Party report: Focus – Enter the Darkness

Peter Güldenpfennig | 8 december 2014
party reports


Party: Focus – Enter the Darkness
Locatie: Lucky, Rijssen
Line-up: Crypsis, Mad Dog, Warface, Chain Reaction, Outbreak, Typhoon, Requiem vs Goatbusters, MC Villain
Prijs: €12,50 in de vvk, uitverkocht
Wanneer: vrijdag 5 december 2014, 22:00 – 05:00 uur
Reporter: Roy Teesing

Focus

Het idee achter Focus is dat één act centraal staat en daar wordt een heel thema omheen gebouwd, vandaar de passende naam. Een nauwe samenwerking met de artiest, met als doel een totaalbeleving voor de bezoeker voor een goede prijs. Inmiddels wordt dit concept al voor de vierde keer georganiseerd door de mannen achter alle hardstyle feesten in de Lucky, Lars Ravenshorst en Emiel Beunk. Met Backstage Heroes organiseren ze inmiddels al sinds 2008 heel succesvol feesten in Rijssen, de laatste evenementen waren namelijk allemaal uitverkocht, zo ook deze. Volgend jaar gaan ze voor het jubileum van Focus groots uitpakken om wederom verwachtingen te overtreffen.

Lucky

Lucky, The Feel Good Provider is een mooie, grote en overzichtelijke locatie die eigenlijk alles heeft. Ze hebben ruim zes zalen waaronder een rookgedeelte dat vaak als chill out en/of VIP-dienst doet. Tijdens dit evenement waren drie zalen en het VIP-gedeelte op de eerste etage in gebruik.

Deze editie was wederom uitverkocht en dan is het prettig dat er voldoende uitwijk is om even aan de drukte te ontsnappen. Een klein minpunt is dat de vloeren, voornamelijk in de hal, door drinken behoorlijk glad worden. Dit is jammer en gevaarlijk. Garderobe is trouwens gratis, groot pluspunt! Daarnaast kon je dit maal uitgebreid allerlei merchandise kopen en was de snackcorner geopend om iets te eten of af te koelen met een ijsje.

On the Loose

Vorig jaar is de lat bijzonder hoog gelegd door de ijzersterke line-up, uitdagende kostuums en een exceptionele show. De organisatie moest alles uit de kast halen om verwachtingen wederom te overtreffen. Daarom is dit jaar gekozen voor plaatselijke held en 'Beast from the East' Crypsis.

De productie is gebaseerd op 'Cryptology' en 'On the Loose'. De break van 'On the Loose' is gebaseerd op de theme-song van Hellraiser. Vandaar dat dit thema goed aansloot. De stage bij Focus is altijd goed aangekleed, rookmachines, vuur en een mooie show op de led-schermen. Dit jaar hebben ze er nog een schepje bovenop gedaan. In het midden van de zaal hing een kubus waarop van twee kanten allerlei beelden en mysterieuze tekens werden geprojecteerd. Telkens wanneer er een nieuwe artiest opkwam werd hij geïntroduceerd met een mysterieus verhaal en zeer vette graphics. Het deed ons denken aan een meesterlijke productie als Reverze, maar dan in het klein.

De stage bracht het duistere thema goed over, door een soort van kooi-constructie te gebruiken doorregen met led-lampen wat een heel indrukwekkend effect gaf. De danseressen die in de meest bizarre kleding naast de artiesten dansten, maakten de show compleet.

Enter the Darkness

Het dreamteam waarmee alle bezoekers ditmaal de duisternis betraden loog er niet om. De dans werd geopend door twee grote talenten, Goatbusters en Requiem. Beide acts hebben eerder zowel op de mainstage als in de Talent Room hun skills mochten laten zien op een evenement van de Backstage Heroes. Nu werd het publiek goed opgewarmd voor Outbreak die als eerste volledig in stijl werd geïntroduceerd. Alle artiesten waren bijna onherkenbaar en heel vet geschminkt alsof ze eerder de duisternis onsuccesvol hadden betreden en op de weg terug een vrachtwagen over het hoofd zagen. Verder werd 'The Main Motherfucker' geflankeerd door zijn Minus Militia-buddy Chain Reaction, die behoorlijk veel vette en nieuwe tracks ten gehore bracht. 'The Beast from the East' had zelf waarschijnlijk de dikste entree, het was een echt kippenvelmoment toen het doek viel.

Persoonlijk keken we enorm uit naar het optreden van Warface. Dit megatalent uit Limburg sloot in april nog de Minus is More-editie van Dangerouzmind af in de talent room, nu stond hij prime-time, waar hij verdiend te staan. Een ijzersterk optreden en met zijn enorme energie kreeg hij het publiek maximaal mee en legde het uitstekende grondwerk voor Mad Dog, die met de beste hardcore beats deze avond mocht afsluiten.

Making the difference

Met de wildgroei aan evenementenorganisaties is het zeer belangrijk je te onderscheiden, hetgeen steeds meer een uitdaging wordt. Met alleen een goede line-up red je het niet meer. Je moet ook nadenken over het aanspreken van de juiste groep fans, weten hoe je deze groep moet activeren, goede promotie en marketing opteren en nog tientallen andere variabele factoren goed inschatten en hierop anticiperen. Lars en Emiel snappen het. Ze zijn creatief, erg gedreven en goed georganiseerd.

Ze proberen de bezoekers een totaalbeleving te geven voor een goede prijs en dat is ze dit jaar wederom gelukt. De productie was festivalwaardig en hoewel het lastig voor ons is te bepalen of deze editie beter is dan de vorige, een ding is zeker, het maakt niet uit wat deze heren aanraken, alles veranderd in goud. Het feit dat bijna alle feesten steevast uitverkopen is een passend bewijs van de toewijding en waardering van de trouwe fanbase in het oosten. Wij komen uit de Randstad en dan is de rit naar Enschede en omstreken minimaal twee uur heen en twee uur terug. Wij hebben in 2014 deze afstand ongeveer tienmaal afgelegd voor de feesten in de Lucky en de evenementen van Absolutely Fresh. Om te beschrijven hoe vet dit feest was en waarom we het doen willen we graag de vergelijking maken met de classificatie van de Michelin-gids. Een ster is een uitblinker in zijn eigen categorie, twee sterren staat voor een omweg waard en drie sterren is de reis waard. Dit feest classificeren wij met drie sterren en dat voor een cafetariaprijs. Focus is wat ons betreft de reis meer dan waard! Wij kijken nu al uit naar de jubileum-editie van volgend jaar.

Plus

 • Goed geluid
 • Uitzonderlijke show
 • Geweldige aankleding van de venue
 • Geweldige line up
 • Vriendelijke service
 • Breed drankenassortiment van A-merken
 • Overzichtelijke locatie met veel mogelijkheden
 • Toiletten en garderobe gratis

Min

 • Locatie is redelijk bereikbaar met OV, maar eerste trein rijdt pas 6:30 uur
 • Sluitingstijd (moeilijk wegkomen zonder auto)
 • Gladde vloeren

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws