Party-report: Amsterdam Open Air

Peter Güldenpfennig | 10 juni 2013
party reports


Wat: Amsterdam Open Air
Waar: Gaasperpark, Amsterdam
Wanneer: zaterdag 8 en zondag 9 juni
Party reporter: Bobby de Vries

Eindelijk is dat weekend waar ik (en vele anderen) maanden op heb zitten wachten aangebroken. Amsterdam Open Air. Al als één van de eersten had ik mijn early bird camping tickets gekocht, omdat ik er gewoon bij MOEST zijn.

Zondag 9 juni: dag 2

Het mooie, maar toch ook jammere aan een weekendfestival is dat je vergelijkingsmateriaal hebt. Er is dus altijd een dag minder leuk dan de andere. Voor mij was dit zondag. De muziek was minder, het terrein leek chaotischer, het weer was niet al te goed. Allemaal erg jammer, maar het mag de pret niet drukken.

Gaasperpark; heerlijk terrein voor een festival

De locatie van Amsterdam Open Air, Gaasperpark, is naar mijn mening één van de beste locaties voor een festival. Met acht stages heb je eenmaal een groot terrein nodig, maar het kan ook te groot. Bij Open Air is dit niet het geval. Met verschillende wandelroutes en veldjes is er genoeg ruimte voor alle stages, eet- en dranktenten, chillplekken etc. Op alle centrale punten stonden ook wegwijsborden. Deze worden erg gewaardeerd door mensen met het richtingsgevoel van een goudvis. Door mij dus.

Terwijl sommige tenten/stages best dicht op elkaar staan, is er geen last van overstemmende muziek. Loop je van de ene naar de andere stage, loopt de muziek prima in elkaar over. Om drinken of eten te halen, hoefde je niet over de bar te hangen en te schreeuwen om de bestelling duidelijk te maken. Bij elke de stages kon je ook prima met elkaar praten.

Hetgeen wat mij ergerde het weekend was het vele afval. Er komt zo’n 15.000 man op het festival af en al deze 15.000 man drinken en eten. Het is begrijpelijk dat laat op de dag steeds meer afval op de grond eindigt, maar om na enkele uren al alle flesjes en bekertjes om je heen weg te moeten schoppen om een beetje normaal te dansen, vind ik toch wel een groot nadeel. Daarnaast was er ook een tekort aan kluisjes. Twee vriendinnen kwamen pas later op de dag naar het festival en kregen te horen dat er geen kluisjes meer waren. Erg slecht georganiseerd als je weet dat er zoveel man komt. Daarnaast deed een van de dagen een tijdje bijna geen enkele pinautomaat het bij de muntverkoop.

De heren wc’s waren zoals ze op elk festival zijn. Makkelijk en snel. De vrouwen onder ons waren iets minder gecharmeerd. Zo quote ik een dame die ik aansprak om het een en ander te vragen over het festival:  'Ik snap niet waarom ze nog aan Dixies doen. Ik hoef niet te zien wat de vorige persoon hier heeft gedaan. Tegenwoordig heb je zoveel betere wc’s.'

Erg opvallend, maar vooral goed vond ik dat er op verschillende plekken zonnebrand verkrijgbaar was. Mensen onderschatten soms de zon of zijn eigenwijs en nemen geen zonnebrand mee, maar na enkele uurtjes in de zon dansen kan je goed verbranden.

Het AOA-personeel

Een festival met 15.000 man vraagt om veel personeel. Het barpersoneel was beide dagen heerlijk snel. Geen enkel moment op beide dagen heb ik meer dan twee rijen dik aan festivalgangers gezien. Niemand heeft zin om tien minuten bezig te zijn om een biertje te halen. Gezien Nederlanders nogal van een vaste etenstijd zijn, waren de rijen bij de eettenten lang. Niet alles wat je ziet, lijkt zoals het is. Het personeel werkte zo snel als ze konden en je was zo aan de beurt.

Over het gehele terrein liep weer genoeg bewaking om alles in de gaten te houden en EHBO’ers om eventueel te hulp te schieten.
Erg belangrijk vind ik ook de beveiliging bij de ingang. Het fouilleren en nakijken van tassen word vaak asociaal, haastig of chagrijnig gedaan. Nu werd er zaterdag niet bepaald grondig gecontroleerd, zondag werd er wel streng gecontroleerd, maar beide dagen was het personeel aardig en vriendelijk.

Heerlijk festivalvolk en fijne deuntjes

Amsterdam Open Air is een echte aanrader om je festival carrière mee te beginnen. De festivalgangers zijn gezellig en qua muziek is er voor ieder wat wils.Amsterdam Open Air 2013

Iedereen maakt praatjes met elkaar, iedereen gaat lekker los op z’n eigen manier, geen enkel opstootje gespot, krijg je een stootje dan volgt meteen een excuus en een fijne dag toegewenst en de leeftijd ligt redelijk laag. Nu is het laatste geen must, maar soms kan het wel fijn zijn om met merendeels leeftijdsgenoten los te gaan. Iedereen komt om lekker los te gaan, te genieten van het festival, het weer en de muziek. (De Roemeense telefoon-stelende bendes, waarvan er een paar zijn opgepakt, niet meegeteld. Let echt heel goed op je spullen, want deze mensen zijn tegenwoordig op veel feestjes en festivals. De organisaties proberen ze zo goed mogelijk tegen te houden).

Tot op de dag van vandaag heb ik nul verstand van de beste en fijnste DJ’s op de festivals en volg daarom mijn vrienden altijd maar die wel precies weten waar we op welk tijdstip moeten zijn. Over het algemeen werd overal heerlijk gedraaid. Lopend vanaf de camping betrapte ik mezelf al op een paar techno-pasjes, vanwege de heerlijke muziek op de achtergrond.

De Apenkooi-stage werd zondag erg gemist, aangezien we zaterdag daar bijna de hele dag hebben gestaan. Gelukkig was de MTV-stage een waardevolle vervanger voor de zondagmiddag. De lekkerste techno-deuntjes kon je vinden bij FORMAT, overal was het weer zwaar genieten. De DJ’s waren overal lekker op dreef, waren fijn bezig met het publiek en alles liep op rolletjes. In ieder geval bij de stages waar ik heb uitgehangen.

De MC van GirlsLoveDJs was helaas wel te enthousiast. Elke paar minuten, als je net even los ging en aan het genieten was van de muziek, werd de muziek stop gezet en schreeuwde de MC weer van alles om het publiek ‘enthousiast’ te maken. Tip voor een MC: Als het publiek al enthousiast is, hoef je ze niet enthousiast te maken.

Al met al was het een gewéldig weekend. Ik ben los gegaan op heerlijke deuntjes, lekker bijgekleurd, nieuwe mensen leren kennen, gedanst met vele vriendjes en vriendinnetjes en heb net als iedereen die ik heb gesproken enorm genoten. Bedankt Amsterdam Open Air. Tot volgend jaar.

 

Plus

 • Line-up
 • Perfecte locatie
 • Gezellige sfeer
 • Snel en goed personeel
 • Voornamelijk goed weer
 • Diversiteit in eten en drinken
 • Genoeg entertainment

Min

 • Vieze dixies
 • Overenthousiaste MC GirlsLoveDjs
 • Claustrofobisch gevoel bij uitloop
 • Veel zwervend afval
 • Tekort aan kluisjes
 • Niet werkende pinautomaten

Partypics

Party-report: Amsterdam Open Air 10-06-2013 Powered by
Bekijk meer party pictures

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws