YouTube to mp3 converter populairder dan SoundCloud

Thomas Keulemans | 17 oktober 2016
lifestyle

Door de jaren heen is er nogal wat veranderd in de manier waarop jij als consument aan je muziek komt. Waar je 'vroeger' echt naar de platenzaak toe ging om de nieuwste cd-single van je favoriete top 40 hit te kopen, diende zich eind vorige eeuw de eerste 'gratis' download sites aan, zoals Napster, Kazaa en Limewire. Hiermee konden gebruikers als het ware in elkaars computer naar mp3 muziekbestanden zoeken. 

SoundCloud vs... YouTube?!

Nadat deze sites zwaar onder vuur kwamen te liggen vanwege schending van de auteursrechten van dj's en producers, kwamen er weer andere populaire alternatieven voor in de plaats die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Muziekstreamingdiensten rukten op en SoundCloud was jarenlang de meest bezochte muziekwebsite, waar niet alleen muziekfans maar ook dj's zélf graag gebruik van maakten. Maar sinds enige tijd wint een andere vorm van muziek downloaden razendsnel terrein: de YouTube to mp3 converter.

Muziek downloaden - the oldskool way

Onderzoekers van Similarweb presenteerden resultaten waar uit blijkt dat YouTube-mp3.org inmiddels meer website-bezoeken telt dan SoundCloud. Daarmee heeft deze dienst, die een enigszins retro en oldskool manier van muziek downloaden inhoudt, nu zelfs de eerste plaats ingenomen in de lijst van best bezochte 'music and audio websites', aldus Similarweb. De top 10 ziet er als volgt uit:

1. Youtube-mp3.org
2. SoundCloud
3. thepiratebay.org
4. spotify.com
5. pandora.com
6. convert2mp3.net
7. azlyrics.com
8. mp3.zing.vn
9. genius.com
10. ultimate-guitar.com

Opvallend - of misschien niet - is dat er maar liefst twee YouTube to mp3 converters in die top 10 staan, evenals een mp3-site voor het downloaden én het beruchte Pirate Bay. Ook al dienden er al talloze rechtszaken tegen de website van Pirate Bay, de torrent site is vandaag de dag nog steeds springlevend en is zelfs de 3e meest bezochte muziek en audio-website van de wereld. Ook opvallend aan de populariteit van de converter, is dat muziekfans dus niet zozeer om kwaliteit van de tracks lijken te geven. Een mp3 bestand dat via YouTube to mp3 geconverteerd wordt is toch echt van aanzienlijk slechtere kwaliteit dan een gekochte track via iTunes bijvoorbeeld. Het lijkt er niet toe te doen: als het maar gratis is...

LEES OOK: Potentiële overname van SoundCloud door Spotify

Verschillen per regio

Per regio in de wereld zijn de verschillen overigens best groot te noemen. SoundCloud mag zich in Amerika en het Verenigd Koninkrijk nog steeds de meest populaire site noemen, gevolgd door Pandora en Spotify. De 'gratis' sites zijn wel in alle regio's erg in trek en steeds meer mensen weten hun weg er naartoe dus te vinden. Het zou zomaar kunnen dat deze websites in de komende jaren nog meer op de voorgrond treden en wereldwijd als meeste gebruikt zullen gaan worden.

Cassettebandje

Het is duidelijk dat er een strijd gaande is tussen legitieme streaming websites en 'illegaal' downloaden van sites, want beide categorieën laten een wereldwijde stijging zien. Youtube-mp3.org wordt momenteel wel geconfronteerd met enkele rechtszaken van grote platenmaatschappijen als Universal Music Group, Warner Music Group en Sony Music Entertainment. Zij claimen, net als in het geval met Pirate Bay, dat de site inbreuk maakt op de auteursrechten. Youtube-mp3.org stelt dat het slechts voorziet in een conversie service, zoals dat vroeger ook ging wanneer je met behulp van een cassettebandje liedjes van de radio opnam. Deze zeer interessante discussie wordt ongetwijfeld vervolgd...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws