Wat: Beat It!
Waar: Maassilo, Rotterdam
Wanneer: Vrijdag 22 november 2013
Line up:
Trance Area: Miss Legacee; Misja Helsloot vs RV; Mark Sixma, Andy Duguld, Angelique!, Marc Simz, N-Rico
House Area: Kevin Dray; Salvador Deep; Fedor Limjoco vs Laurenzo; Joy de la Rosa; Lucien Foort; Dennis Ruyer; Andy Jones
X- Styles Area: Ton TB; Mark Norman; Jeremy Juno vs Ramon Diaz; Dj Jurgen; Carita la Nina; David McKnight
Disco Area: Funked Up, Duo Penotti; Jelle V; Okkie Vijfwinkel; Marco Moons; TFX
Reporter: Anna Zhuravel & Dirk-Jan Lievense
"Als ik met mijn moeder en met mijn dochter op de bank zit, dan denk ik heel vaak: theoretisch gezien krijgt een van ons kanker. Mocht het echt gebeuren, dan hoop ik dat tegen die tijd kanker gewoon een chronische ziekte is en geen dodelijke ziekte " - zegt Marieanne Versluys, een van de organisatoren van het dansfeest "Beat it!" Met de opbrengst van dit feest hoopt ze KWF en daarmee het onderzoek naar kankerbestrijding te kunnen steunen.
De organisatoren besloten om de eerste editie van het feest meteen goed aan te pakken. Hun party moest voor het brede publiek toegankelijk en interessant zijn, en het moest op een grote locatie met meerdere area's gehouden worden. De keuze viel voor Maassilo: een graansilo die tien jaar geleden tot een grote evenementenlocatie is omgebouwd. "Wij zijn Rotterdammers en kennen Maassilo door en door. We wisten ook precies wat we daarvan konden verwachten" - zegt organisator Arnold Bergshoeff. Hij heeft overigens ook de titel "Beat it!" bedacht. Volgens Marieanne had deze naam helemaal niets te maken met Michael Jackson. Wel met dancebeat en kankerbestrijding.
Maassilo is inderdaad een prima feestlocatie voor ca. 5000 man, gelegen in de haven van Rotterdam. Maassilo heeft een authentieke uitstraling van een oude fabriek in combinatie met perfect geluid. Het is ook nog eens betaalbaar: 1 munt en daarmee 1 biertje of fris kost 2,5 euro. Een beetje overdreven zijn de prijzen voor de lockers en toiletbezoek. Garderobe kost 10 euro, waarvan 5 euro borg, en voor de toegang tot de toiletten betaal je 50 cent per keer of 3 euro per avond. Maar als dat ervoor zorgt dat de toiletten schoon gehouden worden, dan valt er prima mee te leven.
Het eten tijdens het feest was overigens aan de dure kant: een broodje beenham kostte 2 muntjes, voor een bakje fruit betaalde men 3 muntjes en voor een portie saté zelfs 5 munten. Ook opvallend was het gebrek aan een aparte rookruimte. "Vuur is verboden" was niets meer dan decor op de oude fabrieksmuren. Bezoekers rookten gewoon in de zaal, dat voelde een beetje vreemd, al hemelaal in de context van het feest.
Alle artiesten traden belangeloos op. Volgens de organisatoren wilde bijna iedereen meedoen, alleen niet iedereen was beschikbaar op 22 november. "Vanochtend heeft Afrojack nog gebeld. Hij zei dat hij heel graag had willen komen draaien, maar hij zat op het moment midden in zijn tournee ergens in het buitenland" - zei Marieanne.
Ook zonder Afrojack wist de organisatie 4 verschillende area's te vullen met meer en minder bekende namen, waaronder zelfs een paar buitenlandse djs. In de House Area draaiden onder meer Lucien Foort en Dennis Ruyer. Disco Area stond in het teken van 30 Love, een populaire Rotterdamse feest voor 30-plussers. Op de artiestenlijst van de X-Styles area stonden onder meer Carita la Nina en Mark Norman. Achter de draaitafels van Trance podium stonden onder andere Mark Sixma en Misja Helsloot. Een stukje extra entertainment werd verzorgd door de danseressen in uitdagende pakjes en door de over-de-top geklede drag Queens. Bij een winkeltje van Dare2WOW konden bezoekers voor een paar tientjes leuke partykleding scoren, of een lot kopen en een outfit winnen. De opbrengst van de loten ging uiteraard naar KWF.
"Ik moet straks de laatste set draaien in de trance - area, maar daar is helemaal niemand!" - zegt dj N-Rico uit Tjeschie. "Ik begrijp er helemaal niets van: muziek is goed, idee achter het feest is goed, maar waarom zijn er dan zo weinig mensen?" Toen N-Rico werd gevraagd voor Beat-it!, vond hij het heel spannend om voor het eerst in Nederland te draaien, al was het belangeloos. Dj David McKnight uit Schotland, had de opkomst ook anders verwacht. Maar hij liet zich niet ontmoedigen door een praktisch lege dansvloer: "Het is mijn eerste performance in Nederland, en ik vind het sowieso geweldig. Ik ben benieuwd!"
Inderdaad, ondanks bekende locatie, muzikale aanbod en al de moeite die organisatie een jaar lang in het feest heeft gestopt, waren er maar 500 -600 kaartjes verkocht. Rond drie uur s'nachts waren de dansvloeren praktisch leeg, en de X-Styles area ging voortijdig dicht.
"Wij hadden totaal niet verwacht dat er zo weinig mensen zouden komen" - zegt Marieanne. "Maar we hebben ons in ieder geval wel op de kaart gezet". Dj Lucien Foort die gaande zijn muzikale carriere op allerlei feesten overal ter wereld heeft gedraaid, was minder verbaasd over de lage opkomst: "Als je zo een feest in het buitenland organiseert, dan sta je in een uitverkochte zaal met 10.000 man. Mensen komen puur uit waardering voor wat je doet en voor de moeite die je daarin steekt. Ook als de line-up niet alleen uit de grote namen bestaat komen ze wel, omdat ze nieuwsgierig zijn. In Nederland gaan mensen niet zomaar naar een feest als ze het niet kennen, al gaat het om een heel goed doel. Nederlanders zijn daar veel te nuchter voor. Je moet mensen overtuigen en blijven overtuigen waarom ze precies naar jouw feest moeten komen, zeker in deze tijd wanneer er aan de ene kant crisis is, en aan de andere kant heel veel keuze aan clubs, evenementen en artiesten". Volgens Lucien is daarbij goede connectie met de fans en actieve promotie gericht op je doelgroep van groot belang. Ook hij en zijn team werken elke keer heel hard om voor een goede opkomst te zorgen: "Mensen moeten over jou en over jouw feest met elkaar gaan praten. Social media is daarbij heel belangrijk maar enkel een paar social media posts is niet genoeg."
Lucien Foort liet zijn draaistemming niet verpesten door de lege dansvloer: "Ik ben al lang blij dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken en dat ik mijn werk geweldig vind. Al sta ik voor tien man te draaien. Daarnaast vind ik het heel mooi om met z'n allen stil te staan bij iets heel anders dan alleen maar grote feesten, private jets en een glamorous leven van djs zoals mensen door de camera's van de TV zien". Hij vindt Beati it! een geweldig initiatief en hoopt dat de organisatoren daarmee doorgaan, al moet er voor de volgende editie hier en daar flink aan gewerkt worden.
Als het aan Marieanne ligt, wordt Beat it! een jaarlijkse dansfeest. Ze wil zich met volle moed blijven inzetten voor de dierbare in haar omgeving die de strijd met kanker hebben moeten aangaan, maar ook voor mensen over de hele wereld die in haar beleving met elkaar moeten vechten tegen deze slopende ziekte. "Met z'n alle kunnen we het wel. Daarom vraag ik aan iedereen: doe mee, sta op, dans en beat it!"
+ Grote locatie met authentieke uitstraling
+ Uitstekend geluid
+ Gratis parkeren - voor de deur
+ Betaalbare consumpties
+ Goede line-up
+ Diversiteit aan area's
- Werken met contant geld
- Kosten garderobe & kosten toilet
- Kosten eten
- Geen aparte rookruimte
- Lage opkomst