Soma 2006

Partyscene Redactie | 18 december 2006
music

Op het randje

Intro: Soma Records leek aanvankelijk op een dood technospoor te zitten. Toch heeft het Schotse label van o.a. Stuart McMillan en Orde Meikle (Slam) altijd oog voor talent. De afgelopen jaren heeft dat een aantal groeibriljantjes opgeleverd. Het label heeft de traditionele house- en technosound links laten liggen en brengt nu met een knipoog naar Berlijn de ene na de andere kwaliteitsrelease uit. Volgens de labelmanagers het beste van het afgelopen jaar, is verzameld op ‘Soma 2006’. Wij ontvingen een promo met alleen losse tracks. De koper van deze cd krijgt er een bonusmix bij.

Genre: House, minimal en techno.

Staat het allerbeste wat in 2006 is uitgebracht door Soma wel op deze compilatie?Bijzonderheden: 2006 was het jaar van Alex Smoke. In maart kwam zijn tweede album Paradolia uit op Soma. Velen vroegen zich af of hij zijn uitstekende debuutalbum Incommunicado kon overtreffen, maar daarin slaagde hij met verve. Drie tracks van dat album sieren deze verzamelaar. Niet de originele producties, maar sterke remixen van Lusine, Matt John en Slam. New Yorker ‘My Robot Friend’ debuteerde dit jaar op Soma met het album ‘Dial 0’. In navolging van stadgenoten Fisherspooner combineert hij pop, electro en new wave. 'Swallow' en 'Dial 0' van het album zijn speciaal voor deze gelegenheid geremixt. Derrick Carter heeft de track ‘Swallow’ omgetoverd tot een pompende housetrack en Modeselektor maakt van het rock nummer ‘Dial 0’ een sterk technonummer. Het is voor Soma het jaar van de debutanten. Want ook ‘Repeat Repeat’ bracht dit jaar een ijzersterk debuutalbum uit genaamd Squints. Vreemd is dan ook dat Soma ‘Bounce Your Body To The Beat’ uit 2005 in de compilatie heeft opgenomen. Het middelmatige nummer staat in schril contrast met de parels op Squints. Niet alle debutanten overtuigen. Het album wordt afgesloten met ‘Audiomer’ van The Separatists. Veelvuldig filterend wordt getracht oude technotijden te doen herleven. Het resultaat is een zeer oubollige track die in 2006 niet op zijn plaats is. Het is niet alleen vers bloed op dit album, ook de oude garde komt aan de beurt. Silicone Soul krijgt nog een uitlaatklep voor het zwakke en geflopte Save Our Souls. Van dat album is de slappe track ‘The Snake Chamber’ opgenomen in deze compilatie. Ook Funk D’Void en Phil Kieran verliezen alle diepgang met het platte ‘Tick Tick Tick’, waarin ze een kijkje nemen in de Nederlandse housegeschiedenis. Middenin in de tenenkrommende track word je opgeschrikt door een sample uit ‘The Dominator’ van Human Resource.   

Hoogtepunten: Alex Smoke en My Robot Friend, waar de remixen een aanvulling zijn op het bestaande materiaal. Overtuigend zijn de losse tracks niet. Wellicht de bonusmix wel?

Dieptepunten: Silicone Soul, Funk D’Void & Phil Kieran en The Separatists.

Twijfelgeval, Aanrader of bagger: Twijfelgeval.

Beoordeel zelf: Luisteren naar Soma 2006

Luister ook eens naar:

Alex Smoke - Paradolia  

Alex Smoke – Incommunicado  

Repeat Repeat - Squints

Tracks bonusmix:

1 The Black Dog - Mental Ward Sleep Machine 

2 Alex Smoke - Intro 

3 Vector Lovers - Boulevard 

4 Alex Smoke - Meany (Matt John Remix) 

5 Funk D'Void - Can't Get Enough of A Bad Thing (Steve Bug Dub) 

6 Slam - Positive Education (Richie Hawtin's Stripped Mix) 

7 The Separatists - Krockit 

8 The Separatists - Shake U Down 

9 Alex Smoke - Snider 

10 Funk D'Void & Phil Kieran - Black Worn 

11 My Robot Friend - Dial 0 (Modeselektor Remix) 

12 Schatrax - Mispent Years (Silicone Soul Mix) 

13 Slam - Groovelock 

14 Adam Beyer/Jesper Dahlback - Redemption 

15 Repeat Repeat - City of Angles 

16 Funk D'Void & Phil Kieran - White Lice (Lee Van Dowski Remix) 

17 Skintrade - Andomraxxes 

18 Repeat Repeat - Bombardier 

19 Continuous Mix (Digital Only) 

Soma

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws