ZHU dropt langverwacht debuutalbum

Ivo Mollemans | 2 augustus 2016
music

De mysterieuze ZHU heeft de afgelopen jaren veel succes geboekt met zijn muziek. Het nummer Faded dat uitgekomen is op Spinnin’ Records was internationaal zijn grote doorbraak. De EP getiteld Genesis Series is pas geleden nog uitgekomen en op 29 Juli heeft hij alweer zijn debuutalbum, dat de naam GENERATIONWHY draagt, uitgebracht. De artiest heeft dus zeker niet stilgezeten en GENERATIONWHY is zeker een blijver.

ZHU - GENERATIONWHY

Het album begint met een mysterieuze intro waarin een stad te horen is. Later komt er een man aan het woord die de volgende dialoog vertelt:

'Everyone in the world has gone to bed one night or another with fear or pain or loss or disappointment. Yet each of us has awakened arisen. It’s amazing, wherever that abides in the human being, there is the nobleness of the human spirit.'

De dialoog laat zien dat vrijheid een centraal onderwerp is in dit album. Deze dialoog word bijgestaan door een saxofoon voor dat extra mysterieuze effect, en die saxofoon ga je nog vaak horen in dit album.

Neon City

Het eerste nummer, Cold Blooded, begint net zo mysterieus als de intro eindigt, maar slaat al gauw om in een hele chille track waarin vocalen, pads en saxofoon de hoofdrollen spelen. Iconisch aan dit nummer zijn de vocalen waarop hevige distortion is toegepast. Het nummer heeft iets weg van future bass.

Melodieën, melodieën, melodieën

De meeste nummers beginnen met een intro door middel van een melodie. Bij Secret Weapon word dit gedaan met een synth waar later vrouwelijke vocalen aan worden toegevoegd. Het nummer is hierdoor erg pakkend. Secret Weapon heeft veel weg van een house nummer door de 4-on-the-floor beat en de iconische house stabs. Het nummer sluit af met een gitaar solo waar een rustige beat overheen is gelegd. Hierdoor word het nummer beter in de context geplaats van de rest van het album.

Zoals Secret Weapon eindigt met een elektrische gitaar, begint One Minute To Midnight met een akoestische gitaar. Ook dit nummer word versterkt door vocalen. De bassen in alle nummers zorgen ervoor dat de tracks een lekker groove krijgen.

Vocalen worden geleverd door Nikola Bedingfield, Broods, en James Young. De prestaties die zij leveren zorgen ervoor dat de donkere, mysterieuze tint die het album levert alsmaar wordt doorgezet en geen moment stopt. De teksten die zij zingen stellen vragen over de maatschappij en zijn normen en waarden, over vrijheid en over liefde.

Samples

Wat opvalt aan het album is dat er vaak aan het begin of het einde van een nummer samples of dialogen te horen zijn. Zo eindigt het eerste nummer met voetstappen en een man die zegt:

‘She is one of the most beautifull girls I have ever seen.’

Het nummer Palm Of My Hand begint met de voorbijrazende sirenes van politie en Reaching eindigt met de geluiden van zeewater bij het strand en fluitende vogels. Deze samples zorgen ervoor dat het album de mysterieuze tint die bij de intro en door de titel gezet wordt de hele tijd aanwezig blijft.

LEES OOK: De meest legendarische dance vocalen

EDM

Wat dit album goed laat horen is dat EDM ook zeer muzikaal, origineel en gevoelig kan zijn. Vaak word gedacht dat EDM gelijk staat aan veel en harde drops, waarop duizenden mensen tegelijk staan te springen. Dat het ook anders kan is iets wat ZHU met GENERATIONWHY duidelijk laat horen.

Conclusie

Eigenlijk wil je bij het luisteren van dit album gewoon midden in de nacht eropuit gaan met je auto terwijl GENERATIONWHY door je speakers klinkt. Het album loopt geen een keer vast en blijft verrassen en veranderen. De donkere tint is gelijktijdig erg lekker en weet heel goed de stemming te bereiken die de artiest wil aanhalen. Alle elementen zijn perfect op elkaar afgestemd waardoor het hele album klinkt als één gehaal, en je soms niet in de gaten hebt dat er al een nieuw nummer is gestart of je juist nog steeds naar het zelfde nummer aan het luisteren bent. Het album is op de juiste tijd gekomen en wij gaan er de hele zomer lang van genieten!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws