Solar Weekend Festival @ Roermond, 5/6 aug

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Put your hands up for Solar


Intro: Alles leek vrijdagmiddag goed te komen. De trein had geen vertraging en zelfs het overstappen op station Eindhoven verliep gemakkelijk. Maar in Roermond begonnen de problemen. De beloofde pendelbus was nergens te bekennen. Verder wist niemand van de Limburgse buschauffeurs waar het festivalterrein zich bevond en ook bij de stationsfriture hadden we geen succes. Toen we andere zwaarbepakte festivalganger zagen lopen, volgden we hen in de hoop goed terecht te komen. Dat gebeurde ook, want de pendelbus werd al snel gevonden. Hoewel alles vanaf dat moment goed leek te gaan - de bus stopte pal voor de ingang, moesten we nog een kleinigheidje op zien te lossen. De camping was namelijk een half uur lopen verderop gelegen. Gelukkig konden we meeliften met enkele vriendelijke Limburgers en was de tent een uur later opgezet. Even goed slapen, zodat we de volgende dag fris aan het festival konden beginnen. Maar de volgende ochtend verliep organisatorisch niet veel beter, want we konden pas drie kwartier later dan aangegeven naar binnen. Maar na een hartstochtelijke knuffel van een knuffelbrigadier waren alle zorgen voorbij en werd het de hoogste tijd voor goede muziek.

Tekst: Vincent van der Gaag
Foto's: Rosa Mak


Gehoord/Gezien Zaterdag: Cuttin' Class, Abstract, Typhoon, Sebastien Leger, Afrika Bambaataa, Kubus, Tasha's World, Red Bull Soundclash GrooveXpress vs Wicked Jazz Sounds, Kraak & Smaak en een klein stukje van de set van Benny Rodrigues.
Gehoord/Gezien Zondag: Caz, Jawat!, Tom Novy, Opgezwolle, Jazzy Jeff, Pete Philly & Perquisite, Glimmers

Sfeer: Goed, mede door de mooie aankleding van de verschillende zalen, podia en het terrein dat steeds mooier werd door de kunstenaars die de hele dag bezig waren met het versieren van hekken, auto's, muren en andere objecten. Het festival was een kunstwerk dat steeds veranderde en mooier werd. Waarbij de spiegeltent op de republic of MTV stage de kroon spande. Daarin was de sfeer goed. Niet alleen vanwege de uiterlijke vertoning, maar meer vanwege de intieme opzet, waardoor er een goede interactie was tussen de artiest en het publiek. En dit was juist wat veel van de artiesten, die op het 3FM podium waren geprogrammeerd, misten. Verder was de verhouding tussen de bezoekers onderling zeer ontspannen. Artiesten die optraden, bevonden zich later niet in de VIP, maar tussen de gewone festivalbezoekers. We bedoelen maar.

Opvallend: De programmering. Die bestond uit zeer veel live optredens en een grote hoeveelheid verschillende soorten muziekstijlen. Techno, house en hiphop en nog veel meer was er te horen. Tel daar de kunstwerken bij op, en Solar is het enige festival in zijn soort.
Ook opvallend waren de hevige controles bij de ingang van Solar. Een festivalganger noemde de controles 'echt Extrema'. Alles, maar dan ook echt alles, werd gecheckt. Van boterhammen tot portefeuilles, niets was veilig en alles werd doorzocht. Dit resulteerde aan het eind van de dag in volle prullenbakken gevuld met flesjes, etenswaren en de oogst van misschien wel drie wietplantages.
Het festival werd niet alleen bezocht door mensen, ook wespen baanden zich een weg door het mensenmenigte. Met als gevolg dat een aantal van hen gestoken werd door deze insecten, waaronder Top Notch-rapper Typhoon.

Hoogtepunten: Vooral de optredens van Typhoon en Jawat! deden het goed. Het publiek was enthousiast. De aanwezigen bleven springen op de beats van de rappers, die zelf eigenlijk ook het grootste gedeelte van hun optreden midden in het publiek stonden. Breakdancers en andere Top Notch-artiesten waren aanwezig en maakten het tot een wilde show. Zo wild dat Jawat! er een bloedlip aan overhield.
Ook goed was de techno/hiphop set van Kubus, die hij overigens grotendeels niet zelf draaide. Maar daar werd het optreden er niet minder door. Daarnaast was de set van the Glimmers erg goed. Het duo uit Belgie moest zich in het begin redden met een handjevol bezoekers, vanwege het feit dat de meeste mensen na het optreden van Pete Philly & Perquisite op weg naar huis gingen of een andere plek op het festivalterrein opzochten. Maar al snel was het veld weer goed gevuld en toen de twee dj's Song 2 van Blur draaiden, kwamen er tientallen mensen naar het 3FM stage aangerend.



Dieptepunt: Muzikaal gezien waren er geen echte dieptepunten, hooguit wat tegenvallende sets. Als we dan toch een optreden moeten noemen, is het dat van Kraak & Smaak. De formatie uit Leiden kon het publiek niet echt vermaken, in tegenstelling tot acts als Opgezwolle, Tasha's World en Pete Philly & Perquisite. Waarschijnlijk komen de heren beter tot hun recht op kleiner opgezette podia.
Voor ons een echt dieptepunt was het uiitvallen van de digitale camera op zaterdagmiddag. Daardoor zijn er niet van alle optredens foto's te zien. De tweede dag van het festival was het improviseren met een andere camera, waar het lcd-scherm niet van gebruikt kon worden. Onze excuses.
Wat mag er beter: Op organisatorisch vlak viel er veel te verbeteren. Er was geen goede verbinding tussen de camping en het festivalterrein, geen boot die zou varen van en naar de camping, en het terrein ging te laat open. Op muzikaal gebied kunnen er ook wat zaken beter, vooral de originaliteit van de sets. Zo hoorden we het nummer 'Put your hands up for Detroit' van Fedde le Grand wel zes keer voorbij komen. Maar ook een paar old-school hiphopnummers hebben we bij veel verschillende dj's gehoord. Dan kan het nog zo'n goede plaat zijn, als je de zevende bent die hem op een festival draait, is de muziek niet zo bijzonder meer.

Oordeel: Solar trekt een leuk en erg enthousiast publiek. Die bezoekers hoefden zich op geen enkel moment te vervelen. Er was naast de vele optredens genoeg te doen - van het nemen van yogalessen tot het krijgen van massages. Ondanks enkele kinderziektes, gaat dit feestweekend bij ons de boeken in als zonnig - niet alleen wat het weer betreft.

Solar Weekend

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws