MDMA blijkt na onderzoek succesvol bij de behandeling tegen PTSS

Ivo Mollemans | 4 mei 2018
algemeen

Bij MDMA denken de meeste mensen meteen aan pillen die meer kwaad dan goed doen, maar daar zou zomaar eens verandering in kunnen komen. Uit een onderzoek van de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies in Santa Cruz dat al geruime tijd bezig is blijkt namelijk dat MDMA een effectief middel is tegen Posttraumatische Stresstoornissen (PTSS).

MDMA als middel tegen PTSS

PTSS komt voor bij mensen die een of meerdere schokkende gebeurtenissen mee hebben gemaakt en daar later nog steeds erg veel last van hebben. Met name bij veteranen uit het leger zijn veel gevallen van PTSS bekend. Er zijn al behandelingen die PTSS tot op zekere hoogte verminderen of weg halen, maar nu schijnt dus ook MDMA ingezet kunnen worden.

LEES OOK: Muziek activeert de hersenen van Alzheimer patienten opnieuw

Het onderzoek werd gehouden onder een groep van 26 personen die last hebben van PTSS en bij 16 van hen zijn de behandelingen succesvol geweest. Het traject bestond uit 8 uur durende sessies waarbij patienten verschillende dosissen MDMA kregen toegediend. 86% van de groep die 75g kreeg is vrij van PTSS en bij de groep die 125g kreeg lag dit percentage op 58%. Een andere groep kreeg 30mg en daarbij was het voor 29% van de patienten succesvol.

Dit betekend echter niet dat MDMA zomaar toegepast kan worden in de behandelingen tegen PTSS en al helemaal niet dat personen die er last van hebben zelf MDMA moeten gaan innemen zonder hulp van professionele psychotherapisten.

Het doel is om binnen vijf jaar MDMA als medicijn in de medische wereld te gaan gebruiken.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws