'Edm is meer dan alleen beats'

Martijn Bastianen | 11 april 2016
algemeen

Wat is het geheim van edm? Zijn het de beats, de artiesten, de tijd waarin we leven? Er zijn heel veel antwoorden op deze vraag. Sommige nummers zijn tijdloos, alles klopt aan die tracks. Sommigen zeggen dat deze tracks op het juiste moment in de juiste tijd zijn gemaakt. De trend in muziek blijft altijd veranderen. Muziek blijft constant vernieuwen, evolueren en transformeren. Maar hoe blijft muziek nou altijd beluisterbaar?

Steve Angello komt met het antwoord. Hij zegt namelijk dat de key to success bij de lyrics ligt. Want wat is edm zonder tekst? In zijn column zegt hij dat de woorden juist heel belangrijk zijn. Hij vergelijkt het met bands zoals The Prodigy, Daft Punk en The Chemical Brothers, die nog steeds erg populair zijn. Die bands zijn meer dan alleen beats. Hun songteksten slaan ergens op, ze zorgen voor meer dan alleen die beat.

Extraatje

Angello zegt dat het werken met singer-songwriters een belangrijk element is om iets nieuws te kunnen produceren. Het brengt variatie in je werk. Je kunt een verhaal vertellen, en dat is niet mogelijk als je het zonder woorden doet. Elke zanger brengt iets van zijn unieke geluid in een track, het klinkt dus nooit hetzelfde.

‘Ik heb de zangstem altijd gezien als een instrument, een instrument dat meer diepte brengt in je muziek’, schrijft Angello. Hij moedigt daarom andere producers aan om dit vooral ook zo te doen. Door de vele producties van verschillende dj’s ontstaat er een homogeen geluid. Voeg je een zangstem toe in de muziek, dan is je track opeens uniek.

Je merkt aan veel producers dat ze elkaars sound gaan afpakken. Dj’s willen beroemd worden en erkenning krijgen met de sounds van andere dj’s. Dit is een slechte zaak, want hierdoor verliest edm variatie. Producers moeten hard werken, moeten hun eigen geluid creëren om zo boven de rest uit te stijgen.

Wil je de column van Steve Angello lezen, klik dan hier.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws