ik snel draaitafels gaan kopen. Dit was 1993, hetzelfde jaar dat ik dienst in moest vanwege de toen nog bestaande dienstplicht. In dienst kwam ik in aanraking met computers en vond zelf dus ook snel de link tussen dance en de pc. In het begin vooral kloten met simpele muziekprogramma's (Fast Tracker), maar later wilde ik toch meer en ging ik aan de slag met professionele software als Cubase. Maar nog steeds was de drang er niet echt om volledig de muziek in te gaan. Na mijn diensttijd ben ik nog gaan studeren, Informatica aan de HTS in Rotterdam. Tijdens mijn studie kwam het Internetvirus mede op mijn weg, maar ook de muziek werd een belangrijkere factor. Als afstudeeropdracht maakte ik een website (in 1998) waar platenmaatschappijen, winkels en discotheken hun info op kwijt konden via een beheertool. In die tijd was zo'n site er dom weg niet en op die manier kon ik beide hobby's volledig combineren. De site is "geflopt" door toedoen van een bedrijf wat de naam claimde te hebben. Tja, en geld voor een rechtzaak had ik niet dus weg site. Later heb ik alle kennis van die website in Xpander gestopt. Deze site heb ik in het geheel gebouwd.

Na mijn opleiding ben ik in Amsterdam gaan werken voor een multimediabedrijf, maar na zes maanden begonnen de dj-boekingen harder te gaan en wilde ik minder gaan werken. Later moest ik toch beslissen dat een baan in Amsterdam erg onhandig is voor een Rotterdammer die toch ook wel veel met muziek bezig wilt zijn. Op die manier kwam ik terecht bij Basic Beat waar ik later verschillende cd's heb uitgebracht.

Na drie maanden gewerkt te hebben, ben ik volledig zelfstandig geworden, gezien het draaien en produceren. MAAR ik blijf wel ook websites en dergelijke bouwen. Ten eerste om dat ik het leuk vind om twee hobby's te combineren. (Ik bouw dus voornamelijk sites voor dj's en maatschappijen.) En ten tweede ben ik mezelf ervan bewust dat ik me in een branche bevind die heel erg trendgevoelig is. De muziek of de interesse in mij als dj kan zo maar over zijn en daarom wil ik wel mijn techniek wat betreft het programmeren bijhouden.

L2P: "Wat zijn de hoogtepunten in je carriere tot nu toe?"

Misja: "De laatste tijd komen daar elke dag bijna nieuwe bij. Deze zomer wordt voor mij 1 groot hoogtepunt. Naast mijn Extrema-optreden afgelopen zaterdag, sta ik op Dance Valley, LoveFields geprogrammeerd. Ook kreeg ik vorige week te horen dat mijn eerste CD (ITWT 001) de 20.000 stuk bereikt had. De eerste plaat die op onze eigen maatschappij gaat uitkomen is een eigen productie van mij. Paul van Dyk draait hem al regelmatig onder andere in zijn set op de Love Parade welke live is uitgezonden op Radio 1 van de BBC, en de aanvragen stromen binnen voor die plaat. Dat zijn dingen die ik een jaar of 4 geleden nog niet eens durfde te dromen."


L2P: Wat is je al time favoriete track? En album.

Misja: "Track: Paul van Dyk - For an Angel
Album: Queen - News of the World."

L2P: "Je bent inmiddels getrouwd. Hoe combineer je het bestaan als dj waarin de vrouwen je voeten kussen, met die van een monogaam, getrouwd man?"

Misja: "Zonder problemen. Je bent er tenslotte altijd zelf bij."

L2P: Nederlanders als Tiesto, Ferry Corsten en Armin van Buuren zijn belangrijke exportproducten voor de Nederlandse dancescene geworden. (Hoe) Kijk jij tegen deze jongens op?

Misja: "Ik kijk wel tegen ze op ja, maar dat is ook niet zo gek denk ik. En ik kijk ook niet allen vanuit het muzikale oogpunt tegen hen op, maar ook hoe ze hun zaakjes geregeld hebben. Alles klopt, de timing, het gevoel... alles."

L2P: Voel je als Nederlander in het buitenland een bepaalde druk dat men verwacht dat je net zo zal presteren als zij?

Misja: "Op de een of andere manier wel ja. Zeker omdat achter mijn naam vaak Black Hole staat en dus de link naar Tiesto snel gelegd is. Maar druk is lekker en ook goed voor me, het houdt me scherp."

L2P: Welke buitenlandse dj/producer heb jij persoonlijk hoog zitten? (En waarom)

Misja: "Paul van Dyk. Vanwege meerdere redenen eigenlijk. Persoonlijk ken ik hem niet, maar het is gewoon een goeie vent. De eerste 'kennismaking' was in 1994 in de Meervaart van Amsterdam. Hij draaide daar met Carl Cox en Sven Vath. De melodieen in de muziek spraken me aan. Later kwam ik hem steeds vaker tegen op feesten en hij begon me zelf te herkennen. Vorig jaar oktober was hij in de Eau in Den Haag en ik had mijn track die na deze zomer uitkomt (Misja Helsloot - First Second) aan hem gegeven op CDR. Gelijk de week daarna draaide hij hem in zijn radioshow en op verschillende feesten.
Maar muzikaal vind ik hem ook goed. Hij weet altijd de juiste mix tussen hard en melodieus te vinden, en dat is heel belangrijk."

L2P: Wat kun je vertellen over je vorig jaar gestarte platenmaatschappij Gesture Music?

Misja: "In augustus 2001 ben ik samen met Maarten van Oosten (Ex Basic beat shopmanager) en Roland Kramer (Remark, SanProject) met Gesture Music gestart. In eerste instantie om producties van onszelf uit te brengen. Maar op de een of andere manier wisten veel mensen ons te vinden en komen er geregeld goede producties binnen via de post of Internet. Gesture Music is de naam van de maatschappij en daaronder komen twee labels te hangen.


Remark
De outlet van Roland. Hier op zal voornamelijk progressive en een knipoog naar Trance uit komen.

First Second
Mijn eigen label, Op dit label gebeurt eigenlijk het omgekeerde als op Remark, Trance met een knipoog naar progressive.

Naast Roland Kramer, Maarten van Oosten en mij hebben we inmiddels ook al andere artiestprojecten.

1) P.A. Groove. Deze jonge, Rotterdamse producer maakt zeer goede producties. Ook van hem komt na de zomer een EP uit.
2) Silver Piece of beter bekend als Arno Asmus (aka Revolt)
3) Ozone. Een jonge Zweeds die kwalitatieve trance maakt.

L2P: Wat doet Misja Helsloot over 10 jaar?

Misja: "Ik hoop dat ik dan nog steeds kan draaien, en dat Gesture een respectabele maatschappij is geworden."

L2P: Favoriete:
Gerecht: Nasi (zelf gemaakt)
Club: RoXy (helaas)
Sport: Handbal
Vrouw: Heleen
Drank: Vodka redbull
Avondje uit: De kroeg in met vrienden
Bezigheden naast muziek: programmeren en dom ouwe hoeren
Huisdier: 2 katten Sanne en Stimpy
Goede eigenschappen: Ik rust niet voor het perfect is
Slechte eigenschappen: Ik kan behoorlijk opvliegend zijn

L2P: Tot slot. Wil je nog wat kwijt middels dit interview?

Misja: "Ik wil alle mensen bedanken die altijd in mij / ons (Gesture) hebben geloofd en dus gesteund hebben: Heleen, Esther (Anna Agency), Tijs Verwest, Arny Bink, Ronald Molendijk, Stephan Oorbeek."



In Trance We Trust 007 is uit via Black Hole Recordings

Misja Helsloot
Gesture Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws