Denver wil paddo's decriminaliseren

Fenna Kiebert | 7 juli 2019
nieuws

Bron beeld: Wikipedia, fruit bodies of the hallucinogenic mushroom Psilocybe semilanceata (Fr.) Kumm.

Terwijl er nog strafrechtelijke sancties voor het gebruik en in bezit hebben van hallucinogene paddenstoelen in Amerika gelden, zou Denver, de stad die bekend is van de legalisering van marihuana in gemeenten en staten over het hele land, hier verandering in kunnen brengen. Zij willen paddo’s namelijk decriminaliseren. Denver heeft hierover gestemd in de gemeenteraad.

Stemmen

Na het achterlopen van de resultaten op dinsdagavond, hebben de laatste cijfers een ommekeer in het fortuin getoond. 50,6 procent van de stemmers heeft tot nu toe op ‘ja’ gestemd. Het totaal staat op 89.320 stemmen voor en 87.341 tegen. De daadwerkelijke uitslag wordt 16 mei bekend gemaakt.

De groep ‘Decriminalize Denver’ wil de straffen die staan op het in bezit hebben en gebruiken van psilocybine, vaak paddo’s genoemd, afschaffen. Een reeks paddenstoelensoorten bevat psilocybine, een stof die psychoactieve of hallucinogene eigenschappen veroorzaakt. Sterker nog, mensen zien soms de meest vreemde dingen onder invloed van de ‘trip paddenstoel’.

Medisch gebruik

De paddenstoelen zijn al lang populair voor recreatief gebruik. Maar een groeiend aantal medische onderzoeken toont aan dat psilocybine ook aandoeningen zoals angst en depressie kan behandelen. Uit een gepubliceerd onderzoek in 2017 bleek bijvoorbeeld dat 47% van de patiënten die therapieresistente depressie hadden, vijf weken na het ontvangen van een psilocybine-behandeling positieve reacties vertoonden.

Op zijn website zegt Decriminalize Denver: 'Mensen gebruiken deze paddenstoelen al duizenden jaren voor genezing, overgangsrituelen, spiritueel inzicht, versterking van gemeenschap en bewustwording.' De groep argumenteert ook dat een arrestatie te veel is voor iets met zulke lage en beheersbare risico’s voor de meeste mensen, in verhouding tot de potentiële voordelen ervan.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws