Moby - Play Limited edition 2CD Box Set (Mute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Richard Melville Hall beter bekend als Moby, heeft een uitermate veelzijdige smaak op muziekgebied. Dat is goed aan zijn producties te merken, die varieren van alternatieve pop-rock tot heftige techno. Het vorig jaar verschenen album Play heeft eigenlijk geen introductie nodig, want de geprezen langspeler heeft inmiddels een speciaal plekje ingenomen in de harten van iedereen die maar enige affiniteit heeft met punk-, rock- of dansmuziek.

Dankzij het grote succes van het album met de simpele maar doeltreffende titel, verschenen er zeven singles waarvan de a-kanten al bekend waren bij de trotse bezitters van het 'speelschijfje'. De b-sides daarentegen stonden alleen bij de vinyljunks in de kast en om nu te zeggen dat de LP hoofdzakelijk voor in de clubs bestemd was, nee. Daarnaast viel de cd-single verkoop ietwat tegen, aldus Moby die enige uitleg geeft waarom hij de extra cd uitbracht. Dankzij de brandmogelijkheden, internet en mp3-mogelijkheden, kwamen die tracks niet bij het grote publiek terecht. Daarom besloot Moby, op aandringen van de platenmaatschappij die er uiteraard ook een slag uit slaat, om die andere tracks ook uit te brengen op cd. Dit werden de b-sides.

Voor de liefhebbers van de ingetogen, sfeervolle melodieuze muziek is de tweede cd nog beter dan de eerste. Het tempo ligt op drie nummers na behoorlijk laag en de link naar lounge, ambient en trip-hop wordt opvallend vaak gelegd. Kippenvel tijdens wonderschone composities als 'Memory Gospel, Whispering Wind en Summer'. Heftige breakbeats vliegen om je oren als je bij de tracks 'Spirit en Flying Over The Deadline' bent beland. Alsof dit alles nog niet genoeg is beukt de heftige technotrack 'Running' er lekker op los, dit overig zonder enige greep op de emotie te verliezen. Met de tweede release van Play bewijst Moby dat hij die 65 pietermannen voor zijn optreden in Ahoy Roterdam, 5 december meer dan waard is! Over pietermannen gesproken; het is toch bijna Sinterklaas? Ik ga meteen mijn schoen zetten.

Luisteren naar Play

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws