Seks, drugs en EDM: Balaton Sound dag 3

Anna Zhuravel | 18 juli 2017
party reports

Party: Balaton Sound Festival
Locatie: Balatonmeer, Hongarije
Line-up: KSHMR, Krewella, Jason Derulo, e.a.
Datum: Vrijdag 7 juli 2017

De ochtend van de derde festivaldag verschilt weinig van de dagen daarvoor. Nog steeds warme ochtendzon, pannenkoeken, pizza en omelet als ontbijt. Run op verse jus d’orange en koffie. Iedereen voelt zich al aardig thuis en er zijn niet veel nieuwkomers bij.

Ingeburgerd en gewend

Na een paar festivalnachten zijn campinggasten al meer gewend om in de warme tenten te slapen. Ook weten ze dat je zo vroeg mogelijk bij de sanitaire voorzieningen moet zijn om ze enigszins bruikbaar aan te treffen. Schoonmaakploeg besteedt steeds minder aandacht aan het onderhoud daarvan. Wc-papier is nu alleen verkrijgbaar in kleine porties bij de schoonmakers zelf. Water druppelt eerder dan het straalt in meeste douchecabines. Gelukkig hoef je hier niets extra’s voor te betalen, in tegenstelling tot vele andere meerdaagse festivals.

Het meer en het festivalterrein worden ook met de dag smeriger. Je voeten kun je op de glibberige bodem sowieso al niet zien, maar nu moet je nog extra uitkijken voor glas, verpakkingsmateriaal en andere troep die hier en daar rondzwerft. Het festivalterrein wordt aardig snel schoongemaakt, maar stank van één grote openbare wc veeg je niet zomaar weg. De meeste festivalgangers boeit het niet. Overdag hangen mensen rustig langs de muren waar s ’avonds massaal tegenaan wordt gepist.

Regen houdt niemand tegen

Tegen de middaguurtjes trekt Hongaarse hemel dicht met wolken. Een beetje verkoeling kan iedereen goed gebruiken. Barretjes rondom de strandstages schroeven geluid op. Ineens is geluidsisolatie tussen kleine en grote podia niet meer zo goed, maar ook dat is geen probleem voor de festivalbezoekers. Zolang ze maar kunnen chillen en niet lang op hun drankje hoeven te wachten.

Lcd-schermen bij de mainstage waarschuwen voor regen en onweer. De meesten letten daar niet op. Velen zijn er blij mee. Regen kan de stofwolk bij het hoofdpodium dempen en urinegeur van het terrein wegspoelen. Ook het Balatonmeer is aan verversing toe.

Rond een uur of halfzes komen de weersvoorspellingen uit. Precies wanneer de eerste headliners het programma moeten openen, gaat het flink regenen. Lcd-schermen rondom het podium luidden het dj-duo Krewella in. Hier en daar rennen technici, maar de zussen zelf zijn nergens te bekennen. Sommige bezoekers zoeken schuilplaatsen, andere trekken poncho’s aan maar de meesten blijven geduldig wachten bij de stage. De populaire bungeejumpattractie ernaast zorgt voor wat vermaak.

VIP-show

Terwijl een paar honderd euro voor een VIP-ticket voor de West-Europese feestgangers weinig voorstelt, voelen VIP-locals zich extra bevoorrecht en belangrijk. Voor hen is het namelijk een hoop geld. Sommige dames sparen het hele jaar door om een avondje tussen de Westerse en wat rijkere Hongaarse mannen door te brengen. Andere kiezen voor een makkelijkere weg en komen met een twintig- dertig jaar oudere vent aanzetten, waarmee ze vervolgens de hele avond uitbundig tongzoenen en schuren.

Met of zonder Krewella achter de draaitafels vervelen de gasten van het Balaton Sound VIP-deck zich geen minuut. Sommige zijn een halfuur bezig om een instagramwaardige selfie te maken. Andere vermaken zich door dit proces te observeren. Hier en daar lopen lokale dames rondjes om zich te showen, op zoek naar een festivalvriend of op zijn minst naar een gratis drankje. Na een paar drankjes spreken ze zelf mannen aan. Ze lijken eigenlijk allemaal op elkaar. Met hun verre van natuurlijke looks doen ze denken aan een grote wannabe Kadarshian-family van neppe instagrammodellen. Toch zijn er genoeg mannen die deze live vleescasting nogal amusant vinden.

Op de bankjes in de hoek hangt een groepje jongens uit Denemarken. Opvallend genoeg zijn ze vandaag uitsluitend aan de fris. Een paar zitten voor zich uit te staren naar de grond. Bij nader onderzoek blijkt dat ze zich doodschamen om mensen tegen te komen die ze afgelopen avond hebben ontmoet.

Een groep van compleet doorgeslagen gasten uit Zwitsersland maakt een eigen show, net zo lang tot er een paar uit de VIP-zone worden gezet. Ook dan gaat de show door op het veld onder het deck, gecombineerd met wanhopige ren-, scheld- en klimpogingen terug te komen. Een groepje van andere Zwitserse jongens met een dure fles champagne zegt zich ‘uitermate te schamen’ voor hun landgenoten. Niet eens een paar uur laten staan ze zelf strak van de drugs die zonder te veel moeite in de VIP-zone zijn te vinden.

Go hard, go soft, and go harder

Met ruim een halfuur vertraging gaat het mainstageprogramma eindelijk van start. De regen houdt nog niet op, maar de Krewella-zusjes knallen hun set zo krachtig en energiek in dat in de komende anderhalf uur alle handen in de lucht blijven. Met hun afwisselende mix van dubstep, drum’n’bass, trap, progressive house, hip-hop, hardstyle en regelmatige interactie met het publiek leggen ze de energielat van deze avond best hoog.

Na vertrek van Krewella valt er weer een stilte bij de mainstage. Na zo’n up-tempo set is dat best vervelend. Geluidstechnici gaan bijna een uur lang aan de slag met een ‘oeh-aah-yeah’-soundcheck voor de volgende artiest, niemand minder dan Jason Derulo. Als hij eindelijk op het podium staat, is het totaal niet duidelijk waarvoor al die poespas nodig is geweest. Zijn show is niet echt goed gemixt en Jason zelf kan beter dansen dan zingen. Gelukkig heeft hij een paar knappe danseressen met goede twerk-skills met zich mee en zelf kan hij ook een showtje geven. Het oog wil tenslotte ook wat. Met zijn beroemde platen als ‘Talk Dirty’ , ‘Wiggle’ en natuurlijk ‘Swalla’ zorgt Jason in ieder geval voor wat muzikale afwisseling. ‘Hij staat hier omdat Skrillex heeft afgezegd’, grappen de bezoekers.

De spetterende afsluiting van het mainstageprogramma ligt in handen van KSHMR en hij maakt het helemaal waar. Hij mixt zijn grote hits als ‘Secret’ en ‘Jammu’ met stevige up-tempo beats en melodieuze tussenstukken. Ook video-installaties van de Amerikaanse dj sluiten mooi aan bij zijn performance. Alle special effects gedurende de set van KSHMR en het gebruikelijke vuurwerk aan het einde maken zijn show extra spectaculair.

Seks, drugs, EDM

Het lijkt erop dat de meeste van 200.000 verwachte festivalbezoekers vrijdagavond hebben uitgekozen. Tijdens en na mainstageshow is het echt te druk op het terrein. Drie dagen feesten met alcohol en drugs heeft ook zijn tol geëist. Grote groepen bezoekers zien eruit als een leger zombies. Medische hulp heeft het druk en ambulance rijdt meerdere keren het terrein op.

Drugs meenemen, kopen en verkopen is bij Balaton Sound best makkelijk. Campingspullen worden niet echt goed gecheckt. Heb je een grote koffer dan word je enkel gevraagd of je drugs bij je hebt. Zeg je ‘nee’ dan mag je vrij snel doorlopen. Onderweg naar het festivalterrein wordt van alles aangeboden door de schoonmakers. Bewoners van de beachcamping zeggen dat het daar zelfs op het campingterrein wordt verkocht. Bij de festivalingangen stelt controle ook niet veel voor.

Halverwege Balaton Sound festival krijgt de grote Party Area een codenaam: ‘coketent’. Vrijdagnacht wordt daar waarschijnlijk het grootste ‘cokefeest’ gehouden met optredens van Showtek en R3hab als hoogtepunten. Mix van knallende EDM, trap en hardstyle in combinatie met drank en drugs zorgen voor genoeg dansenergie. Zweet druppelt van het plafond en het is bijna niet te harden, maar dat deert de meeste partypeople al lang niet meer. En andere optie is om hard te gaan in de open lucht tijdens de set van dj Carnage bij de Jaeger area, of een noname dj checken bij de hardcore-hardstyle-drum’n’bass stage.

Met overvloed aan drank en drugs worden normen, waarden en grenzen met de dag verder verlegd. Krappe en supersmerige WC’s worden steeds vaker bezet door hitsige stelletjes. Ook de omkleedhokjes langs het strand waarin een paar uur eerder massaal werd gepist, blijken zeer geschikt te zijn voor intimiteiten. In het ergste geval doe je het gewoon op het grasveld langs het meer: dan hebben voorbijgangers ook lol. De opperuiting van festivalliefde blijft natuurlijk je danspartner over de bol te aaien, terwijl die helemaal de weg kwijt is en ergens midden op het terrein een halfuur zit te kotsen. Na daar genoeg van gezien te hebben wil je utieindelijk je tent in om dwars door de herrie heen proberen te slapen. Als je moe genoeg bent dan lukt het gelukkig wel.

6.8

Party report

Seks, drugs en EDM: Balaton Sound dag 3 7 juli 2017 - Balaton Sound Festival - Hongarije Report door Anna Zhuravel

Party Rapport

Sfeer
6
Muziek
8
Bar/horeca
7
Publiek
6
Aankleding
6
Bereikbaarheid
8

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws