Ronald Molendijk

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews


Dutch Champ: Ronald Molendijk


Plant op het dak van elke club een imposante laserstraal, geef Harmen Siezen, Pia Dijkstra en Henny Stoel een spoedcursus dansmuziek, organiseer een dansfeest in het kader van Rotterdam culturele hoofdstad 2001 en je hebt aan Ronald Molendijk een zielsgelukkig mens! "Als je bejaard bent en nog nooit een lasershow hebt gezien, is het echt een te gek jaar hier in Rotterdam!", laat de succesvolle dj, producer en organisator sarcastisch weten. De Rotterdammer in hart en nieren is nu eenmaal een ondernemend iemand en ziet 'zijn stad' graag initiatiefrijk. Hij gaf Nighttown aanzien, bracht zijn Basic Beat imperium waar het hedendaags staat, is zeer succesvol met zijn Calypso Tunes avond en bestormt de hitlijsten met Soulvation. Een improviserende live-act die indruk maakt op de Nederlandse danspodia en bovendien een geweldig album in aantocht heeft! Ronald Molendijk laat zijn hart spreken...

Over Soulvation



Pure & Live!


Wanneer is 'The Soulvation Story' begonnen?
"Eigenlijk al toen ik samen met Jeroen plaatjes onder de naam Flat Earth Society aan het maken was. We hadden al snel de behoefte om de muziek 'echter' te maken, dwz meer echte instrumentalisten uitnodigen en kijken of we daar een 'vibe' mee konden creeren. Tegelijkertijd stond ik steeds vaker met artiesten zoals Hans en Candy Dulfer op het podium en die 'kick' wilde we ook vertalen naar onze muziekstukken."

Vanwaar de overstap van het clubgerichte 'Flat Earth Society' naar het naar popmuziek neigende Soulvation?
"Wanneer je naar het album luistert zul je tot de conclusie komen dat onze roots op de plaat vertegenwoordigd zijn. Je komt dus ook jazz, soul, en club tegen. Het is een verbreding, een omarming van waar we vandaan komen."

Hoe krijg je zo'n band bij elkaar?
"Hard zoeken, veel tijd in het uitleggen steken, maar bovenal de juiste mensen tegenkomen. Artiesten die een groot genoeg muzikaal hart hebben om zo'n muzikaal avontuur aan te gaan."

Kende iedereen elkaar al?
"Nee, maar al doende leert men elkaar heel snel kennen."

Wat is het grote verschil met het DJ'en?
"Met meer mensen op een podium staan, maar ook in de studio zitten, betekent meer interactie, meer strijd en gelukkig steeds vaker een beter resultaat."

Wat is leuker?
"Tja, wat is leuker, een blonde of een donkere vrouw? Ehm, is eigenlijk geen keus. Het is namelijk beiden waanzinnig leuk."

Hebben jullie een bepaalde band, artiest of muziekstijl als voorbeeld?
"Nee, maar we verloochenen onze afkomst niet, dat overlapt elkaar soms en soms niet. Om toch wat voorbeelden te noemen: Zapp, James Brown, Marvin Gaye, Micheal McDonald, Masters at Work enzovoorts"

Hoe verliep de samenwerking met de familie Dulfer?
"Helemaal te gek! We prijzen ons echt heel erg gelukkig dat ze beiden zo open-minded zijn om met ons te werken en op ons te vertrouwen. De power die ze op en naast het podium geven is echt heel speciaal!"

Waar gaat dit avontuur eindigen?
"Geen idee, maar tot op de dag van vandaag hebben we al meer bereikt dan we ooit hadden durven dromen."

Gaat Soulvation internationaal?
"Er is van vele kanten belangstelling, inderdaad ook buiten het land. Maar zoals goede Nederlanders dan roepen: we moeten het allemaal nog zien."

Hoe hebben jullie het hoofdpodium van Dance Valley ervaren?
"Voor mij als dj was het al de derde keer dat ik daar stond, dus dat was niets nieuws. Als band echter is het een nieuwe ervaring geweest, maar toen we klaar waren kon je aan ieder zijn gezicht zien dat het een te gekke ervaring was!"

Is Soulvation wel een juiste act voor een evenement als Dance Valley?
"Juist! Dance Valley is een festival dat gokken neemt met z'n programmering en staat ook bij mij bekend als een 'breed georienteerd' festival. Zij laten bijna elk genre uit de danscultuur aan het woord."

Over Verse Geesten


Calypso Tunes; Molendijk & friends!


Hoe verklaar je het enorme succes van de Calypso Tunes?
"Niet, gelukkig is niet alles te verklaren en daarom is de magic van zo'n avond ook erg GROOT!"

Hadden jullie dit verwacht?
"Nee!"

Hoe verloopt de samenwerking tussen de drie krachten achter Verse Geesten, heb je het niet te druk als Dj en bandlid?
"De samenwerking verloopt net zo goed als onze feestjes, we vergaderen dan ook nooit maar eten iedere week samen. De 3 geesten worden dan steevast aangevuld met de mensen waarmee we het samen doen en zodoende hebben we altijd een bere-gezellige avond, waarbij een van de aanwezigen ook nog eens kookt voor de rest. Tijdens zo'n situatie worden vanzelf ideeen geboren en verloopt de samenwerking ook erg soepel."

Hoe loopt het tot dusver met zoenen in de Amsterdamse club More en vanwaar die stap?
"We hebben er pas 1 gedaan en het is dus nog wat vroeg om te zeggen hoe dat in de toekomst gaat verlopen. De eerste avond verliep volgens plan en werd goed bezocht. We zijn naar Amsterdam gegaan om onze 'feestneus' daar ook eens te laten zien, er zit geen diepere boodschap achter."

Zijn er nog meer ideeen die je met Verse Geesten wilt realiseren?
"Ja, check de site Verse Geesten!"

Over Rotterdam



Ronald Molendijk rocking FFWD 2000!


Wat vind je tot nu toe van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001?
"Als rotterdammer gevraagd, dus als rotterdammer geantwoord:ZIJN WE AL BEGONNEN DAN?"

Is er voldoende georganiseerd, wordt alles uit de kast gehaald?
"Als je bejaard bent en nog nooit een lasershow hebt gezien, is het echt een te gek jaar! Echter wanneer je in het programma aanbod een beetje danscultuur en/of een spraakmakend programma zoekt, ben je in de verkeerde stad."

Kunnen we nog verrassingen van jullie verwachten (Verse Geesten, Calypso, dan wel Soulvation)?
"De definitie van een verrassing is volgens mij dat je niet weet wat er komt toch?"

Wat vind je van Rotterdam over het algemeen?
"MIJN STAD!"

Is er voldoende te doen en zijn er genoeg uitgaansmogelijkheden?
"Ja, alleen moet het duidelijker aangegeven worden. Ik heb wel eens geroepen dat ze iedere uitgaansgelegenheid een laserstraal op het dak moeten geven, dan ziet de stad er nog beter uit en is het voor de bezoekers makkelijker te vinden."

Welke waarde heeft FFWD voor je?
"Dan is het zomer!"

Waarom heb je het zakelijke aspect dat de dancescene je heeft gebracht, vaarwel gezegd?

Nighttown

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat 'iets' op afstand besturen niets voor mij is, ik wil toch meer op de vloer mijn ding doen. Het feit dat ik dj ben heeft daar alles mee te maken, ik ben gewend aan direct resultaat en vind het lange-termijn-plannen een lastig iets. Daarbij is Nighttown een instituut en is het tijd voor een frisse wind!"

Basic Beat
"Terugrijdend van een gig in de Amenisa, Ibiza zag ik de zon opkomen, lachende mensen om me heen met een temperatuur rond de 25 graden. Op dat moment werd ik overvallen van een onbehoorlijk gelukkig gevoel. Ik realiseerde me in een klap dat ik daar zo lang van kon genieten als ik maar wilde, omdat ik niet de volgende dag allerlei vergaderingen in mijn agenda had staan. Dat gevoel vasthouden is erg lastig, maar is me wel heel veel waard. Het draaien, muziek maken, mixen en produceren geeft me zo'n geweldige kick! De tijd die ik daarvoor vrij moest maken, ging altijd ten koste van Basic Beat of andersom. Basic Beat is simpelweg te groot geworden. Mijn compagnon vond dat niet erg, maar ik wel. Na een aantal goede gesprekken zijn we tot de conclusie gekomen dat ik er mee moest stoppen, zodat hij alleen verder kon gaan."

Hecht je aan beide 'ex-ondernemingen' nog waarde?
"Natuurlijk, alleen ben ik nogal erg principieel en kijk ik nooit achterom."

Begin jaren negentig begonnen met 'De Rode Schoentjes' alias Booming Support (het begin van Basic Beat), hedendaags ben je succesvol met 'I Just Can't Stop'. Wat is er in tien jaar tijd aan Ronald Molendijk veranderd?
"Wanneer je naar de achterkant van dat singletje luistert, kom je tot de ontdekking dat er muzikaal gezien niet zo veel veranderd is. Op het gebied van smaak dan... Ik weet nu alleen wel hoe ik die smaak moet omzetten in resultaat, dat wist ik toen helemaal niet. Als dj/producer ben ik daar erg in gegroeid! Ik durf nu langer te praten met mijn 'soul' om zodoende tot een beter resultaat te komen."


Veteranen in the house!


Hoe kijk je hedendaags tegen de dancescene aan vergeleken met het tien jaar terug?
"Met een big smile! Het enige wat me daarin dwars zit is het gebrek aan waardering van de Nederlandse media voor de nationale dancescene. Ik blijf me verbazen over het belachelijke feit dat het overgrote deel van ons land niet weet dat Nederlandse dj's en producers wereldwijd zowel in de charts als op de grootste feesten staan! Als ik dan zo'n nos journaal bekijk over de danceparade in Rotterdam en ik de nieuwslezer zijn of haar bek hoor breken over de soorten muziek en de namen van de dj's, weet ik niet hoe snel ik mijn playstation aan moet zetten."

Some Love van Soulvation ligt begin volgende maand in de winkel
Ronald Molendijk
Soulvation


Coordinatie: Chris

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws