Seksueel misbruik: 70% van vrouwelijke festivalgangers draagt zorg

Geert van der Klugt | 27 juli 2019
nieuws

seksueel misbruik

Lekker feesten. Totdat er zo'n viespeuk in je broek grijpt. Zonder kopzorg festival na festival aantikken? Ruim 70% van alle vrouwelijke festivalgangers vreest voor aanranding of dergelijk seksueel misbruik. Zo blijkt uit onderzoek van Durham University.

30% van de ondervraagde vrouwen geeft aan minstens eenmaal seksueel misbruikt te zijn. Een derde hiervan ervoer dit op een festival. Mel Kelly, initiatiefnemer voor vrouwvriendelijke omgevingen, verklaarde het volgende: 'Alhoewel deze cijfers schokkend zijn, bevestigt de conclusie enkel wat we al weten. De resultaten passen precies in het plaatje van de verhalen die de rondte doen. Hopelijk worden organisatoren zich bewust van het probleem.' 

Mannen hebben opvallend minder problemen met ongewenste, seksuele uitingen: slechts 1% van de ondervraagden raakte werd ooit slachtoffer van een seksueel misdrijf. Toch droeg méér dan de helft zorg over een potentiële aanranding - zij het jegens hunzelf, of anderen. 

Een voormalig slachtoffer vertelt: 'Er stonden twee mannen achter me; één leek erg ver heen. Ik maakte me niet druk, totdat hij tegen me aan begon te dansen; mijn kruis pakte en me naar hem toe trok. Ik bevroor, maar slaagde erin een vriend om hulp te vragen; dit lukte, en terwijl we op afstand raakten, wenste ik meer en meer dat ik die vent op zijn gezicht had geslagen. Ik was woedend.' 

LEES OOK: Seksueel misbruik binnen de dancemuziek; slachtoffer vertelt

Één verhaal in een reeks van velen. Het onderzoek bevestigt een deel van het probleem. Festivalliefhebbers laten het er niet bij zitten: Festival Republic, een initiatief waarin feestaanwezigen worden onderwezen over gepast gedrag, is een voorbeeld. Organisatoren lobbyen voor vrouwelijke representatie; allen initiatieven waarmee de festivalbeleving hopelijk met verloop van tijd óók voor vrouwen veiliger wordt. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws