Apple introduceert iPhone 6 en Apple Watch

Jooshua Franssen | 10 september 2014
lifestyle


iPhone eigenaren opgelet; voor wie het nog niet wist, gisteren heeft Apple haar nieuwste iPhone geïntroduceerd: de iPhone 6 en 6 Plus. Waar de iPhone 5S en 5C updates waren van de iPhone 4, moet de iPhone 6 daar verandering in brengen. Daarnaast weten we eindelijk meer over de iWatch, of zoals die nu heet: de Apple Watch.

Social media stonden op ontploffen van anticipatie. #iPhone6 was één van de trending tags voor en op het moment van lancering van Apple's nieuwe smartphone. Gisteren, op 9 september 2014, zou Apple eindelijk alle informatie geven over de nieuwe smartphone. Waren de geruchten correct? Zijn de geleakte afbeeldingen die de laatste tijd circuleren echt van de iPhone 6 en 6 Plus? Nu het wachten voorbij is weten we in elk geval meer.

Leaks

Al voordat Apple zelf officieel de telefoon introduceerde waren er al talloze sites die informatie over de nieuwe smartphone lekte. Specificaties, foto's, design en zelfs een print van een vermoedelijke handleiding vonden hun weg naar het wijde web. Veel van de leaks moet je uiteraard met een korrel zout nemen, vooral als de lancering nog zover weg staat. Maar de laatste maanden en weken begonnen de geruchten en de leaks toch aardig in de buurt te komen. De geruchten en leaks over de specificaties en design verschilden van dag tot dag en van site tot site. Een ding was wel zeker: de nieuwe iPhone 6 krijgt een groter scherm en gaat er anders uit zien.

Design

Het design van de iPhone werd altijd aangeprezen als strak, stijlvol en modern. Harde lijnen, ronde hoeken; mooi om te zien. Als je hoopt dat het nieuwe model er ook weer zo uit ziet, hebben we slecht nieuws voor je. Niet alleen is de iPhone 6 groter, laat staan de iPhone 6 Plus (daar komen we later op terug), ook de vormgeving is anders. De harde lijnen en ronde hoeken moeten plaats maken voor een iPad-like design. Of je er van houdt, dat ligt geheel aan jou. Vind je de looks van de iPad mooi, dan zit je in elk geval gebakken. De iPhone 6 en 6 Plus krijgen in elk geval een groter scherm, respectievelijk 4.7 en 5.5-inch, maar vreemd genoeg niet met dezelfde resoluties, laat staan (beide) full-hd. Het scherm van de iPhone 6 krijgt een resolutie van 1334 x 750 en het scherm van de iPhone 6 Plus wel een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Nieuw, maar ook weer niet

Om de nieuwe smartphone snel en snappy te houden heeft Apple gekozen de oude A7 processor te vervangen voor de nieuwe A8-processor, en de M7 coprocessor voor de M8. We hadden verwacht dat Apple een quadcore in hun nieuwe vlaggenship zou steken, maar dat is niet zo. De A8 is een dualcore, maar de snelheid is (vooralsnog) onbekend. Goed, de 'oude' iPhone 5 was snel genoeg met één core, maar we zijn benieuwd of twee cores snel genoeg zal zijn en blijven. De LTE-antenne is vernieuwd zodat je snelheden van 150Mbps kunt behalen over een 4G verbinding. Uiteraard ondersteuning voor draadloos internet, Wi-Fi 802.11ac (what else is new), maar nieuw voor een iPhone is NFC (near field communication). NFC zal in je iPhone 6 niet voor dezelfde doeleinden gebruikt worden als voor je Android-smartphone, maar eerder voor contactloos betalen. Apple is druk bezig om de techniek ook naar andere landen naast de VS uit te rollen, maar wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend.

Het lijkt erop dat Apple in elk geval niet mee gaat met de megapixel race van de concurrenten, je moet het doen met 8 megapixels, maar onder de motorkap is er wel wat verbeterd aan de camera, aldus Apple. De nieuwe lichtsensor (uiteraard iSight genaamd) zou moeten zorgen voor snellere autofocus en scherpere foto's. De iPhone 6 Plus krijgt daarnaast nog een optische beeldstabilisatie mee, in plaats van digitale beeldstabilisatie in de iPhone 6.

De accu in de oudere iPhones was niet om over naar huis te schrijven. Je had geluk als je een dag met je iPhone door kon komen. Daarom heeft Apple de accu in de iPhone 6-modellen verbeterd en zou je nu 14 uur lang onafgebroken video's af kunnen spelen of bellen met de iPhone 6 Plus. De kleinere versie moet het doen met maximaal 11 uur batterijduur bij zwaar gebruik. Laten we hopen dat deze cijfers ook in de praktijk zo zijn.

Groot, groter, grootst

Vind je het formaat van de iPhone 5 prettig of heb je kleine handen? Dan moet je toch even kijken of de nieuwe iPhone 6, of 6 Plus, wat voor jou is. Wie als argument had geen grotere telefoon te willen, zal met de iPhone 6 een bittere pil moeten slikken; de iPhone 6 is een ferm stukje groter dan de iPhone 5. De harde, rechte lijnen van de iPhone 5 zijn verleden tijd. De iPhone 6 krijgt de looks vergelijkbaar met een iPad Air en iPod Touch. Als klapper op de vuurpijl komt er zelfs een 5.5-inch model uit, genaamd de iPhone 6 Plus, zoals gezegd inclusief fullHD-scherm. Met de toegenomen grootte krijgt de iPhone 6 Plus ook een aantal nieuwe features mee. Apps worden geschaald naar het nieuwe formaat en krijgen daarmee ook meer ruimte om beeld weer te geven, zoals foto's in de messaging-app. Ook wordt er een landscape modus toegevoegd zoals we die al kennen van de iPad.

Apple Watch

Smartwatches en wearables zijn helemaal hip tegenwoordig en ook Apple doet mee. Verwacht werd dat de wearable van Apple iWatch zou heten, maar dit is hernoemd naar Apple Watch. Het slimme horloge heeft een vierkant scherm, dat aan de zijkanten is afgerond en krijgt een heel scala aan modieuze bandjes mee. De Apple Watch werkt ook nog als fitness-wearable, krijgt een heel nieuwe interface mee en geeft uiteraard ook de tijd aan. De Apple Watch verschijnt in twee formaten en moet worden aangesloten op een iPhone.

Deze interface wordt bestuurd door wat Apple de 'Kroon' noemt, waarmee je door eraan te draaien door lijstjes heen scrollt of kan zoomen op kaarten. Met een druk op de cirkelvormige knop keer je terug naar het thuisscherm. Het aanraakscherm van de Apple Watch is wel gemaakt van saffierglas en moet het verschil herkennen tussen een lichte aanraking en het daadwerkelijk indrukken van een knopje. Het harder indrukken van het scherm dient als een soort rechtsklikken met de muis om meer opties te krijgen voor apps en andere toepassingen. Verder kan de Apple Watch draadloos worden opgeladen via een magneetlader.

Siri

Ons veelgeliefde Siri is aan te sturen met de Apple Watch, zodat je onder andere berichten kunt dicteren om te verzenden en alle andere functies van Siri aansturen. De interface van de Apple Watch kan bekende vragen in berichten herkennen en geeft je vervolgens een aantal opties waarmee je snel kunt antwoorden. Aan de onderzijde van het slimme horloge bevinden zich verschillende ledjes om vitale lichaamsfuncties te meten. Voor de mensen onder ons met het richtingsgevoel van een kiwi, via trillingen kan de weg worden gewezen door de Maps-app. Afhankelijk van de richting waar je in moet lopen of rijden zal het horloge een andere trilling afgeven.

Drie modellen

De Apple Watch verschijnt in drie verschillende modellen, de Apple Watch, de Apple Watch Sport en de Apple Watch Edition en alle modellen werken met alle iPhone 5 en 6-modellen. De prijs voor Apple's slimme horloge wordt 349 dollar voor het goedkoopste model. Je moet alleen even wachten wil je er eentje om je pols binden: in 2015 komt de Apple Watch pas op de markt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws